Vos prabudę pamirštate, ką sapnavote? Paaiškėjo kodėl  ()

Jei kada nors pabudote iš ryškaus sapno, bet iki pusryčių jau negalėjote prisiminti jo detalių, esate toks ne vienas. Žmonės pamiršta didžiąją dalį savo sapnų, nors įmanoma išsitreniruoti prisiminti juos geriau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „Scientific American“, dažniausiai (nors ne visada) sapnuojame REM fazės (arba kitaip – gilaus miego) metu.

REM miego metu smegenų sritys, perkeliančios prisiminimus į ilgalaikę atmintį, taip pat ir pačios ilgalaikės atminties sritys, yra santykinai deaktyvuotos, sako Harvardo medicinos mokyklos sapnų tyrinėtoja Deirdre Barrett.

Trumpalaikės atminties sritys REM miego metu yra aktyvios, tačiau šios atmintį išlaiko tik apie 30 sekundžių.

Kad prisimintumėte sapną, paprastai turite pabusti iš gilaus miego fazės, sako mokslininkė. Jei neatsibudę pereisite į kitą miego etapą, sapnas niekada nepateks į ilgalaikę atmintį.

Pirmasis REM ciklas trunka vos kelias minutes, tačiau pasibaigus aštuonių valandų nakties miegui, žmogus paprastai REM stadijoje būna jau geras 20 minučių, sako D.Barrett.

Taip pat svarbu kiek valandų miegojote. Jei miegate tik šešias valandas, laiko sapnuoti turite dvigubai mažiau nei tada, jei miegotumėte aštuonias valandas.

Svarbiausios sapnavimui yra paskutinės miego valandos, o žmonės linkę prisiminti paskutinį prieš pabundant susapnuotą sapną.

Kokie dar veiksniai lemia, ar atsiminsite sapną

D.Barrett sako, kad kiti veiksniai taip pat turi įtakos tam, ar prisiminsite savo fantastiškus naktinius nuotykius.

 

2008 m. atliktos sapnų tyrimų metaanalizės duomenimis, moterys vidutiniškai prisimena daugiau sapnų nei vyrai. Sapnus taip pat geriau įsimena jauni žmonės.

Tačiau sapnų atmintis labai skiriasi individualiai. Kai kurie žmonės beveik niekada neprisimena sapnų, o kiti reguliariai prisimena po kelis kiekvieną naktį.

Pasak D.Barrett, labiau intravertiški žmonės linkę prisiminti daugiau sapnų, o ekstravertiški ir orientuoti į veiksmą – mažiau.

Vieno 2017 m. atlikto tyrimo duomenimis, sapnų prisiminimas ir domėjimasis jais yra susijęs su atvirumu patirčiai – asmenybės bruožu, kuriam būdingas noras išbandyti naujus dalykus ir tyrinėti neįprastas idėjas.

 

Vis dėlto įmanoma išmokyti smegenis prisiminti daugiau sapnų, sako terapeutė Leslie Ellis.

Ji pataria klientams pabudus skirti akimirką pagalvoti apie tai, ką sapnavo ką tik. Taip sapnas bus perkeliamas iš trumpalaikės atminties į ilgalaikę.

„Užsirašykite tai, ką sapnavote, ant popieriaus, nes dauguma žmonių sapnus pamiršta, jei jų neužrašo“, – L.Ellis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()