Suskambus žadintuvui spaudžiate mygtuką „snausti“? Mokslininkai turi žinią jums  ()

Ar ryte pavyksta iš lovos pakilti su pirmu žadintuvo signalu? O gal mėgstate pasnausti dar penkias minutes? Tam išmaniuosiuose įrenginiuose ir skirtas mygtukas „snausti“. Ši funkcija gali padėti nuosekliau pabusti iš gilaus miego, skelbia naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeityje atlikti tyrimai rodė, kad mygtuko „snausti“ paspaudimas gali turėti neigiamą įtaką ir miegui, ir smegenų gebėjimui pabusti. Tiesa, iki šiol nebuvo jokių tiesioginių to įrodymų, teigia mokslininkai.

Naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „Journal of Sleep Research“, vertino, kaip dažnai snaudžiama ir kokį poveikį toks elgesys turi miegui, mieguistumui, nuotaikai ir kognityviniams smegenų gebėjimams.

Tyrėjai nustatė, kad tie, kurie snaudžia, vidutiniškai miega šiek tiek trumpiau ir ryte jaučiasi labiau mieguisti, palyginti su tais, kurie keliasi iš lovos, kai tik pabunda.

Tačiau pastebėta, kad snaudimas neturėjo neigiamo poveikio streso hormono kortizolio išsiskyrimui, nuotaikai ar miego kokybei nakties metu.

Geresnis būdas išsibudinti?

Tyrimo metu 1732 asmenys atsakė į klausimus apie savo rytinius įpročius, įskaitant tai, kaip dažnai jie spaudžia snaudimo mygtuką, o daugelis, ypač jauni suaugusieji, nurodė, kad reguliariai naudojasi šia funkcija savo žadintuvuose.

Dažniausia snaudimo priežastis, pasak dalyvių, yra ta, kad jie jaučiasi per daug pavargę, kad galėtų atsikelti iš lovos, kai suskamba žadintuvas.

Taip pat atliktas eksperimentas, kurio metu 31 nuolat snaudžiantis žmogus dvi naktis praleido miego laboratorijoje, kad būtų galima išsamiau įvertinti jų miegą.

Vieną rytą jiems buvo leista 30 minučių snausti, o kitą rytą jie turėjo atsikelti iškart, kai suskambo žadintuvas.

 

Nors pirmuoju atveju snaudimo metu dalyvių miegas sutriko, dauguma jų vis tiek miegojo ilgiau nei 20 minučių – vadinasi, tai neturėjo didelės įtakos bendrai miego trukmei.

Snaudimas lėmė, kad nereikėjo staiga atsibusti iš gilaus miego. Taip išsibudinę žmonės šiek tiek geriau atliko kognityvinius testus.

Taip pat nebuvo jokio pastebimo snaudimo poveikio nuotaikai, mieguistumui ar kortizolio kiekiui seilėse.

Rezultatai rodo, kad pusvalandžio trukmės snaudulys gali neturėti neigiamo poveikio nakties miegui. Galimas teigiamas efektas – mažesnė tikimybė pabusti iš gilaus miego fazės.

Svarbiausia miegoti pakankamai

Tačiau mokslininkai įspėja, kad antrasis eksperimentas buvo nedidelės apimties. Jame dalyvavo tik tie žmonės, kurie rytais snaudžia nuolat ir yra pratę po žadintuvo signalo vėl lengvai užmigti.

 

Tyrėjų nuomone, snausti ryte tinka ne visiems.

Su tyrimu niekaip nesusijusi miego mokslininkė Jennifer Kanaan sakė, kad naujausius tyrimo rezultatus reikėtų vertinti atsargiai, nes jie gali pasiųsti klaidingą žinutę.

„Jei pirmą kartą suskambus žadintuvui atsibundate ir 30 minučių užmiegate, jūs prarandate pusvalandį nepertraukiamo, kokybiško miego“, – pabrėžė J.Kanaan.

Pasak jos, verčiau nesusitelkti į žadintuvo funkcijas, o pirmenybę teikti nepertraukiamam ir geram miegui.

„Paprasčiau tariant, užuot spaudę mygtuką „snausti“, žmonės turėtų daugiau miegoti“, – sakė J.Kanaan.

Parengta pagal independent.co.uk inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: