Kas sukelia „smegenų rūką“? 10 maisto produktų, kurių reikia vengti  (1)

Miglotumo jausmas, sunku prisiminti dalykus ir susikaupimo sunkumai yra tai, ką daugelis vadina „smegenų rūku“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smegenų rūkas gali būti apibūdintas kaip kognityvinės smegenų funkcijos sutrikimas, kai minčių dėliojimas ir mąstymas yra miglotas, vangus ar neaiškus.

Dažniausios smegenų rūko priežastys yra stresas ar sielvartas, perimenopauzė (moterims) ir išsekimas. Tačiau ne visi žino, kad smegenų rūką gali sukelti ir tai, ką valgote.

Mitybos specialistė Liz Shaw teigia, kad šiuose maisto produktuose paprastai yra mažai antioksidantų ir sveikų riebalų, tokių kaip omega-3. Užtat juose yra daug transriebalų, pridėtinio cukraus ir rafinuoto krakmolo.

Ji pažymėjo, kad norint sumažinti smegenų rūko riziką, būtina subalansuota mityba. Visų pirma, dieta, kurioje gausu maistinių medžiagų ir antioksidantų, galinčių palaikyti smegenų sveikatą ir pažinimo funkcijas.

Maistas, kuriame yra daug omega-3 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, riebi žuvis, linų sėmenys ir graikiniai riešutai, yra ypač naudingi smegenims. Taip pat vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu antioksidantų, gali apsaugoti smegenis nuo oksidacinio streso, kuris kitu atveju gali prisidėti prie smegenų rūko. Hidratacija taip pat yra labai svarbi, o nepakankamas vandens gėrimas gali sukelti pažinimo sunkumų.

Kita vertus, yra kai kurių maisto produktų, kurių vartojimą norėsite sumažinti, jeigu jus vargina smegenų rūkas.

10 maisto produktų, kurių reikia vengti

Itin perdirbti maisto produktai – juose yra daug cukraus, nesveikų riebalų ir natrio, dažnai juose yra dirbtinių konservantų, dažiklių ir kvapiųjų medžiagų.

Pasak mitybos specialistės Melissos Mitri, tai yra pusryčių dribsniai, supakuota duona ir kepiniai, tokie kaip bandelės ir spurgos, kuriose dažnai yra rafinuotų grūdų, pridėtinio cukraus ir nesveikų riebalų.

Maisto priedai – tai medžiagos, dedamos į maistą įvairiais tikslais, įskaitant galiojimo termino pailginimą ir spalvos ar skonio suteikimą.

Mitybos specialistė pažymi, kad kai kuriems žmonėms pasireiškia smegenų rūkas suvalgius maisto priedų, įskaitant mononatrio glutamatą ir dirbtinius saldiklius, tokius kaip aspartamas.

Alkoholis yra pagrindinis smegenų rūko kaltininkas dėl jo poveikio tiek hidratacijai, tiek centrinei nervų sistemai.

 

Mitybos specialistė paaiškino, kad gerdami ne tik jaučiate rūką, bet ir poveikis gali trukti kelias dienas. Ji teigė, kad alkoholio vartojimas gali sukelti dehidrataciją, kuri pablogina pažinimo funkciją.

Saldainiai gali labai prisidėti prie smegenų rūko. Juose dažnai yra daug cukraus, todėl gali staiga padidėti cukraus kiekis kraujyje, tokiu atveju žmonės jaučiasi pavargę, išsiblaškę.

Saldinti gazuoti gėrimai, ypač turintys daug cukraus, taip pat gali prisidėti prie smegenų rūko. Daugelyje gaiviųjų gėrimų esantis didelis cukraus kiekis gali sukelti greitą cukraus kiekio kraujyje šuolį ir vėliau staigiai jį sumažinti, sukeldamas vangumo jausmą, dažnai siejamą su smegenų rūku. Norint sušvelninti smegenų rūko atvejus ir pagerinti bendrą smegenų sveikatą, rekomenduojama apriboti saldžiųjų gazuotų gėrimų vartojimą ir rinktis sveikesnius gėrimus, tokius kaip vanduo, žolelių arbata ar 100 % vaisių sultys.

Keptas maistas taip pat gali prisidėti prie smegenų rūko. Jame yra daug nesveikų riebalų ir druskos bei mažai maistinių medžiagų. Reguliarus kepto maisto vartojimas gali sukelti padidėjusį uždegimą organizme, kuris yra smegenų rūko veiksnys.

 

Dešrainiai taip pat gali prisidėti prie smegenų rūko. Šiuose maisto produktuose dažnai yra daug natrio, nitratų ir kitų konservantų, kurie gali sukelti uždegimą organizme ir taip sukelti smegenų rūko simptomus. Be to, dešrainiuose dažnai yra daug nesveikų riebalų ir dažniausiai trūksta pagrindinių maistinių medžiagų.

Glitimas. Ryšys tarp glitimo vartojimo ir smegenų rūko yra ypač įdomus. Glitimas gali sukelti uždegiminį atsaką žarnyne žmonėms, sergantiems celiakija, o tai gali sukelti uždegimą, turintį įtakos kūno sistemoms, įskaitant smegenis. Šis uždegimas kartu su maistinių medžiagų malabsorbcija gali sukelti pažinimo sutrikimo būseną, dažnai vadinamą „smegenų rūku“. Simptomai: sunku susikaupti, užmaršumas ir aiškaus mąstymo stoka.

Gėrimai su kofeinu. Paradoksalu, tačiau nedidelis kofeino kiekis gali padidinti budrumą ir koncentraciją, tačiau per didelis jo vartojimas dažnai turi priešingą poveikį. Taip nutinka dėl dehidratacijos ir per didelio nervų sistemos stimuliavimo. Per didelis kofeino vartojimas gali sukelti „atšokimo efektą“, kuris sukelia nuovargį, galvos skausmą ir smegenų rūką, nes stimuliuojantis poveikis išnyksta.

 

Rafinuoti angliavandeniai. Dar vadinami perdirbtais angliavandeniais. Rafinuotų angliavandenių pavyzdžiai yra balta duona ir balti ryžiai. Tai maistas, dėl kurio, skirtingai nei nesmulkintų grūdų, cukraus kiekis kraujyje greitai pakyla ir mažėja. Kūnas reaguoja į šiuos svyravimus išskirdamas hormonus, dėl kurių atsiranda simptomų, paprastai susijusių su smegenų rūku, pvz., sumišimas, užmaršumas ir sunku susikaupti.

Mokslininkai jau seniai nustatė, kad greitas maistas veikia ne tik smegenis, bet ir apskritai žmogaus sveikatą. Reguliarus saldžiųjų gazuotų gėrimų, greito maisto ir saldumynų vartojimas sukelia daugybę ligų, nuo antsvorio iki širdies ir kraujagyslių problemų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(17)
(17)

Komentarai (1)