Suvartojama beveik dvigubai daugiau nei rekomenduojama. Australija imasi kontroliuoti druskos kiekį maisto produktuose  ()

Kasmet daugiau kaip 2500 australų miršta nuo ligų, susijusių su per dideliu druskos naudojimu – daugiausia, širdies ligų ir insultų, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valgome per daug druskos, o tai turi mirtinų pasekmių

Per didelis druskos kiekis kenkia sveikatai – druska kelia kraujospūdį, o tai didina širdies ligų ir insulto riziką. Maždaug kas trečias australas turi aukštą kraujospūdį, o prie to labiausiai ir prisideda per didelis druskos vartojimas.

Naujoje Gratano instituto ataskaitoje teigiama, kad vidutinis australas suvartoja per daug druskos – beveik dvigubai daugiau nei rekomenduojama 5 gramų arba vieno arbatinio šaukštelio per parą norma.

Australijos vyriausybės žino, kad per didelis druskos suvartojimas yra didelė problema, todėl 2021 m. užsibrėžė tikslą iki 2030 m. druskos suvartojimą sumažinti bent 30 proc.

Didžioji dalis valgomos druskos į maistą įdedama gamybos metu

Didžiąją dalį druskos suvartojame ne iš druskinės, o per pirktinį maistą. Maždaug trys ketvirtadaliai gyventojų suvartojamos druskos į maistą dedama gamybos metu, teigiama Gratano instituto ataskaitoje.

Ši druska yra paslėpta tokiuose kasdieniuose produktuose kaip duona, sūris ir mėsos gaminiai.

Įprastuose maisto produktuose, pavyzdžiui, paruoštuose makaronų patiekaluose ar sumuštinyje su kumpiu gali būti iki pusės visos rekomenduojamos suvartoti druskos normos per parą.

Geriausias būdas sumažinti suvartojamos druskos kiekį – riboti druskos kiekį

Tad mokslininkai teigia, kad veiksmingiausias būdas sumažinti suvartojamos druskos kiekį – sumažinti į maistą gamybos metu dedamos druskos kiekį.

 

O tai padaryti gali vyriausybės, nustatydamos ribas, kiek druskos galima dėti į įvairių rūšių maisto produktus, pavyzdžiui, duoną ar sausainius. Norėdamos laikytis šių apribojimų, įmonės turi pakeisti savo produktų receptūras ir sumažinti druskos kiekį.

Be to, dauguma žmonių nepastebi, kai įprastuose maisto produktuose sumažinama druskos. Mokslininkų teigimu, yra daug būdų, kaip įmonės gali pasiekti, kad maisto produktų skonis būtų toks pat sūrus, nededant tiek pat druskos.

Pavyzdžiui, druskos kristalai gali būti smulkesni arba gali būti naudojama kaliu praturtinta druska, kurioje dalis druskoje esančio kenksmingo natrio pakeičiama kaliu. Kadangi pokyčiai vyks palaipsniui, laikui bėgant mūsų skonio receptoriai prisitaikys prie mažiau sūraus maisto.

 

Nors Australijoje nuo 2009 m. savanoriškai įmonės riboja druskos kiekį, tyrėjų teigimu, šis tikslas prastai įgyvendinamas – gyventojų suvartojamas druskos kiekis sumažėjo tik 0,3 proc.

Tad mokslininkai ragina Australijos federalinę vyriausybę pradėti nuo jau nustatytų apribojimų vykdymo užtikrinimo, nustatant privalomą jų laikymąsi. Penkiolikoje šalių yra nustatytos privalomos druskos ribos, o 14 šalių planuoja jas įvesti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()