Tyrimas šokiruoja: paslaptingas ryšys tarp kačių auginimo ir šizofrenijos yra realus  ()

Naujoje apžvalgoje teigiama, kad auginantys kates dvigubai dažniau gali sirgti šizofrenija, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos mokslininkai atliko 17 tyrimų, paskelbtų per pastaruosius 44 metus 11 šalių, tarp jų – JAV ir Jungtinė Karalystė, analizę.

„Nustatėme ryšį tarp plačiąja kačių auginimo ir padidėjusios tikimybės susirgti su šizofrenija susijusiais sutrikimais“, – rašo psichiatras Johnas McGrathas ir kiti tyrėjai iš Kvinslendo psichikos sveikatos tyrimų centro (Queensland Centre for Mental Health Research – angl.).

Kad susidarytų aiškesnis vaizdas, J.McGrathas ir jo komanda teigia, kad reikia nuodugniai apžvelgti ir išanalizuoti visus su šiomis temomis susijusius tyrimus.

Užsikrėtusios katės įkandimas arba užsikrėtusios katės išmatos taip pat gali pernešti parazitą T. gondii. Apskaičiuota, kad JAV gali būti užsikrėtę apie 40 mln. žmonių, dažniausiai be jokių simptomų. Tuo metu mokslininkai vis randa keistesnių poveikių, kuriuos gali sukelti užsikrėtimas.

Patekusi į mūsų organizmą, T. gondii gali įsiskverbti į centrinę nervų sistemą ir paveikti neurotransmiterius. Parazitas siejamas su asmenybės pokyčiais, psichozės simptomų atsiradimu ir kai kuriais neurologiniais sutrikimais, tarp jų – šizofrenija.

Tačiau ryšys neįrodo, kad T. gondii sukelia šiuos pokyčius arba kad parazitas žmogui buvo perduotas iš katės.

Naujoji 17 tyrimų analizė parodė „reikšmingą teigiamą ryšį tarp plačiai apibrėžto kačių laikymo ir padidėjusios su šizofrenija susijusių sutrikimų rizikos“.

„Pritaikius kovariacinius rodiklius, nustatėme, kad kačių poveikį patyrusių asmenų tikimybė susirgti šizofrenija buvo maždaug dvigubai didesnė“, – rašo komanda.

 

Čia reikia nepamiršti kai kurių svarbių dalykų, pavyzdžiui, to, kad 15 iš 17 tyrimų buvo atvejo ir kontrolės tyrimai. Tokie tyrimai negali įrodyti priežasties ir pasekmės, be to, juose dažnai nenagrinėjami dalykai, kurie galėjo turėti įtakos tiek poveikiui, tiek rezultatams.

Daugelio nagrinėtų tyrimų kokybė buvo žema, ir tai autoriai taip pat pabrėžia.

Tyrimų rezultatai buvo prieštaringi, tačiau aukštesnės kokybės tyrimai rodė, kad nekoreguotuose modeliuose ryšiai galėjo atsirasti dėl veiksnių, kurie galėjo turėti įtakos rezultatams.

Viename tyrime nenustatyta reikšmingo ryšio tarp katės turėjimo iki 13 metų ir vėlesnio šizofrenijos išsivystymo, tačiau, susiaurinus katės turėjimą iki konkretaus laikotarpio (9–12 metų amžiaus), nustatytas reikšmingas ryšys. Šis nenuoseklumas rodo, kad lemiamas katės poveikio laikotarpis nėra aiškiai apibrėžtas.

 

JAV atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 354 psichologijos studentai, ryšio tarp katės turėjimo ir šizotipijos rezultatų nenustatė. Tačiau tų, kuriems katės buvo įkandusios, rezultatai buvo aukštesni, palyginti su tais, kuriems nebuvo.

Kitame tyrime, kuriame dalyvavo žmonės, turintys ir neturintys psichikos sutrikimų, aptiktas ryšys tarp kačių įkandimų ir aukštesnių tam tikrus psichologinius išgyvenimus matuojančių testų rezultatų. Tačiau už tai gali būti atsakingi kiti patogenai, pavyzdžiui, Pasteurella multocida.

Tyrėjai sutinka, kad prieš darant tvirtas išvadas reikia atlikti platesnius tyrimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()