Mokslininkai nustatė efektyviausią alkoholio vartojimo mažinimo strategiją  (2)

Mokslininkai atrado veiksmingą būdą, kaip priversti žmones vartoti mažiau alkoholio: atkreipkite dėmesį į padidėjusią riziką susirgti vėžiu, kuri atsiranda vartojant alkoholį, ir skaičiuokite kiekvieną gėrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2021 m. tyrime mokslininkai nustatė, kad šis ypatingas pranešimų „kodėl mažinti“ ir „kaip mažinti“ derinys gali būti naudingas skatinant sveikatingumą.

Žinoma, per didelis alkoholio kiekis sukelia ne tik vėžį. Per didelis alkoholio vartojimas siejamas su daugybe problemų, įskaitant ankstyvą mirtį, širdies ligas, virškinimo sutrikimus ir padidėjusią demencijos riziką.

„Nustatėme, kad informaciją apie alkoholį ir vėžį siejant su konkrečiu praktiniu veiksmu – gėrimų skaičiavimu – geriantieji sumažino suvartojamo alkoholio kiekį“, – paskelbus rezultatus sakė Džordžo pasaulinės sveikatos instituto (Australija) ekonomistė ir psichologė Simone Pettigrew.

Atliekant tyrimą buvo užpildytos trys apklausos: pirmąją apklausą užpildė 7995 žmonės, po trijų savaičių 4588 iš jų užpildė antrąją apklausą, o po trijų savaičių 2687 žmonės užpildė paskutinę apklausą. Dalyviai buvo suskirstyti į skirtingas grupes ir jiems buvo rodomos skirtingos reklamos bei pranešimai apie alkoholio vartojimą.

Palyginti su kontroline grupe, išsiskyrė vienas derinys: televizijos reklama, kurioje alkoholis siejamas su vėžiu, kartu su siūlymu skaičiuoti išgeriamus gėrimus, buvo vienas veiksmingiausių būdų paskatinti žmones sumažinti suvartojamo alkoholio kiekį.

Tai taip pat buvo vienintelis derinys, kurį pasirinkę žmonės per šešias savaites iš tiesų gerokai sumažino alkoholio suvartojimą.

Kiti būdai – pavyzdžiui, raginimas nuspręsti, kiek gėrimų reikia išgerti, ir to laikytis – paskatino kai kuriuos savanorius pabandyti sumažinti alkoholio kiekį, tačiau, remiantis tyrime dalyvavusių žmonių nuomone, nugalėtojas buvo aiškus.

 

„Daugelis žmonių nežino, kad alkoholis yra kancerogenas, – sakė S. Pettigrew. – Tai svarbi informacija, kurią geriantieji turėtų gauti. Tačiau pasakyti žmonėms, kad alkoholis sukelia vėžį, yra tik dalis sprendimo – mes taip pat turime suteikti jiems būdų, kaip imtis veiksmų rizikai sumažinti.“

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, alkoholio vartojimas gali būti susijęs su 7 proc. ankstyvų mirčių visame pasaulyje, todėl vienas iš būdų spręsti šią problemą – geriau informuoti geriančiuosius apie pavojų sveikatai.

Nors sveikatos agentūros taip pat ieškojo būdų, kaip padaryti alkoholį mažiau prieinamą ir brangesnį, galiausiai nuo asmeninio pasirinkimo priklausys, ar ilgainiui keisis su alkoholiu susijusi elgsena.

 

Šiame konkrečiame tyrime dalyviai buvo atrinkti taip, kad „iš esmės atspindėtų demografiniu požiūriu geriančią Australijos visuomenę“, todėl šis metodas nebūtinai tiks ir kitur – tačiau atrodo, kad gėrimų skaičiavimas galėtų būti viena iš galimybių, kurią galima išbandyti, jei norite sumažinti alkoholio kiekį.

„Alkoholio žalos mažinimo kampanijoms skiriami riboti ištekliai, todėl svarbu išsiaiškinti, kokios žinutės turi didžiausią atgarsį, kad būtų užtikrinta didžiausia tikimybė, jog jos bus veiksmingos“, – sakė S. Pettigrew.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Addictive Behaviors“.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(9)
(-6)

Komentarai (2)