Dažnai pabundate 3 ar 4 val. ryto? Mokslininkai turi paaiškinimą, kodėl  ()

Kas trečias žmogus sakosi reguliariai prabundantis 3 ar 4 val. ryto. Pasak miego specialistų, tokie prabudimai susiję su stresu, tačiau visai ne taip, kaip galvojote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai nereiškia, kad dėl streso naktimis prabundama dažniau. Dėl jo tiesiog labiau suvokiama, kad prabundama, rašo „IFL Science“. Kaip aiškino Australijos Svinburno technologijų universiteto Psichikos sveikatos centro direktorius Gregas Murray'us, iš tikrųjų kiekvieną naktį prabundame daug kartų, bet, kai gerai miegame, paprasčiausiai tų prabudimų nesuvokiame.

Miegas yra cikliškas, nuolat keičiasi greitų akių judesių (REM) ir ne REM miego fazės. Kiekviena ši miego fazė turi skirtingą ribą, kurios metu lengva prabusti. Tad gali būti, kad būtent 3 ar 4 val. ryto kai kurie žmonės pasiekia REM miego fazę, kurios metu prabusti lengva.

Mokslininkai mano, kad šį prabudimą gali paskatinti nebaigti darbai, kurie sukasi galvose tol, kol nebus padaryti. Toks nerimas dėl jų gali taip pat paskatinti prabudimą šiomis valandomis.

Bet yra paprastas šios situacijos sprendimas – visus darbus tiesiog susirašykite.

Yra įrodyta, kad prieš miegą į užrašų knygutę, kuri laikoma prie lovos, susirašius visas užduotis ar rūpesčius, stresą keliančius dalykus, kurie sukasi galvoje, tyrimo dalyviai užmigdavo greičiau.

Tačiau jei ir tai nepadeda, o miego problemos jus kamuoja ilgiau nei porą mėnesių, reikėtų apsilankyti pas specialistą. Kaip aiškina mokslininkai, po trijų mėnesių bet kokia miego problema gali tapti tiesiog įprastu režimu, o tada jokie bandymai atsikratyti nemigą ar prabudimą keliančių priežasčių nepadės.

 

Stresas nėra vienintelis veiksnys, galintis taip anksti pažadinti. Tai gali būti ir nereguliarus miegas, gryno oro trūkumas, ilgos valandos prie išmaniųjų įrenginių.

Miego fiziologė ir klinikos „Speepyhead Clinic“ direktorė Stephanie Romiszewski patarė kasdien keltis tuo pačiu metu ir į lovą neiti tol, kol nejaučiamas mieguistumas. Organizmas galų gale turėtų prie to priprasti ir toks reguliarus rytinis kėlimasis turėtų tapti įprastu prabudimo laiku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()