Ne tik maistas. Keturios citrinos naudos sveikatai  ()

Yra keletas patarimų, kaip citrinas įtraukti į savo mitybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Citrinose gausu vitamino C ir antioksidantų, kurie palaiko įvairius sveikatos aspektus. Pavyzdžiui, vanduo su citrina išpopuliarėjo dėl to, kad padeda sumažinti inkstų akmenų susidarymo riziką, skatina vitamino C vartojimą ir palaiko sveiką virškinimą.

Tačiau tai dar ne visi citrinų privalumai, rašo „Health“.

Yra keletas patarimų, kaip citrinas įtraukti į savo mitybą.

Keturios citrinos naudos sveikatai

1. Padeda išvengti inkstų akmenų susidarymo.

Padidinus silpnos rūgšties, vadinamos šlapimo citratu, kiekį ir padidinus šlapimo šarmingumą, galima išvengti inkstų akmenų susidarymo.

Pasak Nacionalinio inkstų fondo, kasdien geriant 113 g citrinų sulčių koncentrato, sumaišyto su vandeniu, galima išvengti inkstų akmenų susidarymo.

2. Palaiko širdies sveikatą.

Citrinose gausu vitamino C ir kitų antioksidantų, kurie palaiko širdies sveikatą. Vartojant pakankamai vitamino C, ląstelės apsaugomos nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Tai gali padėti išvengti aterosklerozės (apnašų kaupimosi arterijose), būklės, kuri padidina širdies priepuolio ir insulto riziką.

 

3. Gerina geležies pasisavinimą.

Vienoje citrinoje yra daugiau nei 30 % paros vitamino C vertės, kuri yra svarbi geležies pasisavinimui ir širdies ligų rizikos mažinimui.

Geležies šaltinių derinimas su vitaminu C padeda efektyviau pasisavinti geležį. Tai gali užkirsti kelią geležies stokos sukeltai anemijai, būklei, kuri atsiranda, kai organizmas neturi pakankamai geležies hemoglobinui gaminti.

4. Apsaugo nuo ląstelių pažeidimo.

Citrinose esantys antioksidantai apsaugo nuo ląstelių pažeidimų, susijusių su tokiomis ligomis kaip širdies ir kraujagyslių ligos, lėtinės inkstų ligos, vėžys ir lėtinė obstrukcinė plaučių liga.

Patarimai, kaip valgyti citriną

 

Štai keletas patarimų, kaip valgyti daugiau citrinų:

  • įpilkite citrinos sulčių arba įdėkite citrinos griežinėlį į vandenį ar arbatą; mėsą, žuvį ar tofu pamarinuokite citrinos sultyse ir papuoškite citrinos griežinėliais;
  • pasigaminkite paprastas ankštinių daržovių (pvz., avinžirnių) salotas su citrinų padažu, kad pagerintumėte geležies pasisavinimą.
  • citriną ar citrinos žievelę naudokite sriuboms, grūdams ar kepiniams pagardinti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()