Paaiškėjo, kad profesionalūs futbolo vartininkai pasižymi išskirtiniais gebėjimais  ()

Profesionalūs futbolo komandų vartininkai greičiau nei kitų pozicijų žaidėjai apdoroja informaciją, gaunamą iš įvairių pojūčių – ir tai gali paaiškinti, kodėl jiems taip gerai sekasi priimti dalinius sprendimus aikštėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Davidas McGovernas iš Dublino miesto universiteto (Airija) ir jo kolegos svarstė, ar dėl savo išskirtinio vaidmens vartininkai suvokia pasaulį kitaip nei kiti komandos nariai. „Vartininkai turi greitai priimti sprendimus turėdami ribotą informaciją, – sako jis.

Norėdami tai ištirti, jie pasikvietė 20 profesionalių vartininkų, 20 kitų žaidėjų ir 20 žmonių, kurie profesionaliai nežaidė futbolo – visi jie buvo vyrai.

Kiekvienam dalyviui ekrane buvo rodomi vienas arba du trumpai pasirodantys vaizdai, po kurių pasigirsdavo vienas, du arba jokio garsinio signalo. Paprastai, kai nutikdavo vienas blyksnis ir tuoj pat du garsiniai signalai, žmonės klaidingai manydavo, kad būdavo du blyksniai – tai ženklas, kad regos ir klausos dirgikliai buvo sujungti. Tačiau ilgėjant laikui tarp blyksnio ir pyptelėjimo, iliuzija silpnėja.

Tyrėjai nustatė, kad vartininkai, palyginti su kitais futbolo žaidėjais ir profesionaliai nežaidžiančiais futbolininkais, galėjo tiksliai nustatyti blyksnių ir pyptelėjimų skaičių – kai laiko tarpai tarp jų buvo daug mažesni. Tai reiškia, kad vartininkai gali tiksliau ir greičiau apdoroti multisensorinius signalus, sako D. McGovernas.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad vartininkai daug geriau atskiria klausos ir regimąją informaciją – o tai, pasak mokslininko, yra prasminga, nes jie atlieka savo funkcijas aikštelėje. Pavyzdžiui, kai vartininkai yra apsupti žaidėjų, kai yra mušamas kampinis, jų kamuolio matomumas gali būti ribotas, todėl jiems gali tekti labiau nei įprastai pasikliauti garsine informacija.

 

Pasak D. McGoverno, geriau supratus šių žaidėjų psichologiją, būtų galima pagerinti jų rezultatus aikštelėje ir išvengti traumų – tačiau kol kas nežinome, kodėl jie turi tokią suvokimą.

„Tikimės išsiaiškinti, ar geresni vartininkų multisensoriniai gebėjimai susiję su jų treniruotėmis, ar tai įgimtas gebėjimas“, – sako tyrėjas.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Current Biology“.

Parengta pagal „New Scientist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()