Be kom­pro­mi­sų – gat­vė­se ja­po­nai ne­rū­ko  ()

„Daž­niau­siai mū­sų pa­cien­tai rū­ko“, – sa­ko gy­dy­to­jas krau­ja­gys­lių chi­rur­gas Jo­nas Gu­taus­kas. Spe­cia­lis­tas grį­žo iš Ja­po­ni­jos, kur pro­fe­si­nę kva­li­fi­ka­ci­ją to­bu­li­no „Ka­wa­sa­ki me­di­cal scho­ol“ li­go­nė­je (Oka­y­a­mos pre­fek­tū­ro­je). Ja­po­ni­jo­je lie­tu­vis su­ti­ko ne tik ki­to­niš­ką dar­bo san­ty­kių kul­tū­rą, bet ir iki tol jam ne­re­gė­tus bei ne­gir­dė­tus ša­lies pi­lie­čių rū­ky­mo įpro­čius.


Prieš kiek daugiau nei trejetą metų Japonijoje buvo uždrausta rūkyti viešose vietose. Rūkymo draudi¬mai (viešosiose vietose) remiasi japonų mentalitetu. Mat pagarbūs japonai nemėgsta trikdyti vienas kito kasdienio gyvenimo. Šalies gyventojai linkę manyti, kad nesveikas jų gyvenimo būdas neturėtų žaloti kitų.
Prieš kiek daugiau nei trejetą metų Japonijoje buvo uždrausta rūkyti viešose vietose. Rūkymo draudi¬mai (viešosiose vietose) remiasi japonų mentalitetu. Mat pagarbūs japonai nemėgsta trikdyti vienas kito kasdienio gyvenimo. Šalies gyventojai linkę manyti, kad nesveikas jų gyvenimo būdas neturėtų žaloti kitų.
© www.nikkei.com nuotr. (Asmeninis albumas)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar su­tik­si rū­ka­lių?

Sta­žuo­tės me­tu J.Gu­taus­kas da­ly­va­vo rū­ky­mo pre­ven­ci­jos eks­kur­si­jo­je, ku­rią ve­dė mi­nė­to­sios gy­dy­mo įstai­gos Rū­ky­mo pre­ven­ci­jos gru­pės dar­buo­to­ja Na­o­ko Yama­mo­to. Spe­cia­lis­tė pa­pa­sa­ko­jo apie ša­lies ko­vą su šiuo ža­lin­gu įpro­čiu. Ja­po­ni­jo­je rū­ky­mo pre­ven­ci­jai ski­ria­mas itin di­de­lis dė­me­sys. Da­lis ša­lies darb­da­vių ska­ti­na dar­buo­to­jus fi­nan­si­niais prie­dais, kad šie mes­tų rū­ky­ti ir svei­kai gy­ven­tų. Prieš kiek dau­giau nei tre­je­tą me­tų Ja­po­ni­jo­je bu­vo už­draus­ta rū­ky­ti vie­šo­se vie­to­se, tad sta­tis­ti­niai rū­ky­mo ro­dik­liai kri­to. Me­di­kas pa­sa­ko­ja pa­ste­bė­jęs ne­įpras­tą ša­lies so­cia­li­nę tik­ro­vę.

„Ja­po­ni­jos gat­vė­se nie­kur ne­pa­ma­ty­si­me rū­kan­čių žmo­nių. Ant sie­nų ir ša­li­gat­vių – dau­gy­bė žen­klų, ku­rie nu­ro­do, kad to­se vie­to­se rū­ky­ti drau­džia­ma. Yra iš­skir­tos tam tik­ros rū­ky­mo vie­tos. Ši­tai ver­ti­nu tei­gia­mai. Žmo­nės ne­pa­ti­ria pa­sy­vaus rū­ky­mo. Su­pran­tu rū­ky­mo ža­lą svei­ka­tai ir kaip krau­ja­gys­lių chi­rur­gas, ir kaip spor­ti­nin­kas. Džiau­giuo­si, kad Ja­po­ni­ja taip ge­rai tvar­ko­si“, – pa­ste­bi gy­dy­to­jas krau­ja­gys­lių chi­rur­gas Jo­nas Gu­taus­kas.

[Vokietija+Kuponas!] Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje. Naujausias rinkos lyderio 3D spausdintuvas, žavintis apžvalgininkus - „nuostabus! Išėmei iš dėžės ir naudojiesi“ (Video, „Creality K1C“)
2476 2

Puiki kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

Pa­šne­ko­vas sa­ko, kad ja­po­nai – dis­cip­li­nuo­ti pi­lie­čiai, to­dėl jam ne­te­ko pa­ma­ty­ti įsta­ty­mo lau­žy­to­jų, ku­rie drįs­tų pa­žeis­ti nu­sta­ty­tą tvar­ką ir už­si­rū­ky­tų ci­ga­re­tę vi­du­ry gat­vės. Tie­sa, pro ne­rū­kan­čio krau­ja­gys­lių chi­rur­go akis sta­žuo­tės me­tu ne­pra­sprū­do ki­ta ža­lin­go var­to­ji­mo tik­ro­vės pu­sė.

„Daž­niau­siai mū­sų pa­cien­tais tam­pa rū­kan­tys žmo­nės. Bū­na, kad hos­pi­ta­li­zuo­ti jie šio įpro­čio grei­tai ne­at­si­sa­ko. Klau­siau ko­le­gų (sta­žuo­tės me­tu – red. past.), kaip vi­sa tai vyks­ta jų gy­dy­mo įstai­go­je? Nors li­go­ni­nė­je už­draus­ta rū­ky­ti, pa­cien­tai iš­ei­na iš gy­dy­mo įstai­gos te­ri­to­ri­jos į to­liau ša­lia au­to­mo­bilių par­kin­go esan­čią rū­ky­mo vie­tą ir ten rū­ko. Nors pa­ti­ria skaus­mus, o dėl de­guo­nies trū­ku­mo, ei­nant pra­de­da skau­dė­ti blauz­dos rau­me­nis, jie vis tiek su­kau­pia va­lią ir nu­ei­na di­de­lį at­stu­mą, kad ga­lė­tų pa­rū­ky­ti“, – pa­sa­ko­ja pa­šne­ko­vas. Anot jo, da­lis rū­kan­čių­jų pri­vers­ti su­si­pa­žin­ti su krau­ja­gys­lių chi­rur­gais, mat ža­lin­gas įpro­tis ken­kia krau­ja­gys­lių svei­ka­tai. Dėl rū­ky­mo kem­ša­si krau­ja­gys­lės, di­dė­ja ate­ro­sklerozės ri­zi­ka ir kt.

 

Įdo­mu, kad Ja­po­ni­jo­je pas­ta­rą­jį de­šim­tį me­tų įpras­tų ci­ga­re­čių par­da­vi­mai žen­kliai ma­žė­ja. Ci­ga­re­tes (de­gi­na­mą­jį ta­ba­ką) iš Ja­po­ni­jos rin­kos aikš­te­lės drį­so stum­ti bedūmis gaminys – kai­ti­na­ma­sis ta­ba­kas. J.Gu­taus­kas taip pat pa­ste­bi dar vie­ną Ja­po­ni­jos gy­ven­to­jų ni­ko­ti­no var­to­ji­mo pu­sę – ypač pa­gau­sė­jo elek­tro­ni­nių ci­ga­re­čių var­to­to­jų.

Pa­sy­vus ža­lin­gas rū­ky­mas

Rū­ky­mo drau­di­mai (vie­šo­sio­se vie­to­se) re­mia­si ja­po­nų men­ta­li­te­tu. Mat pa­gar­būs ja­po­nai ne­mėgs­ta trik­dy­ti vie­nas ki­to kas­die­nio gy­ve­ni­mo. Ša­lies gy­ven­to­jai lin­kę ma­ny­ti, kad ne­svei­kas jų gy­ve­ni­mo bū­das ne­tu­rė­tų ža­lo­ti ki­tų. Juk de­gan­čio ta­ba­ko dū­mai ver­čia užuos­ti ne tik ne­rū­kan­čio­jo no­siai šleikš­tų ža­lin­gą dū­mą, bet kar­tais tei­sin­tis žmo­nai ar vy­rui, ko­dėl smir­da rū­bai? Be to, ja­po­nai ne­abe­jin­gi tvar­kos es­te­ti­kai. To­dėl džiau­gia­si nuo nuo­rū­kų iš­va­duo­to­mis gat­vė­mis, au­to­bu­sų ir met­ro sto­ti­mis.

Ne­se­niai nau­jie­nų ka­na­las „Eu­ro­ac­tiv“ re­por­ta­že apie ja­po­nų ta­ba­ko ir ni­ko­ti­no var­to­ji­mo įpro­čius at­krei­pė dė­me­sį, kad Ja­po­ni­jo­je kai­ti­na­mo­jo ta­ba­ko var­to­ji­mui yra dau­giau vie­šų vie­tų, tarp jų ir vie­šo­jo mai­ti­ni­mo įstai­go­s, res­to­ra­nai, jei juo­se įreng­ta ge­ra vė­di­ni­mo sis­te­ma.

 

Ki­ta ver­tus, da­lis To­ki­jo gat­vė­se kal­bin­tų pa­šne­ko­vų pa­ste­bė­jo, jog įpras­tų ci­ga­re­čių var­to­to­jams ša­lies sos­ti­nė­je nė­ra leng­va at­ras­ti, kur ga­li­ma pa­rū­ky­ti. Ki­ti pra­ei­viai pa­sa­ko­jo, kad de­gi­na­mo­jo ta­ba­ko dū­mai pri­ver­tė juos su­si­mąs­ty­ti. „Nie­ka­da ne­svars­čiau mes­ti rū­ky­ti, ta­čiau pa­si­rin­kau kai­ti­na­mą­jį ta­ba­ką, nes įpras­tų ci­ga­re­čių dū­mai pa­sie­kia ki­tus žmo­nes. Ne­no­rė­jau kenk­ti ap­lin­ki­niams“, – pa­sa­ko­jo Ja­po­ni­jos sos­ti­nės gy­ven­to­jas.

To­kai uni­ver­si­te­to pro­fe­so­rius dr.Yoshi­ka Se­ki­ne pa­ste­bi, kad įpras­tų ci­ga­re­čių var­to­ji­mas ma­žė­ja ir dėl ki­tų prie­žas­čių. „Nau­jo­viš­ki ta­ba­ko ga­mi­niai ne­iš­ski­ria nuo­din­gų­jų me­džia­gų į orą. Ar­ba, jei­gu ir iš­ski­ria, – ne­žy­mią kon­cen­tra­ci­ją. To­dėl ki­ti žmo­nės ne­pa­ti­ria pa­sy­vaus rū­ky­mo. Ma­nau, kad dėl šios prie­žas­ties ne­ma­žai, kas pa­si­ren­ka šiuos ga­mi­nius“, – sa­ko ja­po­nų pro­fe­so­rius.

 

Gy­dy­to­jas kar­dio­lo­gas prof. hab. med. dr. Pra­nas Šer­py­tis ne­gai­li kri­ti­kos rū­ka­liams, dū­mus pu­čian­tiems ša­lia ki­tų žmo­nių. „Pa­sy­vus rū­ky­mas ke­lia to­kią pat ža­lą svei­ka­tai kaip ir rū­ky­mas. Bū­da­mi ša­lia rū­kan­čio­jo ken­kia­me sau tiek pat, kiek ir pats rū­kan­ty­sis ža­lo­ja sa­vo svei­ka­tą. Be to, rū­kan­čių tė­vų šei­mo­je vai­kai ir­gi ga­li pa­sy­viai rū­ky­ti. Ir dar gau­ti ne­tei­sin­gą pa­vyz­dį. Ge­rai, kad Lie­tu­vo­je jau daug me­tų ne­ga­li­ma rū­ky­ti res­to­ra­nuo­se (nuo 2007 me­tų pa­gal pri­im­tą Ta­ba­ko kon­tro­lės įsta­ty­mo pa­tai­są – red. past.)“, – tei­gia lie­tu­vių pro­fe­so­rius.

2023 me­tų Lie­tu­vos moks­lo pre­mi­jos lau­re­a­tas sa­ko, kad svei­kiau­sias ir ge­riau­sias ke­lias kiek­vie­nam – ne­var­to­ti jo­kių ta­ba­ko ga­mi­nių. Vis­gi rū­ky­mas – vie­na stip­riau­sių pri­klau­so­my­bių. Iš ža­lin­go var­to­ji­mo gniauž­tų iš­si­ver­žia ir į juos ne­grįž­ta sau­je­lė. To­dėl, pa­sak pro­fe­so­riaus, da­liai rū­ka­lių, ku­riems nie­kaip ne­pa­vyks­ta at­si­svei­kin­ti su ci­ga­re­čių pa­ke­liu, kai­ti­na­ma­sis ta­ba­kas ga­lė­tų bū­ti tar­pi­ne sto­te­le svei­ko gy­ve­ni­mo bū­do link.

„Kai­ti­na­ma­sis ta­ba­kas yra ma­žes­nė blo­gy­bė ne­gu įpras­tos ci­ga­re­tės. Su­pran­tu, kai dau­ge­lis sa­ko, jog rei­kia dar dau­giau įro­dy­mų. Ta­čiau čia kaip su elek­tri­niais au­to­mo­bi­liais. Ža­lia­sis kur­sas sa­ko: ei­ki­me prie jų. Ta­čiau juk mes ir­gi ne­ži­no­me, kaip rei­kės uti­li­zuo­ti šių au­to­mo­bi­lių va­rik­lius ir taip to­liau. Bet jie ge­riau. Iš­me­ta­mų CO2 (an­glies diok­si­das – red. past.) du­jų kie­kis ma­žes­nis“, – svars­to gy­dy­to­jas kar­dio­lo­gas.

Ar sek­ti ja­po­nų pė­do­mis?

 

Prof. hab. med. dr. P.Šer­py­tis ne­sku­ba tar­ti, kad Ja­po­ni­jos rū­ky­mo kon­tro­lės mo­de­lį rei­kė­tų per­im­ti Lie­tu­vai. Mat šio­je ša­ly­je drau­di­mas pa­dė­jo do­ro­tis su pa­sy­viu rū­ky­mu dėl ma­žiau­siai vie­nos prie­žas­ties – gy­ven­to­jų po­pu­lia­ci­jos tan­ku­mo. Pa­pras­tai sa­kant, Ja­po­ni­jos gat­vė­se žmo­nės bū­na ar­čiau vie­nas ki­to.

Lie­tu­va, anot gy­dy­to­jo kar­dio­lo­go, to­kiam žings­niui vei­kiau­siai dar nė­ra pa­si­ruo­šu­si. Dras­tiš­ki rū­ka­lių el­ge­sio kon­tro­lės spren­di­mai ga­li­mai megz­tų įtam­pą vi­suo­me­nė­je. Drau­di­mu rū­ky­ti vi­so­se vie­šo­sio­se vie­to­se tar­si bū­tų prie­ši­na­mos dvi vi­suo­me­nės gru­pės: rū­kan­tie­ji ir ne­rū­kan­tie­ji. To­dėl pro­fe­so­riaus žvilgs­nis vei­kiau links­ta ko­ky­biš­kos edu­ka­ci­jos kū­ri­mo ir sklai­dos link.

 

„Rei­kia ska­tin­ti žmo­nių są­mo­nin­gu­mą. Pa­vyz­džiui, da­ry­ti įvai­rius pla­ka­tus su už­ra­šais „Mes už šva­rią su­sto­ji­mo aikš­te­lę“ ar­ba „Už šva­rią gat­vę“. Pri­si­me­nu, se­niau esu su­kū­ręs pla­ka­tą, ku­ria­me vaiz­duo­ja­ma nėš­čio­ji su ci­ga­re­te, o nau­ja­gi­mis įsčio­se sa­ko: „Ma­my­te, ne­žu­dyk ma­nęs“. Da­bar ku­ria­mos įvai­rios so­cia­li­nės re­kla­mos. Ta­čiau kiek jo­se ma­to­me tu­ri­nio apie rū­ky­mo ža­lą? Ma­žai“, – sa­ko pro­fe­so­rius.

Ki­ta ver­tus, ja­po­nų me­di­kas pro­fe­so­rius Y.Se­ki­ne ma­no, kad Eu­ro­pa ga­li pa­si­mo­ky­ti iš griež­tes­nės Ja­po­ni­jos rū­ky­mo kon­tro­lės po­li­ti­kos. Ja­po­no akiai ir no­siai ki­to že­my­no tik­ro­vė ma­žų ma­žiau­siai ga­li pa­si­ro­dy­ti keis­ta. „Per­nai lan­kiau­si Eu­ro­po­je. Žmo­nės rū­kė ci­ga­re­tes gat­vė­se. Ka­dan­gi pats ne­rū­kau, to­dėl kar­tais tu­rė­jau pa­tir­ti pa­sy­vų rū­ky­mą. Aki­mir­ką pa­gal­vo­jau, kad man ši­taip ne­pa­tin­ka. Ir, jei­gu (Eu­ro­po­je – red. past.) bū­tų ski­ria­ma dau­giau dė­me­sio ki­tų ge­ro­vei, rū­ky­mas tam tik­ru mas­tu gat­vė­se ga­lė­tų bū­ti už­draus­tas“, – įsi­ti­ki­nęs pro­fe­so­rius. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos sveikata
Lietuvos sveikata
Autoriai: Emilis Jakštys
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()