Naujausia pasaulyje „mėlynoji zona“. Kaip ši maža šalis sukūrė visuomenę, kuri gyvena iki 100 metų  ()

Singapūras yra naujausia pasaulyje „mėlynoji zona“ – vieta, kurioje žmonės gyvena ilgiau ir sveikiau, rašo cnbc.com.



© Graham-H (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/singapore-merlion-park-asia-2358810/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Singapūras sukūrė ilgiausią ir sveikiausią gyvenimą planetoje“, – CNBC pasakojo Danas Buettneris, sukūręs „mėlynųjų zonų“ terminą.

Mėlynosios zonos – tai vietos, kuriose šimtamečių gyventojų skaičius, skaičiuojant vienam gyventojui, yra 10 kartų didesnis nei JAV.

2004 m. D.Buettneris suvienijo jėgas su „National Geographic“ ir Nacionaliniu senėjimo institutu, kad pabandytų „atvirkštiniu būdu“ sukonstruoti ilgaamžiškumą. Komanda nustatė pasaulio dalis, kuriose žmonės gyveno pastebimai ilgiau, tada bandė išsiaiškinti, kodėl žmonės tokiose bendruomenėse gyvena ilgiau.

Galios devynetukas

D.Buettneris ir jo komanda nustatė „galios 9-tuką“ – pagrindinius veiksnius, kurie atspindi sveikiausių ir ilgiausiai gyvenančių pasaulio žmonių įpročius.

Devyni principai yra šie: natūralus judėjimas kasdieniame gyvenime; tikslo siekimas; rutinos laikymasis siekiant sumažinti stresą; nustoti valgyti, kai pasisotinama 80 proc.; augalinės kilmės maistas; saikingas alkoholio vartojimas; buvimas bendruomenės dalimi; artimųjų išlaikymas; būti apsuptiems sveikų įpročių turinčiais žmonėmis.

[Pasaulinė premjera] Iš EU su kuponais „Touroll U1/J1“ serijos el. dviračiai tik nuo 499€. Su įspūdingomis dovanomis. Ribotas kiekis ir laikas (Video)
5039 8

Pasaulinės premjeros pasiūlymai

Specialūs kuponai

Galioja tik iki 2024-04-16!

Dovanos

Iš EU - saugus ir greitas pristatymas

1 metų garantijos

„Touroll J1“, „Touroll J1 ST“, „Touroll U1 29“ ir „Touroll U1 26“

Išsamiau

Štai keletas sveikatingumo veiksnių, įtrauktų į Singapūro politikos struktūrą.

Vaikščiokite pėsčiomis, o ne važinėkite

Daugelyje pasaulio šalių žmonės iš vienos vietos į kitą važiuoja automobiliu, o Singapūre dauguma gyventojų vaikšto pėsčiomis, tačiau dažniausiai ne dėl fizinio aktyvumo, o iš būtinybės.

„Manau, kad Singapūras puikiai apmokestino automobilius, benziną, naudojimąsi keliais... ir labai daug investavo į galimybę vaikščioti pėsčiomis, važiuoti dviračiu ir naudotis viešuoju transportu“, – CNBC sakė D.Buettneris.

Norint įsigyti automobilį Singapūre, pirmiausia reikia gauti leidimą turėti automobilį – COE arba teisės į automobilį pažymėjimą gali kainuoti brangiau nei pats automobilis.

Palyginimui, kovo mėn. duomenimis, „Toyota Camry Hybrid“ kaina Singapūre yra 209 888 Singapūro dolerių (apie 155 800 JAV dolerių). JAV jo kaina yra mažesnė – 28 855 JAV doleriai.

 

Laikykite artimuosius šalia

Tyrimai rodo, kad "mėlynojoje zonoje" gyvenantys žmonės yra linkę teikti pirmenybę savo artimiesiems ir laikyti juos šalia.

Tai matyti iš Singapūro politikos, vadinamosios Proximity Housing Grant, kuri finansiškai skatina žmones gyventi su tėvais ir vaikais arba šalia jų.

„Užuot senus žmones apgyvendinę senelių namuose, kaip tai daroma Jungtinėse Amerikos Valstijose, Singapūre jie lieka su šeima. Dažniau jie gauna geresnę priežiūrą iš šeimos, todėl visa tai palankiai veikia vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo trukmę“, – sakė D.Buettneris.

Priklausymo jausmas

Tyrimas parodė, kad priklausymas tikinčiųjų bendruomenei gali būti susijęs su ilgesne gyvenimo trukme.

Pasak D.Buettnerio, „visi, išskyrus penkis iš 263 apklaustų šimtamečių, priklausė kokiai nors tikėjimo bendruomenei“. „Tyrimai rodo, kad keturis kartus per mėnesį lankant tikėjimo pamaldas gyvenimo trukmė pailgėja 4-14 metų.“

 

"Pew" tyrimų centro duomenimis, beveik 80 proc. suaugusių singapūriečių yra religingi. Be to, 2014 m. „Pew“ atliktame tyrime šis miestas-valstybė pripažintas religiškai įvairiausia šalimi pasaulyje.

Pasirinkite sveikus įpročius

Singapūrui pavyko pasiekti, kad „sveikas maistas būtų pigesnis ir prieinamesnis už nesveiką maistą“, – sakė D.Buettneris. Šalis sukūrė paskatas maisto įstaigoms teikti sveikesnius pasirinkimus.

Sveikatingumo skatinimo taryba skatina rinktis sveikesnius patiekalus, pavyzdžiui, ruduosius ryžius ir pilno grūdo produktus. Sveikatos apsaugos ministerija taip pat sukūrė ženklinimo sistemą, pagal kurią gyventojai gali matyti, kuriuose maisto kioskuose yra sveikesnių pasirinkimų.

Be to, rūkymas tapo „sudėtingas, nepatrauklus ir brangus“, - teigė D.Buettner.

Prieinama sveikatos priežiūra

Singapūro gyventojai naudojasi visuotine sveikatos priežiūra, o tai reiškia, kad gyventojai gali naudotis kokybiškomis medicinos paslaugomis, įskaitant prevenciją, gydymą, reabilitaciją ir paliatyviąją priežiūrą. Vyriausybė stengėsi sukurti politiką, pagal kurią subsidijuojamos sveikatos priežiūros išlaidos.

 

Griežti įstatymai

Singapūras garsėja griežtais įstatymais. Populiarūs pavyzdžiai – draudimas kramtyti kramtomąją gumą arba didelės baudos už valgymą viešajame transporte.

Tačiau šalis taip pat žinoma kaip labai griežta ginklų ir narkotikų atžvilgiu. Už bet kurį iš šių dviejų nusikaltimų gresia kalėjimas, nuplakimas rykštėmis arba mirties bausmė.

„Tai, kad Singapūre ginklai yra draudžiami... kalbant apie gyvenimo trukmę – tai labai protinga politika. Jungtinėse Amerikos Valstijose dėl mirties nuo ginklo kasmet netenkame apie 55 000 žmonių, Singapūras – maždaug trijų“, –palygino D.Buettneris.

„Drakoniški įstatymai dėl narkotikų – į tai turėtume atkreipti dėmesį. Pernai Jungtinės Valstijos dėl narkotikų mirčių neteko daugiau kaip 100 000 žmonių, o Singapūras – apie 20“, – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()