[Patarimas] Tai ne kava ir ne arbata. Gėrimas, kuris labiausiai kenkia miegui  (1)

JK mokslininkai ištyrė populiarių gėrimų įtaką žmonių miegui ir pasiekė netikėtų rezultatų.



© Claudio_Scott (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/woman-asleep-girl-sleep-bed-cozy-2197947/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: prieš miegą negerkite pieno. Jo išgėrę sunkiau užmigsite.

JK mokslininkai ištyrė populiarių gėrimų įtaką žmonių miegui ir pasiekė netikėtų rezultatų. Paaiškėjo, kad nemigą dažniausiai sukelia ne kava ar arbata, kaip daugelis galėjo manyti.

Siekiant išsiaiškinti, kurie gėrimai veikia mūsų miegą labiau nei kiti, grupė tyrimo dalyvių buvo aprūpinti miego stebėjimo įrenginiais ir gėrė penkis skirtingus gėrimus. Kiekvienas dalyvis penkias dienas gėrė po vieną gėrimą vakare ir fiksavo, kaip gerai miega.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Aumuliatoriniai genėtuvai, fantastiški akiniai dronų valdytojams, PC, žaidimų kėdės su masažo funkcija ir galingi impulsiniai suktukai (Video)
2977 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-04-30/2024-05-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „VIOLEWORKS“ - 21V genėtuvas, su 2 baterijomis, įkrovikliu

2) „Topshak TS-PW1“ - 18V impulsinis suktuvas su 380Nm, su baterija ir įkrovikliu

3) „Eachine EV800D“ - 5.8GHz, 40 kanalų FPV akiniai dronų valdytojams

4) „Ninkear N15 Air“ - nešiojamas PC, 16GB RAM, 512GB SSD, WIN 11

5) „MUSTOOL“ - 1600Nm, 6200RPM impulsinis suktuvas su dviem baterijomis ir įkrovikliu

6) „Douxlife GC-RC03“ - žaidimų kėdė su masažo funkcija

Išsamiau

Paaiškėjo, kad didžiausius miego sutrikimus sukelia ne kava, kaip daugelis anksčiau manė, o pienas.

„Pienas buvo pats blogiausias gėrimas norint gerai išsimiegoti: dalyviai miegojo vos 6 valandas ir 52 minutes, beveik valanda trumpiau nei įprastą naktį. Priešingai populiariems įsitikinimams, kava nebuvo pats blogiausias gėrimas prieš miegą, ji sumažino tyrimo dalyvių miegą 54 minutėmis“, – „Mirror“ pasakojo tyrimo autoriai.

Remiantis moksliniais tyrimais, geriausias gėrimas prieš miegą yra arbata. Ji labiau nei kiti gėrimai skatino sapnuoti ir parodė geriausius rezultatus gilaus miego (74 minutės, palyginti su kitais gėrimais) ir REM miego (90 minučių) kokybe.

 

Visgi, tyrimas nepaaiškina, kodėl pienas pablogina miegą. Teesside universiteto klinikinių ir sveikatos tyrimų profesorius Johnas Youngas anksčiau paaiškino, kad pienas nėra geras gėrimas prieš miegą, ypač jei asmuo yra alergiškas pieno produktams, netoleruoja laktozės ar pasireiškia dirgliosios žarnos sindromas, nes jis gali sukelti nemalonius pojūčius, kurie trukdys miegoti.

„Šie simptomai atitolina užmigimą ir netgi gali trukdyti gerai išsimiegoti. Dėl šios priežasties šiems žmonėms prieš miegą patariama vengti pieno. Taip pat kiekvienas, kenčiantis nuo refliukso, gali patirti rėmens ir regurgitacijos (atpylimo) simptomus, jei prieš miegą vartojo pieno ar ko nors, kas turi daug baltymų“, – sakė profesorius.

 

Tačiau jis taip pat pareiškė, kad yra įrodymų, jog pienas prieš miegą kai kuriems žmonėms gali būti naudingas, nors mokslininkai šia tema neturi vienodo sutarimo. Pasak jo, geras nakties miegas daug labiau priklauso nuo bendros mitybos, fizinio aktyvumo ir saulės spindulių poveikio dienos metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(9)
(-6)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: