Neapdorotas ar pasterizuotas? Mokslininkai įvardijo medaus naudą sveikatai  ()

Medus veikia priešuždegimiškai ir turi gydomųjų savybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: medus naudojamas kaip priešuždegiminė, antioksidacinė ir antibakterinė priemonė. Jis padeda gydyti žaizdas ir nudegimus, taip pat gali pagerinti širdies sveikatą, palengvinti kosulį bei pagerinti sezoninės alergijos būklę. Neapdorotas medus turi daugiau privalumų nei pasterizuotas.

Medus yra natūralus saldiklis, naudingas sveikatai, pavyzdžiui, palengvinantis kosulį ir gydantis sezonines alergijas.

„Medus yra saldus skystis, kurį bitės gamina iš gėlių nektaro. Žmonės visame pasaulyje jau tūkstančius metų liaupsina medaus naudą sveikatai“, – rašoma „Medical News Today“.

„Šiuolaikinis mokslas randa įrodymų, patvirtinančių daugybę medaus panaudojimo būdų.“

Nors medus turi naudos sveikatai, jis yra natūralus cukrus, todėl svarbu jį vartoti saikingai.

„Deseret News“ įvardijo penkias medaus naudą sveikatai ir skirtumus tarp žalio ir pasterizuoto medaus.

Neapdorotas ir pasterizuotas medus

Žalias medus nekaitinamas, todėl jame išlieka daugiau maistingųjų medžiagų, pavyzdžiui, antioksidantų ir vitaminų, kurie suteikia medui daugiau naudos sveikatai.

[Vokietija] Tik nuo 298€ įspūdingi nešiojami PC! Intel Core i7, 32GB+1TB, 16 colių ir 165Hz, 2,5K ekranai, WIN11 ir kt. („Ninkear N16 Pro“, „Ninkear N15 Air“)
2012

Fantastiškai geros kainos

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Labai ribotas kiekis

Puikių savybių ir galimybių

Išsamiau

„Žalias medus gaunamas tiesiai iš bičių korių. Paprastai bitininkas medų tik perfiltruoja, kad pašalintų smulkias daleles, įskaitant žiedadulkes, bičių vašką ir negyvų bičių dalis“, – teigiama ataskaitoje.

Pasterizuojant medų, jis kaitinamas iki maždaug 160 laipsnių temperatūros. Šis procesas suteikia medui skaidresnę ir lygesnę išvaizdą, pailgina jo galiojimo laiką ir dėl jo medus lėčiau kristalizuojasi, pranešė „Verywell Health“.

Pasterizuojant prarandama dalis natūralių meduje esančių maistingųjų medžiagų, kai medus yra veikiamas karščio. Abi medaus rūšys yra naudingos, tačiau neapdorotas medus turi daugiau privalumų.

Priešuždegiminės ir antioksidacinės savybės

Meduje gausu maistinių medžiagų, įskaitant antioksidantus, polifenolius, magnio, kalio ir priešuždegiminių savybių.

„Be to, kad medus naudojamas kaip natūralus saldiklis, jis naudojamas kaip priešuždegiminė, antioksidacinė ir antibakterinė priemonė. Žmonės paprastai vartoja medų per burną kosuliui gydyti ir lokaliai – nudegimams gydyti ir žaizdoms gydyti“, – teigiama Mayo klinikos straipsnyje.

 

Dėl to, kad medus yra natūralus antioksidantų šaltinis, „Pharmacognosy Research“ apžvalgoje teigiama, kad reguliarus medaus vartojimas gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, virškinamojo trakto ir nervų sistemos sveikatai.

Padeda gydyti žaizdas ir nudegimus

Medų galima naudoti vietiniam įpjovimų ir žaizdų gydymui. Žurnale „Pharmacognosy Research“ paskelbtoje mokslinėje apžvalgoje teigiama, kad medus naudingas žaizdoms gydyti dėl savo priešuždegiminių, antibakterinių ir antioksidacinių savybių.

„Medus jau šimtmečius naudojamas žaizdoms gydyti, o kai kurios medaus rūšys, pavyzdžiui, vaistinis medus, dėl savo antimikrobinių savybių ir skatinančio gijimą turi potencialo gydant žaizdas“, – AARP sakė „Top Nutrition Coaching“ vyriausioji registruota dietologė Džordana Hil (Jordan Hill).

 

Tyrimo metu nustatyta, kad medus dalinio storio nudegimus užgydo maždaug 4-5 dienomis greičiau nei įprasti tvarsčiai. Tyrėjai pažymėjo, kad medus taip pat veiksmingai gydo žaizdas, užsikrėtus po operacijos.

Gali pagerinti širdies sveikatą

Žurnale „International Journal of Environmental Research and Public Health“ paskelbtoje apžvalgoje teigiama, kad reguliariai vartojant medų galima sumažinti kraujospūdį, reguliuoti širdies ritmą, padidinti riebalų kiekį ir užkirsti kelią sveikų ląstelių žūčiai.

Žurnale „Clinical and Experimental Hypertension“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad lengvas ar vidutinis medaus vartojimas susijęs su mažesne aukšto kraujospūdžio rizika.

Be to, meduje yra priešuždegiminių ir antioksidacinių junginių, kurie apsaugo nuo aterosklerozės, teigiama žurnale „Nutrients and Atherosclerosis“ paskelbtame tyrime.

Padeda palengvinti kosulį

Medus jau daugelį amžių naudojamas kaip priemonė nuo kosulio. Šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad medus gali būti toks pat veiksmingas kaip ir be recepto parduodami vaistai.

 

Nedidelio tyrimo metu nustatyta, kad vaikams, sergantiems nespecifiniu ūminiu kosuliu ir geriantiems pieno ir laukinių gėlių medaus mišinį, simptomai pagerėjo taip pat, kaip ir tiems, kurie vartojo vaistus.

„Gerti arbatą arba šiltą citrinų vandenį su medumi yra laiko patikrintas būdas nuraminti gerklės skausmą. Tačiau vien medus taip pat gali būti veiksminga kosulį slopinanti priemonė“, – rašoma Mayo klinikos straipsnyje.

Gali pagerinti sezoninės alergijos būklę

Vietinio neapdoroto medaus vartojimas gali pagerinti sezonines alergijas. Bitės maitinasi nektaru ir renka žiedadulkes iš vietinės augmenijos, kurių dalis patenka į medų. Jei šios žiedadulkės vartojamos mažomis dozėmis, organizmas gali išsiugdyti toleranciją ir alergija išnyks.

Žurnale „Annals of Saudi Medicine“ atlikto tyrimo metu nustatyta, kad suaugusiems žmonėms, kurie kasdien valgė vietinį medų ir kartu vartojo vaistus nuo alergijos, pasireiškė mažiau alergijos simptomų nei tiems, kurie vartojo tik vaistus nuo alergijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()