„Žmonės net nežino, ką perka.“ Netikėta tiesa apie eterinius aliejus  ()

Eteriniai aliejai yra labai koncentruoti augalinių medžiagų, tokių kaip sėklos, žiedai, stiebai ar šaknys, ekstraktai. Tačiau vartotojai dažnai nežino, ką jie iš tikrųjų perka. „Eterinių aliejų sudėtis įvairiose partijose skiriasi, nes jie yra išskirti iš augalų, kurie auga skirtingose šalyse, laukuose ar net iš to paties augalo priklausomai nuo paros laiko kada jis buvo surinktas“, – elektroniniame laiške „Discover“ sako Mark Moss, psichologas, studijuojantis eterinius aliejus Northumbria universitete JK,. „Pagrindiniai komponentai visada bus, bet santykinė koncentracija skirsis.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kitas svarbus dalykas, kurio reikia nepamiršti, yra tai, kad eteriniai aliejai nebuvo griežtai tikrinami ir patvirtinami FDA (Food and Drug Administration), kaip nereceptiniai vaistai, kuriuos galima įsigyti vaistinėse. „Eteriniai aliejai nėra vaistai, nes jų poveikis moksliškai dar nėra iki galo įvertintas“, – elektroniniame laiške „Discover“ Hideki Kashiwadani, Japonijos Kagošimos universiteto fiziologijos tyrinėtojas.

Nepaisant to, eteriniai aliejai yra labai patrauklūs, ypač žmonėms, kurie nepatenkinti šiuolaikine Vakarų medicina. Ir ši alternatyvi terapija nerodo jokių lėtėjimo požymių.

Kaip yra naudojami eteriniai aliejai?

Dauguma eterinių aliejų įkvepiami difuzijos būdu arba tepami lokaliai ant odos, sumaišius su kitu aliejumi, vadinamu nešančiuoju. Kiti aliejai gali būti nuryjami, tačiau medicinos specialistai ir sveikatos priežiūros institucijos įspėja apie šio metodo pavojus.

Kai eteriniai aliejai įkvepiami, junginiai absorbuojami per mūsų nosyje esančius receptorius, kurie perduoda signalus apie juos mūsų uoslės sistemai – smegenų daliai, atsakingai už mūsų uoslę. Galiausiai šie signalai pasiekia kitas smegenų sritis, pavyzdžiui, limbinę sistemą, kuri vaidina svarbų vaidmenį mūsų emocijose.

[Mažiausia kaina istorijoje!] Iš Vokietijos tik 101€! Puikios mobilios energijos stotelės tarnaus bent 10 metų („DLNRG PD320“)
4484 3

Mažiausia kaina istorijoje!

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Kai eteriniai aliejai naudojami lokaliai kosmetiniais tikslais arba skausmui malšinti, junginiai absorbuojami į odą ir galiausiai patenka į kraują, kol juos metabolizuoja kepenys.

Be to, net mokslininkams sunku išsiaiškinti, ką iš tikrųjų veikia įvairūs eteriniai aliejai. Kadangi nėra priimtų eterinių aliejų standartų, Kashiwadani paaiškina, kad mokslininkams dažnai sunku pakartoti kito mokslininko eksperimentą. „Viena iš problemų, susijusių su eteriniais aliejais ir standartizavimo trūkumu, yra ta, jog negalima pasakyti, ar du mokslininkai iš tikrųjų išbando tą patį eterinį aliejų“, – sako Moss.

Taip pat turime prisiminti, kad koreliacija nėra lygi priežasčiai. Kitaip tariant, vien dviejų dalykų sąsajos nepakanka norint įrodyti tiesioginį priežasties ir pasekmės ryšį. Todėl, net jei tyrimas parodė, jog žmonės, kurie užuodė levandų aromatą, jautėsi mažiau susirūpinę, už poveikį gali būti atsakinga kažkas kita, pavyzdžiui, kontroliuojamas kvėpavimas. Be to, mokslinių tyrimų rezultatai kartais gali būti neteisingai interpretuojami arba išpūsti neproporcingai. Kai mokslininkai tiria gydymo būdus, jie ieško pokyčių, kurie yra „statistiškai reikšmingi“. Visa tai reiškia, kad rezultatų negalima paaiškinti vien atsitiktinumu. Taigi eterinio aliejaus poveikis gali būti moksliškai pastebimas, bet toli gražu ne toks, kokį galėtume laikyti reikšmingu.

 

Atsižvelgiant į eterinių aliejų tyrimų trūkumus, daug informacijos apie jų naudą sveikatai yra neoficiali. Ir jų saugumas nebuvo iki galo patikrintas. Todėl svarbu, kad žmonės atsimintų, jog natūralūs ar ekologiški produktai nebūtinai reiškia „saugumą“ ar „naudingumą“. Augaliniai junginiai, ypač didelėmis dozėmis, gali būti toksiški, dirginantys arba sukelti alergines reakcijas ar sąveikas su tuo metu naudojamais vaistais.

Eteriniai aliejai kaip „vaistai“

Rozmarinų eterinis aliejus

Medienos kvapą primenantis rozmarinas gali ne tik pagerinti keptos vištienos skonį. Nedidelis tyrimas, kuriame dalyvavo 20 žmonių iš Moss tyrimų grupės Northumbria universitete, siejo rozmariną su pagerėjusia atmintimi ir kognityvinėmis funkcijomis, ypač tarp vyresnio amžiaus žmonių. Kitas Moss komandos tyrimas parodė, kad rozmarinas gali pagerinti mokyklinio amžiaus vaikų testų rezultatus. Vaikai, kurie atliko testus kambariuose, kuriuose buvo jaučiamas rozmarino kvapas, gavo aukštesnius balus nei vaikai, kurie atliko testus kambariuose be kvapo. Nepaisant savo tyrimų apie rozmariną, Moss sakė, kad nebūtinai yra eterinių aliejų naudojimo skatinimo šalininkas, tačiau mano, kad vartotojai galėtų priimti savo sprendimus.

 

Levandų eterinis aliejus

Levandos yra vienas iš populiariausių kvapų aromaterapijoje. Tyrimai su pelėmis ir arkliais parodė, kad levandų kvapas ramina. Tyrimai su žmonėmis parodė, kad levanda gali turėti nedidelį poveikį nerimui. Viename tyrime, kuriame dalyvavo 100 žmonių, nustatyta, jog levanda šiek tiek pagerino nerimo lygį prieš operaciją. Tačiau tyrėjai perspėjo, kad reikia papildomų tyrimų, jog būtų galima daryti išvadas apie levandos kvapo ir nerimo ryšį.

 

Levandų aliejaus kapsulių vartojimas taip pat gali turėti tam tikrą poveikį nerimui. Remiantis penkių tyrimų metaanalize, kuriuose dalyvavo daugiau nei 500 žmonių, buvo lyginamos levandų kapsulės su placebu ir kai kuriais nerimą mažinančiais vaistais. Nors levandų kapsulės (taip pat žinomos kaip silexan) padėjo sumažinti nerimą, kai kuriems tiriamiesiems sukėlė nemalonius šalutinius poveikius, tokius kaip pykinimas, raugėjimas ir viduriavimas.

Pipirmėčių aliejus

Pipirmėtės aliejus, kuris gali turėti skausmą malšinantį poveikį, jau šimtmečius naudojamas gydyti virškinimo problemas. Tyrimų apžvalgose buvo rašoma, kad pipirmėčių aliejaus kapsulių vartojimas gali palengvinti sindromo, susijusio su žarnyno dirglumu, simptomus, tokius kaip skausmas virškinimo trakte.

Nedidelis bandomasis tyrimas taip pat parodė, kad pipirmėčių aliejaus kapsulės gali būti naudingos žmonėms, kurie patiria problemų ryjant maistą valgio metu ar jaučia krūtinės skausmą. Pipirmėčių tablečių vartojimas padėjo sumažinti diskomfortą šiems pacientams, tikėtina, dėl to, jog mentolio junginiai padėjo atpalaiduoti apatinės stemplės dalies lygiuosius raumenis.

 

Arbatmedžio aliejus

Arbatmedžio aliejus dažnai naudojamas kosmetikos gaminiuose dėl jo antimikrobinių ir priešuždegiminių savybių. Užtepus ant odos, arbatmedžio aliejus gali būti veiksmingas gydant lengvą ar vidutinio sunkumo aknę. Tyrimais buvo parodyta, jog arbatmedžio aliejus buvo veiksmingesnis nei placebinių preparatų ir lygiai taip pat efektyvus kaip benzoilo peroksidas, kovojant su spuogais. Be aknės, keli senesni tyrimai rodo, kad arbatmedžio aliejus gali būti naudingas nagų grybeliui ar kitoms grybelinėms infekcijoms gydyti.

Straipsnį pagal Megan Schmidt parengė Urtė Busilaitė

https://www.discovermagazine.com/health/what-science-says-about-the-healing-potential-of-essential-oils

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Urtė Busilaitė
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: