Iki 90 %. Įspūdinga. Sugalvojo, kaip diagnozuoti klastingą mažamečių ligą  ()

Remiantis naujo tyrimo žurnale „JAMA Network Open“ paskelbtais duomenimis, į vaikų autizmo vertinimo procesą įtraukus akių sekimo biomarkerius, gali būti lengviau diagnozuoti šią ligą.



© Mimzy (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/ai-generated-young-boy-childhood-8489754/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak gydytojo dr. Brandono Keehn, Purdue universiteto Vakarų Lafajete (Indianos valstija) profesoriaus ir šio tyrimo autoriaus, mokslininkai sukūrė dirbtiniu intelektu pagrįstą įrankį, padedantį pirminės sveikatos priežiūros gydytojams ir pediatrams pastebėti galimus šios neurologinės būklės atvejus.

Dauguma pirminės sveikatos priežiūros gydytojų nėra specialiai apmokyti atpažinti autizmą, o maždaug trečdalis jų diagnozuoja autizmą abejodami. Naujas įrankis padeda gydytojams, įtraukdamas jų diagnozę ir nurodytą užtikrintumo lygį su akių sekimo biomarkeriais. Klinikinis psichologas taip pat įvertino vaikus, patvirtindamas arba paneigdamas ankstesnius rezultatus.

Įrankis 90 % atvejų nustatė tokią pačią diagnozę kaip ir psichologas. Kai vaikai buvo vertinami tik pagal akių biomarkerius, diagnozė sutapo su psichologo diagnoze 77 % atvejų.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Žaidimų pulteliai, išmanieji orų davikliai, 2in1 uodų gaudyklės, planšetės, jump starteriai (Video)
2821 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „GameSir T4 Cyclone“ žaidimų pultelis

2) „SONOFF SNZB-02D“ - išmanieji orų davikliai, 2 vnt.

3) „AGSIVO“ - 2in1 uodų gaudyklė

4) „POPDEER PD-J02“ - 23800mAh, iki 3000A jump starteris

5) „POPDEER PD-J03“ - 16000mAh, iki 1500A jump starteris

6) „Alldocube IPlay 50 Pro“ planšetė - 8GB+128GB, tobulas kainos ir kokybės santykis

Išsamiau

„Tai pirmas žingsnis siekiant įrodyti, kad akių sekimo biomarkeriai yra jautrūs autizmui ir ar šie biomarkeriai suteikia papildomos klinikinės informacijos pirminės sveikatos priežiūros gydytojams, kad jie galėtų tiksliau diagnozuoti autizmą“, - „Medscape Medical News“ portalui teigė Keehn.

Tyrimas vyko 2019-2022 m., jame dalyvavo 146 vaikai nuo 14 iki 48 mėnesių amžiaus, kurie buvo gydomi septyniose pirminės sveikatos priežiūros įstaigose Indianoje. Keehn su kolegomis paprašė šių gydytojų įvertinti savo diagnozės užtikrintumo lygį.

Biomarkerių testo metu mažyliai žiūrėjo animacinius filmukus, o tyrėjai stebėjo jų akių judesius. Pasak Keehn, šeši į testą įtraukti biomarkeriai buvo grindžiami ankstesniais tyrimais, kuriuose akių judesiai buvo siejami su autizmu. Buvo stebima, ar mažyliai daugiau žiūrėjo į žmonių paveikslėlius ar geometrinius modelius, taip pat registruojamas vyzdžių išsiplėtimo greitis bei apimtis veikiant ryškiai šviesai.

 

Daugumos mažylių autizmo požymiai buvo teigiami tik vieno biomarkerio testo metu. Keehn teigė, kad tai patvirtina, jog vaikai turėtų būti tiriami dėl įvairių biomarkerių, nes kiekvieno paciento būklė pasireiškia skirtingai.

Keehn teigė, kad jo komanda vis dar nežino, kaip šis modelis veiktų realioje klinikinėje aplinkoje, ir planuoja atlikti daugiau tyrimų su didesne tiriamųjų grupe.

Medicinos mokslų daktarė Alice Kuo, Kalifornijos universiteto gydytoja pediatrė, besispecializuojanti autizmo srityje, teigė, kad pirminės sveikatos priežiūros gydytojai turėtų jaustis komfortiškai diagnozuodami autizmą. Bet koks įrankis, padedantis jiems tai padaryti, gali būti naudingas, nes laukti specialisto gali tekti ne vienerius metus. Vis dėlto, Kuo taip pat pridūrė, kad jai nerimą kelia atvejai, kurie buvo klaidingai nustatyti kaip teigiami arba neigiami, kadangi netiksli diagnozė gali turėti didžiulių pasekmių.

 

Autorė: Justina Alčauskaitė

Parengta pagal: https://www.medscape.com/viewarticle/pcps-may-have-new-tool-help-identify-autism-young-children-2024a10009n8?src

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Justina Alčauskaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: