„Tyrė daugiau nei 10 metų.“ Mokslininkai skelbia netikėtas išvadas apie žuvų taukus  (2)

Ekspertė pabrėžė, kad norint išvengti širdies ir kraujotakos ligų bei infarkto, nereikėtų pasikliauti žuvų taukų papildais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturių šalių mokslininkai daugiau nei 10 metų tyrė omega-3 rūgščių poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai ir padarė paradoksalias išvadas. Pasirodo, žuvų taukai gali padidinti širdies ligų ir insulto riziką, tačiau su tam tikromis išlygomis.

„The Guardian“ paskelbė naujo tyrimo rezultatus, remdamasis žurnalu „BMJ Medicine“.

Siekdama išsiaiškinti, kaip omega-3 rūgštys veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą, Kinijos, JAV, JK ir Danijos mokslininkų komanda 12 metų stebėjo daugiau nei 400 000 JK Biobanko dalyvių būklę.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Žaidimų pulteliai, išmanieji orų davikliai, 2in1 uodų gaudyklės, planšetės, jump starteriai (Video)
2857 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „GameSir T4 Cyclone“ žaidimų pultelis

2) „SONOFF SNZB-02D“ - išmanieji orų davikliai, 2 vnt.

3) „AGSIVO“ - 2in1 uodų gaudyklė

4) „POPDEER PD-J02“ - 23800mAh, iki 3000A jump starteris

5) „POPDEER PD-J03“ - 16000mAh, iki 1500A jump starteris

6) „Alldocube IPlay 50 Pro“ planšetė - 8GB+128GB, tobulas kainos ir kokybės santykis

Išsamiau

Tyrimo metu nustatyta, kad tiems, kuriems stebėjimo laikotarpio pradžioje nebuvo diagnozuota širdies ir kraujagyslių liga, reguliarus žuvų taukų papildų vartojimas padidino prieširdžių virpėjimo riziką 13 proc., o insulto riziką – 5 proc.

Tačiau tyrimo dalyviams, kuriems prieš tyrimą buvo diagnozuota širdies ir kraujagyslių liga, žuvų taukų papildai turėjo priešingą efektą: prieširdžių virpėjimo ir infarkto rizika sumažėjo 15 proc., o mirtino širdies nepakankamumo išsivystymo rizika sumažėjo 9 proc.

Taigi, remiantis tyrimais, žuvų taukų papildai gali padidinti širdies ligų ar insulto riziką, tačiau gali sumažinti riziką tiems, kurie jau serga šiomis ligomis.

 

Tyrėjai taip pat pažymėjo, kad omega-3 papildų vartojimo nauda ir rizika buvo „nevienoda“. Sveikų pacientų infarkto, insulto ar širdies nepakankamumo tikimybė moterims ir nerūkantiems buvo 6 % didesnė.

Mokslininkai pastebėjo teigiamą poveikį vyresnio amžiaus žmonėms ir vyrams, sergantiems širdies liga. Jie turėjo atitinkamai 11 % ir 7 % mažesnę riziką numirti nuo širdies ligų.

Verta paminėti, kad atliktas tyrimas yra stebėjimų pobūdžio ir nepateikia atsakymų apie priežastinius veiksnius. Informacijos apie žuvų taukų papildų dozę ar sudėtį nebuvo.

„Papildai, tokie kaip omega-3 riebalų rūgštys, nepakeičia sveikos mitybos, todėl svarbu žiūrėti į savo mitybą kaip į visumą, kad sumažintumėte riziką“, – sakė dietologė Tracey Parker.

 

Ji pabrėžė, kad norint išvengti širdies ir kraujotakos ligų bei infarkto, nereikėtų pasikliauti žuvų taukų papildais.

„Ne kartą buvo įrodyta, kad tradicinė Viduržemio jūros dieta sumažina infarkto ir insulto riziką. Šioje dietoje yra daugiau žuvies – baltos ir riebios – ir mažiau raudonos mėsos, taip pat daug vaisių ir daržovių, pupelių, lęšių, riešutų, sėklų ir nesmulkintų grūdų“, – pastebėjo ekspertė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(7)
(27)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)

Susijusios žymos: