Mokslininkai džiūgauja. Atrado naudingąsias apelsino žievelės savybes. Gali apsaugoti širdį ir ne tik  ()

Karčioji apelsino žievelė, skirta vaisiui apsaugoti, galėtų apsaugoti ir mūsų širdį, rašo „Science Alert“.



© congerdesign (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/orange-citrus-fruit-fruit-healthy-644093/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: neišmeskite apelsinų žievelių. Nustatyta, kad apelsinų žievelėse yra naujo biologiškai aktyvaus junginio, vadinamo feruloilputrescinu (FP), kuris gali būti naudingas širdžiai. Apelsino žievelėje taip pat yra įspūdinga vitaminų, antioksidantų ir limoneno – cheminės medžiagos, kuri gali turėti priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių – koncentracija.

Junginio atradimas apelsinų žievelėse nudžiugino Floridos universiteto ir JAV žemės ūkio departamento mokslininkus.

Eksperimento metu pelės šešias savaites buvo maitinamos maistingu apelsinų žievelių ekstraktu, kuriame gausu FP. Mokslininkai pastebėjo, kad pelių kraujyje sumažėjo biožymenų, susijusių su uždegimu ir širdies bei kraujagyslių ligomis. Net valgydami daug riebalų turinčią dietą, gyvūnai, šeriami kasdienine FP doze, priaugo mažiau riebalų nei kontrolinės grupės gyvūnai.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas tik nuo 7,37€! Nuo saulės įkraunamos išorinės baterijos, belaidės ausinės su LED ekranais, išmanieji judesio davikliai, belaidės pompos ir įrankiai
3174 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „TUERBB T-AP77“ - belaidė pompa, 150PSI

2) „Drillpro“ - 18V 280Nm suktukas, be baterijų

3) „Bakeey“ - 30000mAh išorinė baterija, įkraunama ir nuo saulės

4) „MUSTOOL MT005/MT005PRO“ - multimetras

5) „BlitzWolf BW-FYE16“ - belaidės ausinės su įspūdingu LED ekranu ir ANC

6) „SONOFF SNZB-03“ - 2 vnt., išmanieji judesio davikliai

Išsamiau

FP yra metabolitas, kuris iš pradžių buvo rastas greipfrutų lapuose ir sultyse. Jo taip pat yra kai kuriuose apelsinuose.

Pastaraisiais metais šis junginys sulaukė didelio susidomėjimo dėl savo antioksidacinio ir priešuždegiminio potencialo, tačiau ekspertai apie jį dar daug ko nežino.

„Tai naujas atradimas, kuris išryškina anksčiau nepripažintą feruloilputrescino potencialą sveikatai mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką“, – sako Floridos universiteto maisto mokslininkas Yu Wangas.

Apelsinai yra vieni populiariausių vaisių pasaulyje, dažniausiai vartojami dėl sulčių, o jų karti žievė paprastai išmetama. Kasmet 32 mln. tonų apelsinų žievelių keliauja į atliekas – nors žievelė yra visiškai tinkama valgyti ir gali būti mums naudinga.

 

Lyginant su sultingąja dalimi, apelsino žievelėje yra įspūdinga vitaminų, antioksidantų ir limoneno – cheminės medžiagos, kuri gali turėti priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių – koncentracija. Išsiaiškinti, kurie biologiškai aktyvūs junginiai yra svarbiausi žmogaus sveikatai ir kodėl, bus labai svarbu – jei mokslininkai norės pagaminti kuo sveikesnį ekstraktą.

Nereikėtų pamiršti ir FP – šis metabolitas sustabdo kai kurias specifines žarnyno bakterijas nuo šalutinio produkto, vadinamo trimetilaminu (TMA), išskyrimo skaidant maistą.

TMA gamina žarnyno bakterijos, kurios dažnai dalyvauja virškinant mėsą arba daug riebalų ir mažai baltymų turintį maistą. Kai šis junginys per žarnyną patenka į kraujotaką, jis nukeliauja į kepenis ir yra metabolizuojamas į trimetilamino N-oksidą (TMAO).

 

TMAO yra susijęs su padidėjusia arteriosklerozės, širdies ligų, insulto, nutukimo ir 2 tipo diabeto rizika.

Apelsinų žievelėse esantis FP gali padėti sumažinti šią riziką, tačiau dar reikia ištirti jo poveikį žmonėms.

Apelsinų žievelės nėra lengviausiai į mitybą įtraukiamas maisto produktas, tačiau jei mokslininkams pavyks sukurti iš žievelės vartojamą produktą, jis gali tapti populiariu, sveikatą stiprinančiu maisto produktu, rašo „Science Alert“.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()