Vos šaukštelis šio produkto per dieną drastiškai sumažina su demencija siejamos mirties riziką  ()

Vis daugėja įrodymų, kad į dienos racioną įtraukus vos vieną šaukštelį kokybiško alyvuogių aliejaus galima labai padėti savo sveikatai ir gerai savijautai.



© stevepb (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/olive-oil-olives-food-oil-natural-968657/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: vos šaukštelis alyvuogių aliejaus per dieną drastiškai sumažina su demencija siejamos mirties riziką. Alyvuogių aliejus turi priešuždegiminių ir nervų sistemą apsaugančių savybių, kurias lemia didelė mononesočiųjų riebalų rūgščių ir kitų antioksidacinių ypatybių turinčių junginių, pavyzdžiui, vitamino E ir polifenolių, koncentracija. Reguliariai alyvuogių aliejų vartojantys asmenys gali pasigirti net 30 proc. mažesne rizika mirti nuo neurodegeneracinių ligų.

 

Naujas Jungtinėse Valstijose atliktas tyrimas padėjo nustatyti, kad alyvuogių aliejus veiksmingai saugo nuo demencijos, rašo „Science Alert“. Nors sveikatai palankia laikomoje Viduržemio mityboje įprastai neapsieinama be šlakelio alyvuogių aliejaus, tyrėjai teigia, kad naudingomis savybėmis tokioje mityboje labiausiai išsiskiria būtent alyvuogių aliejus.

Fantastiškos Android planšetės tik 73€! Beprotiškas kainos ir kokybės santykis („V61“)
2771

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Geros savybės ir kokybė

Išsamiau

„Įprastai žmonės, kurie maisto kepimui ar maisto pagardinimui naudoja alyvuogių aliejų, renkasi iš esmės sveikesnį maistą, tačiau įdomu, jog ryšį nustatėme nepriklausomai nuo mitybos plano veiksnio“, – „Healthline“ sakė Harvardo universiteto mitybos specialistė Anne Julie Tessier.

A. J. Tessier kartu su kolegomis apjungė sveikatos specialistų apklausų, atliktų XX amžiaus aštuntą ir devintą dešimtmečius, rezultatus. Kai pirmą 1990 metais jų buvo paklausta apie alyvuogių aliejaus vartojimą, nė vienas neturėjo nei širdies problemų, nei sirgo vėžiu. Vėlesniais metais iš 92 tūkst. 383 apklaustųjų nuo su demencija susijusių priežasčių mirė 4751.

Mokslininkai nustatė, kad suaugusieji, kurie reguliariai per dieną suvartoja daugiau nei septynis gramus kokybiško alyvuogių aliejaus (kiek daugiau nei arbatinį šaukštelį arba pusę valgomojo šaukšto) net 28 proc. mažiau rizikuoja mirti nuo su demencija susijusių ligų nei tie, kurie alyvuogių aliejaus nevartoja visai.

 

„Alyvuogių aliejus turi priešuždegiminių ir nervų sistemą apsaugančių savybių, kurias lemia didelė mononesočiųjų riebalų rūgščių ir kitų antioksidacinių ypatybių turinčių junginių, pavyzdžiui, vitamino E ir polifenolių, koncentracija“, – aiškina A. J. Tessier.

Su gyvūnais atlikti tyrimai leidžia daryti išvadą, kad tam tikros rūšies riebalai, pavyzdžiui, alyvuogių aliejuje esančios mononesočiosios riebalų rūgštys, bei polifenoliai gali užkirsti kelią amiloidinių plokštelių, siejamų su Alzheimerio liga, susidarymui.

„Yra įrodymų, jog visų šių skirtingų junginių kombinacija yra veiksmingesnė nei vienas kuris atskiras elementas“, – konstatuoja su tyrimu nesusijęs „Temple“ universiteto neuromokslininkas Domenico Pratico.

 

Tyrimo dalyvių daugumą sudarė baltaodžiai išsilavinę asmenys, o tai reiškia, kad rezultatų nevalia apibendrintai taikyti visoms populiacijoms. Be to, kadangi tyrimas buvo stebėjimo pobūdžio, kol kas mokslininkai negali palankaus poveikio tiesiogiai priskirti konkrečiai alyvuogių aliejui.

Pakeitus vos penkis gramus margarino, sviesto arba majonezo tokiu pačiu kiekiu alyvuogių aliejaus, koronarinės širdies ligos rizika sumažėtų iki septynių procentų.

Jeigu žmogus suvartoja dar daugiau alyvuogių aliejaus (daugiau nei septynis gramus arba pusę valgomojo šaukšto per dieną), bet kokios širdies ir kraujagyslių sistemos ligos rizika sumažėja 15 procentų, o koronarinės širdies ligos rizika – 21 procentu.

Anksčiau atlikti tyrimai taip pat padarė išvadą, kad reguliariai alyvuogių aliejų vartojantys asmenys gali pasigirti net 30 proc. mažesne rizika mirti nuo neurodegeneracinių ligų.

Visame pasaulyje sparčiai daugėjant sergančiųjų demencija, kuri, deja, nepagydoma, prevencinės priemonės pasitelkus sveikatai palankią mitybą, fizinį bei protinį aktyvumą kol kas yra vienintelė galimybė, kaip užkirsti kelią šiai ligai, šiuo metu pasaulyje susargdinusiai jau daugiau nei 55 mln. žmonių.

Alyvuogių aliejus yra bene daugiausia naudos sveikatai duodanti Viduržemio jūros mitybos sudedamoji dalis. Tik ne visi turi galimybių maitintis pagal šį mitybos planą, tad, žinant, kurie jo elementai sveikatai duoda daugiausiai naudos, galima veiksmingai padėti pažeidžiamiausiems pagerinti savo sveikatos būklę.

Tyrimo išvados skelbiamos specializuotame leidinyje „JAMA Network Open“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()