„Turi įtakos jūsų elgesiui.“ Atskleidė netikėtą žuvų taukų poveikį  ()

Mokslininkai atskleidė, kad kasdienis omega-3 žuvų taukų papildų vartojimas gali turėti įtakos jūsų elgsenai, rašo „Newsweek“.



© frolicsomepl (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/medicine-bow-pills-fish-oil-2175323/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV sveikatos centro tyrimų duomenimis, maždaug vienas iš 13 suaugusių amerikiečių reguliariai vartoja omega-3 turtingus žuvų taukų papildus. Istoriškai šie maisto papildai buvo reklamuojami dėl tariamo jų teigiamo poveikio širdies sveikatai, nors jų veiksmingumas vis dar nėra patvirtintas. Tačiau šiuose papilduose esančios omega-3 riebalų rūgštys taip pat atlieka svarbų vaidmenį mūsų smegenyse.

Ankstesni tyrimai rodė, kad netinkama mityba gali būti agresyvaus ar smurtinio elgesio rizikos veiksnys. Taigi ar omega-3 papildai galėtų padėti sumažinti tokį probleminį elgesį?

Naujajame Pensilvanijos universiteto (JAV) tyrime psichiatrai Adrian Raine ir Lia Brodrick išanalizavo 29 atsitiktinės atrankos būdu atliktus tyrimus, kuriuose buvo nagrinėjamas omega-3 papildų poveikis agresyviam elgesiui, atsižvelgiant į skirtingą amžių, lytį ir gydymo trukmę.

Fantastiškos Android planšetės tik 73€! Beprotiškas kainos ir kokybės santykis („V61“)
2848

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Geros savybės ir kokybė

Išsamiau

Tyrimas paskelbtas žurnale „Aggression and Violent Behavior“.

Visose tyrimo grupėse, kuriose iš viso dalyvavo 3 918 dalyvių, papildų vartojimas buvo susijęs su vidutiniškai 22 proc. agresyvaus elgesio sumažėjimu.

„Manau, kad atėjo laikas taikyti omega-3 papildus agresijai mažinti“, – pareiškime teigė A. Raine.

 

„Omega-3 nėra stebuklinga priemonė, kuri visiškai išspręs smurto visuomenėje problemą. Tačiau ar ji gali padėti? Remdamiesi šiomis išvadomis, tvirtai tikime, kad gali, ir turėtume pradėti veikti remdamiesi turimomis naujomis žiniomis“, – pasakojo psichiatras.

Tačiau labai nedaugelyje į šią metaanalizę įtrauktų tyrimų dalyviai iš tikrųjų buvo stebimi po to, kai nustojo vartoti maisto papildus. Todėl galima daryti išvadas tik apie trumpalaikius agresyvaus elgesio pokyčius. „Kitas žingsnis bus įvertinti, ar omega-3 gali sumažinti agresiją ilguoju laikotarpiu“, – rašė autoriai.

 

Taip pat verta paminėti, kad neseniai atlikto tyrimo metu nustatyta, jog žuvų taukų papildai buvo susiję su padidėjusia širdies ritmo sutrikimų ir insulto rizika žmonėms, neturintiems žinomų širdies ir kraujagyslių ligų, nors, atrodo, sumažino infarkto ir mirties riziką tiems, kurie jau sirgo širdies ir kraujagyslių ligomis.

Reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų patvirtinta šių maisto papildų rizika ir nauda, todėl visada geriausia pasitarti su gydytoju prieš įtraukiant į savo kasdienę rutiną bet kokius naujus maisto papildus, rašo „Newsweek“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()