Mokslininkai paaiškino, ar vartojant alkoholį auga svoris  ()

Tyrėjai pažymėjo, kad sumažinus alkoholio vartojimą sumažėjo persivalgymo atvejų.



© ThorstenF (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/beer-beer-garden-drink-refreshment-4145976/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: alkoholis turi daug kalorijų ir mažai maistingųjų medžiagų, todėl gali paveikti hormonus, kontroliuojančius apetitą, alkį ir stresą. Ilgainiui dėl alkoholio gali padidėti svoris, jei jo geriate daug.

Piktnaudžiavimas alkoholiu gali suaktyvinti hormonus, kurie signalizuoja apie apetitą, alkį ir stresą. Alkoholis taip pat turi daug kalorijų, tačiau jame trūksta maistinių medžiagų.

JAV Piktnaudžiavimo alkoholiu ir alkoholizmo institutas piktnaudžiavimą alkoholiu apibrėžia kaip daugiau nei trijų porcijų alkoholio per dieną arba septynių porcijų per savaitę vartojimą moterims.

Vyrams piktnaudžiavimas alkoholiu yra daugiau kaip keturios alkoholio porcijos per dieną arba 14 alkoholio porcijų per savaitę, rašo „Health“.

Kiek alkoholio lemia svorio augimą

Tyrimai parodė, kad lengvas ar vidutinis alkoholio vartojimas neturi įtakos didėjančiam svoriui. Priešingai, reguliarus alkoholio vartojimas ilgainiui gali lemti svorio augimą. Pavyzdžiui, alkoholis gali paveikti hormonus, kurie kontroliuoja apetitą, alkį ir stresą. Alkoholis turi daug kalorijų ir gali lemti pilvo riebalų padidėjimą.

Turi įtakos hormonams

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! El. paspirtukai, lazeriniai nivelyrai, endoskopai, 3in1 mikrofonai, planšetės ir kt. (Video)
1330 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30/2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ENGWE S6“ - 500W off road el. paspirtukas

2) 16 linijų lazeriniai nivelyrai su 2 baterijomis ir APP

3) Puikios kainos endoskopas (1 arba 5 metrų ilgio)

4) „BlitzWolf BW-SX31“ - 3in1 belaidis „Lavalier“ mikrofonas

5) „Hcalory HC-A22“ - 6-8,5kW automobilinis dyzelinis oro šildytuvas

6) „N-One NPad Plus“ - 16+128GB, 10,4 colių 2K ekrano Android 13 planšetė

Išsamiau

Alkoholio vartojimas gali sutrikdyti hormonus gaminančių liaukų funkciją, todėl gali padidėti svoris.

Įprastai organizmo liaukos tam tikru metu išskiria reikiamą kiekį hormonų, kurie siunčia pranešimus į jūsų audinius. Šie pranešimai padeda organizmui reaguoti į stresą ir kontroliuoti energiją bei medžiagų apykaitą.

Pavyzdžiui, antinksčiai išskiria streso hormoną kortizolį. Paprastai kortizolis padeda organizmui reaguoti į stresą didindamas kraujospūdį ir širdies ritmą.

Kai kurie duomenys rodo, kad dėl per didelio alkoholio vartojimo antinksčiai gali nesugebėti reguliuoti kortizolio kiekio. Dėl to daug geriantys žmonės gali turėti didelį jo kiekį. Padidėjęs kortizolio kiekis gali lemti svorio padidėjimą pilvo srityje. Kortizolis perskirsto riebalinį audinį į pilvo sritį ir didina potraukį kaloringam maistui.

Dėl jo galite jaustis alkani

 

Po kelių gėrimų galite būti labiau linkę rinktis nesveiką maistą apie tai net nesusimąstydami.

Vieno tyrimo su gyvūnais metu nustatyta, kad alkoholis suaktyvina smegenų ląsteles, kurios signalizuoja apie stiprų alkį.

Alkoholis gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, o tai gali padidinti alkį.

Didina pilvo riebalų kiekį

Teiginys, kad dėl alkoholio didėja pilvo riebalų kiekis, yra neteisingas. Nedidelė dalis su alkoholiu gaunamų kalorijų virsta riebalais. Alkoholis veikia tai, kaip organizmas degina riebalus. Kai geriate, kepenys skaido alkoholį, o ne riebalus. Dėl to pilvo srityje gali kauptis riebalai.

Vyrai, vartodami alkoholį, dažniau priauga pilvo riebalų nei moterys.

Turi daug tuščių kalorijų

Alkoholio kalorijos yra „tuščios“, t. y. jose beveik nėra naudingų maistinių medžiagų ir mineralų.

 

Kokteiliuose ir maišytuose gėrimuose dažnai yra daugiau kalorijų nei aluje ir vyne. Likeris, sultys ir sirupas prideda papildomų kalorijų.

Sunkina kokybišką miegą

Alkoholis pasižymi raminamuoju poveikiu, kuris gali padėti atsipalaiduoti, o išgėrus galite tapti mieguisti. Tačiau tyrimais nustatyta, kad per didelis alkoholio vartojimas susijęs su prasta miego trukme ir kokybe.

Laikui bėgant dėl miego trūkumo gali priaugti svorio, nes miego trūkumo kamuojami žmonės daugiau valgo ir sunkiau atsispiria viliojantiems užkandžiams.

Ar numesiu svorio, jei nustosiu gerti

Įrodymų, kad sumažėjęs alkoholio vartojimas būtų susijęs su svorio mažėjimu, yra nedaug.

2016 m. paskelbtame tyrime nustatyta, kad lengvo ar vidutinio alkoholio vartojimo sumažinimas neturėjo reikšmingos įtakos svorio mažėjimui.

Tačiau tyrėjai pažymėjo, kad sumažinus alkoholio vartojimą sumažėjo persivalgymo atvejų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()