„Jei tai pajutote, insultas gali nutikti per artimiausias 48 val.“  ()

Praeinantis smegenų išemijos priepuolis (PSIP) – tai laikinas galvos smegenų kraujotakos sutrikimas, galintis sukelti įvairių simptomų, įskaitant sutrikusią kalbą ir rankų silpnumą. Simptomai atsiranda staiga, bet paprastai trunka trumpiau nei penkias minutes, todėl žmonės į PSIP dažnai nekreipia dėmesio.



© geralt (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/epilepsy-seizure-stroke-headache-623346/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: insulto rizika yra didžiausia per pirmas 48 valandas nuo pirmųjų simptomų. Svarbu atkreipti dėmesį į pusiausvyros, regos ir kalbos sutrikimus. Nerišli kalba ir perkreiptas veidas – ryškiausi insulto simptomai.

Reaguoti svarbu, nes PSIP dažnai yra įspėjimas apie artėjantį insultą. Tai – ūmi būklė, galinti sukelti negrįžtamą neįgalumą.

Nustatyta, kad 1 iš 5 PSIP patyrusių žmonių per tris mėnesius patiria insultą, skelbia straipsnis Amerikos širdies asociacijos (AŠA) žurnale „Stroke“.

Insulto rizika yra didžiausia per pirmas 48 valandas po PSIP, sako Masačusetso bendrosios ligoninės (JAV) gydytoja neurologė Erica Camargo Faye.

Deja, net patį insultą žmogus atpažįsta ne visada. „Netgi simptomai, kurie išnyksta, iš tikrųjų gali būti insultas“, – įspėjo E. Camargo Faye.

AŠA nurodo, kad 40 proc. žmonių, kuriems įtariamas PSIP, po vaizdinio galvos smegenų tyrimo paaiškėja, kad iš tikrųjų ištiko insultas. Tai dar viena priežastis įsidėmėti PSIP simptomus ir juos pastebėjus nedelsiant kreiptis pagalbos. Net ir tada, kai ligos požymiai greitai pranyksta.

PSIP arba insulto požymiai

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Smūgiams atsparios išorinės baterijos, „Xiaomi“ ausinės, maišytuvas virtuvės plautuvei, kėlikliai ir kt. (Video)
1616 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30/2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos ir Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „iMars“ - 3 tonų kėliklis su trimis oro pagalvėmis

2) „Xiaomi Air 3 SE“ - TWS ausinės

3) „Bakeey“ - 36000 mAh išorinė baterija

4) 304 nerūdijančio plieno maišytuvas virtuvės plautuvei

5) „Drillpro“ - baterijos 18V įrenginiams

6) „Rogbid Tank M3“ - išmanusis laikrodis

Išsamiau

Smegenų sritys atsako už skirtingas funkcijas, todėl ūmios ligos simptomai priklauso nuo to, kurioje smegenų dalyje sutriko kraujotaka.

Prieš dešimtmetį Amerikos insulto asociacija pristatė informacinę kampaniją, kuriose centre angliškas žodis FAST (liet. „greitai“), padedantis įsiminti tipiškiausius insulto simptomus. Tačiau aiškėja, kad naudinga pridėti ir dar dvi raides BE (liet. „būk“)

 

B (angl. balance – pusiausvyra). Šis simptomas nebūtinai rodo insultą, nes galvos svaigimą ar pusiausvyros sutrikimus gali sukelti kitos priežastys, įskaitant mažą cukraus kiekį kraujyje ar vidinės ausies problemas.

Dėl PSIP sukeltų pusiausvyros sutrikimų dažnai būna sunku atsistoti, galite svirti į šoną, paaiškino E. Camargo Faye. Pasak jos, insulto atveju šį simptomą dažnai lydi požymiai, pavyzdžiui, nerišli kalba arba regos sutrikimai.

 

E (angl. eyes – akys). Regos sutrikimai gali pasireikšti įvairiai, bet dažniausias – dingęs matymas viena akimi. Insultą patyrę žmonės pasakoja, kad tamsus objektas užstojo dalį arba visą regos lauką.

Dėl insulto taip pat gali pasireikšti neryškus matymas ar dvejinimasis akyse.

 

„Kartais žmonės per klaidą kreipiasi į akių gydytoją, o ne į ligoninės skubios pagalbos skyrių“, – pastebėjo E. Camargo Faye.

F (angl. face – veidas). Perkreiptas veidas, paprastai į vieną pusę nusviręs burnos kamputis, neleidžiantis žmogui šypsotis, išduoda insultą.

A (angl. arm – ranka). Staiga nusilpusi ranka, simptomas, kuris pasireiškia tik vienoje pusėje. Pacientai gali apibūdinti šį jausmą kaip tirpimą ar dilgčiojimą, o ne kaip silpnumą.

S (angl. speech – kalba). Insulto ištiktiems žmonėms sunkiai sekasi rišliai kalbėti, kartais jiems nelengva rasti žodžius arba nepavyksta suprasti, ką sako kiti. Šis sutrikimas taip pat pasireiškia rašant, įskaitant teksto rinkimą išmaniuoju telefonu.

 

„Problema susijusi ne su fizine funkcija, o greičiau su deguonies deficitu, kurį sukelia kraujotakos trūkumas už kalbą atsakingose smegenų srityse“, – paaiškino E. Camargo Faye.

 

T (angl. time – laikas). Laikas, per kurį suteikiama pagalba yra aukso vertės, pabrėžia medikai. Svarbu kuo greičiau atvykti į ligoninės skubios pagalbos skyrių ir apie savo potyrius papasakoti gydytojui, net jei simptomai išnyko.

Naujosiose AŠA gairėse raginama atlikti galvos smegenų ir kaklo kraujagyslių vaizdinę diagnostiką, taip pat kraujo tyrimus, kad būtų galima atmesti priežastis, kurios kartais imituoja PSIP, pavyzdžiui, žemą cukraus kiekį kraujyje arba infekciją.

Tuomet žmonėms, kuriems diagnozuotas PSIP, turėtų būti atliekami papildomi tyrimai, kurių rezultatais remiantis būtų galima taikyti gydymą ir išvengti insulto ateityje.

Parengta pagal „Health.harvard.edu“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(44)
(3)
(41)

Komentarai ()

Susijusios žymos: