Vanduo iš plastikinio butelio gali padidinti riziką susirgti nepagydoma liga  ()

Naujame tyrime rasta tiesioginių įrodymų, kad pagrindinė plastikinių butelių cheminė sudedamoji dalis yra susijusi su didesne rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prašo griežtinti saugumo reikalavimus

Cheminė medžiaga BPA, naudojama maisto ir gėrimų pakuočių gamyboje, gali sumažinti jautrumą insulinui – hormonui, kuris reguliuoja gliukozės apykaitą organizme, skelbia žurnale „Diabetes“ paskelbtas tyrimas.

Jo išvadų autoriai ragina JAV Aplinkos apsaugos agentūrą (EPA) persvarstyti saugias BPA poveikio ribas buteliuose ir maisto pakuotėse.

Ankstesni tyrimai parodė, kad plastiko ir epoksidinių dervų gamyboje naudojama cheminė medžiaga bisfenolis A (BPA) gali sutrikdyti žmogaus hormonų veiklą. Tačiau nė viename ankstesniame tyrime nebuvo tiesiogiai įvertinta, ar šios cheminės medžiagos vartojimas didina riziką susirgti diabetu.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Atminties kortelės, automobilio diagnostikos įrenginiai, mini PC, ventiliatoriai, stulbinamų galimybių išmanieji laikrodžiai ir kt. (Video)
3573 8

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30/2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „LAUNCH CR3008 PLUS“ - automobilio diagnostikos įrenginys

2) „BlitzWolf BW-TF1“ - 32-256GB atminties kortelės su adapteriu

3) Ant kaklo pakabinamas mini ventiliatorius

4) „Ninkear N9“ - mini PC, 8+256GB, Windows 11

5) „MechZone“ - 72 klaviatūros dangtelių rinkinys

6) „ET210“ - išmanusis laikrodis

Išsamiau

„Šios išvados yra pirmieji įrodymai, kad BPA vartojimas gali padidinti 2 tipo diabeto riziką“, – teigiama Kalifornijos politechnikos universiteto mokslininkų pareiškime.

Tyrime dalyvavo 40 sveikų suaugusiųjų, kurie buvo suskirstyti į dvi grupes: vieni kasdien gaudavo placebą, kiti – apie 50 mikrogramų BPA vienam kilogramui kūno svorio.

Ši BPA dozė yra tokia, kokią EPA šiuo metu laiko saugia.

Tie, kuriems buvo skiriama BPA, po 4 dienų prasčiau reagavo į insuliną, o placebo grupėje tokio pokyčio nebuvo.

Mokslininkai teigia, kad JAV taikomi pasenę standartai. Kitur jau svarstomos griežtos priemonės – Europos Komisija (EK) pasiūlė iki 2024 m. pabaigos uždrausti naudoti BPA gaminiuose, kurie liečiasi su maistu ar gėrimais.

Kenksmingas saulės poveikis

 

Pasak tyrėjų, verčiau rinktis rinktis gertuves iš nerūdijančio plieno, stiklinius butelius ar skardines be BPA. Tokia vandens tara saugesnė, bus mažesnė rizika susirgti diabetu.

Plastikiniai buteliai pigūs ir patogūs, todėl yra plačiai paplitę visame pasaulyje, tačiau naujų tyrimų duomenys kelia susirūpinimą dėl jų cheminių sudedamųjų dalių poveikio sveikatai.

Pavyzdžiui, nustatyta, kad saulės spindulių veikiami plastikiniai vandens buteliai gali išskirti kenksmingų cheminių medžiagų, teigiama žurnale „Eco-Environment & Health“ neseniai paskelbtame tyrime.

 

Šiame tyrime buvo vertinami lakūs organiniai junginiai (LOJ), išsiskiriantys iš šešių tipų plastikinių vandens butelių, veikiamų saulės spindulių.

Nustatyta, kad iš kai kurių tipų butelių išsiskiria labai toksiški organiniai junginiai, įskaitant žinomus vėžį sukeliančius chemikalus, tokius kaip n-heksadekanas, o tai kelia rimtą pavojų sveikatai.

Mokslininkai mano, kad pramonės veikla reikalauja griežtesnės reguliacijos, norint užtikrinti mažesnį cheminių medžiagų kenksmingą poveikį visuomenės sveikatai.

Parengta pagal „Independent.co.uk“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: