Imuniteto žudikai: 5 maisto produktai, kurių geriau vengti rudenį ir žiemą ()
Tai gali susilpninti jūsų imunitetą.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Rudenį ir žiemą dažniau kyla klausimas, kaip galite palaikyti savo imuninę sistemą. Papildai, fizinis aktyvumas ir tinkama mityba yra keletas veiksnių, galinčių padėti kovoti su sezoninėmis infekcijomis. Taip pat yra dalykų, kurių geriau nedaryti – pvz., nevalgyti ir negerti tam tikrų maisto produktų ir gėrimų, kurie gali susilpninti jūsų imunitetą.
Tai imuninės sistemos žudikai. Iškart juos meskite į šiukšlių dėžę:
Greitas maistas
Greitas maistas yra susijęs su daugybe neigiamų padarinių sveikatai. Per dažnas tokio tipo maisto vartojimas taip pat gali neigiamai paveikti jūsų imuninę sistemą. Jei jūsų mityboje yra daug greito maisto ir labai perdirbto maisto, tai gali sukelti uždegimą, padidinti žarnyno pralaidumą ir sukelti žarnyno bakterijų disbalansą, o tai galiausiai gali neigiamai paveikti jūsų imuninę sistemą. Patartina iki minimumo apriboti greito maisto vartojimą.
Sūrūs užkandžiai ir patiekalai
Daug druskos turinti dieta gali sukelti audinių uždegimą ir padidinti autoimuninių ligų riziką. Todėl sūrus maistas (pvz., traškučiai, greitas maistas, šaldyti patiekalai) gali susilpninti organizmo imuninį atsaką.
|
Druska gali slopinti normalią imuninę funkciją, pakeisti žarnyno bakterijas, slopinti priešuždegiminį atsaką ir skatinti imuninių ląstelių gamybą, o tai sukelia autoimunines ligas.
Valgant per daug druskos, paūmėja esamos autoimuninės ligos, tokios kaip Krono liga, reumatoidinis artritas, vilkligė ir opinis kolitas. Todėl rekomenduojama sumažinti valgomosios druskos ir daug druskos turinčių maisto produktų vartojimą, nes tai gali turėti teigiamą poveikį imuninės sistemos veiklai.
Alkoholis
Alkoholis gali paveikti sveikų bakterijų įvairovę jūsų žarnyne ir prisidėti prie mažiau funkcionalaus žarnyno barjero, o tai reiškia, kad patogenai gali prasiskverbti pro jį.
Per didelis alkoholio vartojimas taip pat gali slopinti imuninės sistemos gebėjimą prisitaikyti ir trukdyti geram miegui, kuris yra būtinas tinkamam imuninės sistemos funkcionavimui.
Saldumynai ir saldūs gėrimai
Dieta, kurioje yra daug cukraus, padidina kelių lėtinių ligų (įskaitant koronarinę širdies ligą ir 2 tipo diabetą) riziką ir taip pat riboja imuninės sistemos gebėjimą kovoti su liga. Be to, buvo įrodyta, kad didelis cukraus kiekis kraujyje gali sutrikdyti žarnyno barjero veiklą ir sutrikdyti žarnyno bakterijų pusiausvyrą, o tai gali pakeisti imuninį atsaką ir padidinti organizmo jautrumą infekcijoms.
Maisto ir gėrimų, kurių sudėtyje yra daug pridėtinio cukraus (pyragaičių, ledų, saldumynų ir saldžių gėrimų), suvartojimo apribojimas gali pagerinti jūsų bendrą sveikatą ir turėti naudos jūsų imuninei sistemai.
Keptas maistas
Keptame maiste gausu molekulių grupės, vadinamos pažangiais glikacijos galutiniais produktais (AGE). AGE susidaro, kai cukrus reaguoja su baltymais arba riebalais gaminant aukštoje temperatūroje (pvz., kepant). Jei jų kiekis organizme yra per didelis, AGE gali prisidėti prie uždegimo ir ląstelių pažeidimo.
Dieta, kurioje yra daug AGE, gali padidinti jautrumą ligoms ir padidinti riziką susirgti tokiomis ligomis kaip metabolinis sindromas, kai kurios vėžio formos ir širdies ligos. AGE vartojimą galima apriboti sumažinant gruzdintų bulvyčių, traškučių ar keptos mėsos (pvz., vištienos, šoninės, žuvies) kiekį.
Perdirbta ir apdegusi mėsa
Perdirbtoje ir apdegusioje mėsoje gausu AGE (pažangių glikacijos galutinių produktų). Didesnį jo turinį, be kita ko, galima rasti: keptoje šoninėje, keptose vištienos blauzdelėse su odele arba ant grotelių keptame kepsnyje.
Perdirbtoje mėsoje taip pat yra sočiųjų riebalų. Kaip rodo kai kurie tyrimai, dieta, kurioje yra daug sočiųjų riebalų ir mažai nesočiųjų riebalų, gali susilpninti imunitetą. Be to, didelis perdirbtos ir sudegintos mėsos vartojimas siejamas su įvairiomis ligomis, įskaitant gaubtinės žarnos vėžį.
Produktai, kuriuose gausu omega-6 riebalų rūgščių
Kad organizmas tinkamai veiktų, jam reikia ir omega-6, ir omega-3 riebalų rūgščių. Tačiau vakarietiškose dietose paprastai yra daug omega-6 ir mažai omega-3 riebalų rūgščių. Būtent šis disbalansas yra susijęs su padidėjusia ligų rizika ir galbūt sutrikusia imuninės sistemos veikla. Tačiau norint suprasti sudėtingą ryšį tarp omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių, reikia atlikti daugiau tyrimų.
Mokslininkai rekomenduoja išlaikyti sveiką jų pusiausvyrą, kuri turėtų svyruoti nuo 1:1 iki 4:1. Tai reiškia, kad reikia valgyti daugiau maisto, kuriame gausu omega-3 riebalų rūgščių (įskaitant lašišą, graikinius riešutus, čija sėklas) ir mažiau tų, kuriuose gausu omega-6 riebalų rūgščių (tokių kaip rapsų aliejus, saulėgrąžų aliejus, kukurūzų aliejus ir sojų aliejus).