„Kavos – vengti.“ Perspėjo. Tai baigsis liūdnai (8)
Tai daro kas penktas.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Gal esate linkęs praleisti pusryčius ir pakeliui į darbą ar mokslus išgerti kavos? Tada jūs nesate vieni, nes kas penktas iš mūsų reguliariai prieš pietus nevartoja nieko, išskyrus kofeiną. Tačiau su šiuo įpročiu reikėtų elgtis atsargiai, nes, kaip skelbia „Dailymail“, ekspertai perspėja, kad šis įprotis gali sukelti nemalonių sveikatos problemų.
Kava ne tik padeda jaustis mažiau pavargusiam ir žvalesniam, bet ir veikia skrandžio rūgščių balansą, todėl geriant ją nevalgius gali atsirasti nepakeliamas virškinimo sutrikimas ir rėmuo.
Gera žinia ta, kad, pasak specialistų, visiškai atsisakyti kofeino nereikia. Šią problemą galima nesunkiai išspręsti mėgaujantis maistu kartu su įprasta rytine kava. Reikia suprasti, kad kava yra rūgštus gėrimas, galintis dirginti skrandžio gleivinę, ypač jei geriate ją nevalgę.
„Į kavą be maisto jūsų skrandis gali reaguoti gamindamas daugiau rūgšties ir sukeldamas rėmenį“, – sako Robas Hobsonas, „Healthspan“ dietologas ir knygos „Unprocess Your Life“ autorius.
|
Kavoje yra keletas ingredientų, kurie gali padidinti skrandžio rūgšties kiekį. Pavyzdžiui, Bostono gastroenterologė Supriya Rao atkreipė dėmesį, kad kofeinas skatina hormono gastrino, atsakingo už skrandžio rūgšties gamybą, gamybą. Augaliniai junginiai, žinomi kaip fenoliai, taip pat prisideda prie rūgštingumo lygio žarnyne. Kavoje jų taip pat gana daug.
„Kavos pH yra apie 5, tuo tarpu skrandžio rūgštis gali pasigirti maždaug pH 2, taigi pastaroji yra rūgštesnė,“ – pridūrė gastroenterologė Rao, pažymėdama, kad mūsų skrandžiai turėtų susitvarkyti su kavos sukeliama rūgštimi.
Tačiau tai yra individualu, paaiškino Sophi. „Bet koks valgis sukelia skrandžio rūgšties gamybą, bet kava [sukuria] jos daugiau,“ sakė ji.
„Tad, jeigu tuščiu skrandžiu išgėrę kavos, jaučiatės sunkumą ar kyla pilvo skausmai ir pykinimas, aišku, kad turite dėl to bėdų.“
Hobsonas aiškina, kad kavoje esantis kofeinas gali atpalaiduoti apatinį stemplės vožtuvą, skiriantį ją nuo skrandžio.
„Kai šis vožtuvas atsipalaiduoja, skrandžio rūgštis lengviau patenka atgal į stemplę, sukeldama deginimo pojūtį, paprastai siejamą su rėmeniu“, – pripažino Hobsonas.
Jis taip pat pridūrė, kad „kava taip pat skatina skrandžio rūgšties gamybą, o tai pasireiškia ryškiau, kai kava geriama tuščiu skrandžiu“.
Ši teorija taip pat buvo patvirtinta keliuose tyrimuose. Viename jų pažymima, kad kava gali sukelti apatinio stemplės vožtuvo atsipalaidavimą, „leisdama maistui patekti į stemplę ir sukelti rėmenį“.
Reikia suprasti, kad kavos poveikis kiekvienam žmogui gali būti skirtingas. Vieniems padidėjęs skrandžio rūgštingumas nesukels problemų, o kitiems sukels daug diskomforto ir sveikatos problemų.
Jei žmogų graužia rėmuo, mitybos specialistas Hobsonas pataria vengti kavos ir kitų dirgiklių, tokių kaip citrusiniai vaisiai, šokoladas ir pipirmėtės.
„Renkantis lengvesnį maistą galima sumažinti skrandžio rūgšties kiekį ir riziką susirgti rėmeniu, nes sunkus ir riebus maistas virškinamas ilgiau, todėl rūgšties gaminasi daugiau“, – sakė specialistas.
Jis rekomenduoja valgyti skrebučius, bananus, riešutus, ryžių pyragus ar viso grūdo krekerius, kurie yra geresnis pasirinkimas prie kavos.
Hobsonas taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad kavos gėrimas su maistu, kaip ir arbatos gėrimas, gali sutrikdyti tam tikrų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies, pasisavinimą.
Specialistas rekomenduoja kavos vengti, jei žmogų nuolat kamuoja rėmuo, tačiau jei tai atsitiktinis reiškinys, tuomet visada reikėtų nepamiršti šiuo gėrimu pasimėgauti su lengvais užkandžiais.