3 vištienos dalys, kurių geriau nevalgyti. „Tai tikros bakterijų ir parazitų bombos“  (1)

Daugelis žmonių nesupranta, kad net kruopščiai kepant vištieną niekur nedingsta visos su bakterijomis ir parazitais susijusios rizikos. Ruošdami vištieną virtuvėje, mes susiduriame su rimtomis infekcijomis, ypač jei nežinome, kurios jo dalys yra pavojingiausios.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© RitaE (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/chicken-chicken-meat-raw-oven-food-4761000/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar vištienoje yra parazitų ir bakterijų?

Žalia vištiena gali turėti įvairių bakterijų, tokių kaip Salmonella ir Campylobacter, kurios sukelia rimtas virškinimo trakto infekcijas. Infekcijos simptomai yra viduriavimas, karščiavimas, pilvo skausmas, pykinimas ir vėmimas, kurie atsiranda nuo kelių valandų iki kelių dienų suvalgius užteršto maisto.

Be to, vištos dažnai yra parazitų, tokių kaip Toxoplasma gondii, nešiotojos. Šie parazitai sukelia pavojingą ligą – toksoplazmozę, kuri ypač pavojinga nėščiosioms.

Šie mikroorganizmai dažnai atsiranda dėl veisimo sąlygų, perdirbimo metodų ir netinkamo mėsos tvarkymo. Perpildytos vištidės palengvina ligų sukėlėjų plitimą tarp paukščių, o dėl nepakankamos higienos skerdimo metu mėsa užteršiama. Dėl to vištienoje esančios bakterijos ir parazitai patenka į mūsų virtuves ir lėkštes.

[Vokietija] Nuostabios lazerinės graviravimo staklės tik 149€! Paskutiniai vienetai (Video, „Algolaser ALM-5BD“)
2175 4

Vokietijos sandėliai

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Puikios savybės

Išsamiau

Nors tinkami gaminimo būdai pašalina daugelį šių patogenų, kryžminio užteršimo rizika, kai patogenai iš produkto išplinta ant kitų paviršių, išlieka didelė. Žalios vištienos sultys gali paskleisti bakterijas ant kitų maisto produktų, indų ir paviršių, todėl gali užsikrėsti net tada, kai pati mėsa buvo kruopščiai iškepta. Supratimas, kur šie mikroorganizmai yra labiausiai susitelkę, gali padėti imtis veiksmingų prevencinių priemonių.

3 vištienos dalys, kurių geriau nevalgyti

Kai kurios vištienos dalys yra jautresnės bakterijoms ir parazitams nei kitos. Pavyzdžiui, kakle yra limfmazgių, kurie surenka kenksmingus mikroorganizmus ir toksinus. Valgant šią dalį tinkamai neparuošus, padidėja patogenų patekimo į organizmą rizika. Tai tikros bakterijų ir parazitų bombos.

 

Kita susirūpinimą kelianti sritis yra organų mėsa, tokia kaip kepenys ir žarnos. Šiuose organuose yra daug bakterijų, parazitų ir toksinų, jei jie nėra tinkamai išvalyti ir išvirti. Nors kai kuriose virtuvėse šios dalys laikomos delikatesu, jas vartojant patariama būti atsargiems dėl galimo pavojaus sveikatai.

Savo ruožtu vištienos oda, nors ji suteikia skonį ir traškumą, taip pat yra intensyvaus bakterinio užteršimo vieta. Odos paviršius dažnai tampa patogenų, atsiradusių perdirbant ar pakuojant, buveine. Nuėmus odą arba įsitikinus, kad ji gerai iškepta, gali sumažėti infekcijos rizika.

Ar vištienos kepimas ir virimas naikina bakterijas bei parazitus?

 

Kruopštus vištienos iškepimas yra labai svarbus norint pašalinti kenksmingas bakterijas ir parazitus. Sveikatos apsaugos specialistai rekomenduoja apdoroti mėsą iki ne žemesnės kaip 74 °C vidaus temperatūros, kad būtų sunaikinti patogenai. Tai taikoma visiems gaminimo būdams, įskaitant kepimą, virimą ir kepimą ant grotelių.

Tačiau daugelis gaminimo būdų nėra 100 procentų saugūs. Kepant per žemoje temperatūroje arba per trumpai, mėsos vidus gali neiškepti.

Taip pat verta atsiminti, kad saugios higienos praktikos ruošiant maistą yra tokios pat svarbios kaip ir tinkamas gaminimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(3)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)