„Galime sužinoti, kada mirsite.“ Revoliucija senėjimo tyrimuose  ()

Pokyčiai leidžia kiekybiškai įvertinti organizmo senėjimo eigą molekuliniu lygmeniu.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Tho-Ge (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/corona-medicine-pandemic-6927814/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas vidinio skruosto tepinėlio testas gali numatyti mirties riziką per ateinančius 12 mėnesių, teigia amerikiečių kompanijos „Tally Health“ mokslininkai. Jų sukurtas testas nustato ryšį tarp konkrečių genų ir procesų, atsakingų už žmonių mirtingumą.

Ankstesni tyrimai parodė, kad elgesio ir gyvenimo būdo veiksniai – stresas, prastas miegas ir mityba, rūkymas ir alkoholio vartojimas – gali paspartinti senėjimą, o šių veiksnių poveikis dažniausiai atsispindi mūsų genome. Jie sukuria vadinamuosius epigenetinius ženklus.

Šie ženklai atsiranda kaip cheminės DNR modifikacijos, pavyzdžiui, pridedamos metilo molekulės. Pokyčiai leidžia kiekybiškai įvertinti organizmo senėjimo eigą molekuliniu lygmeniu.

Iki šiol molekulinio senėjimo žymenų diapazono nustatymas buvo pagrįstas kraujo ląstelių tyrimu, kurių surinkimas gali būti sudėtingas. Naujas biologinio senėjimo laipsnio nustatymo metodas pagrįstas epigenetiniais pėdsakais ląstelėse, paimtose iš vidinio skruosto tepinėlių.

Specifiniai genai ir procesai, lemiantys mirtį

[Kuponas+Vokietija] Atlaiko 200 kg! Didžiulės SUP irklentės už rekordinę kainą - ribotas kiekis (Video)
8815 6

Specialus kuponas

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Mokslininkai teigia, kad naujas testas, pavadintas „CheekAge“, gali nustatyti galimus ryšius tarp specifinių organizmo genų ir procesų, atsakingų už žmonių mirtingumą. Įrodyta, kad bandymas duoda patikimų rezultatų. Išvada taip pat rodo, kad visuose kūno audiniuose yra bendrų mirtingumo signalų.

„Tai reiškia, kad paprastas, neinvazinis vidinio skruosto tepinėlis gali būti vertinga alternatyva tiriant ir stebint senėjimo biologiją“, – aiškina tyrimo autorius Maksimas Šokirevas, „Tally Health“ Kompiuterinės biologijos ir duomenų mokslo katedros vadovas.

 

Mokslininkai, be kita ko, išsiaiškino, kad genai, susiję su vėžio ir osteoporozės išsivystymu, turi įtakos gyvenimo trukmei.

„Reikia atlikti tolesnius tyrimus, siekiant nustatyti, kokias asociacijas galima aptikti ne tik dėl mirtingumo dėl bet kokios priežasties, taikant „CheekAge“ metodą“, – aiškina tyrimo bendraautorius Adiv Johnson.

Ekspertai teigia, kad kitos galimos genų asociacijos gali apimti įvairių su amžiumi susijusių ligų atsiradimą arba „sveikatos“ trukmę, sveiko gyvenimo laikotarpį, kuriame nėra lėtinių su amžiumi susijusių ligų ir negalių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(2)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()