Europoje atsisakoma lietuvių pamėgtos daržovės: atsakė, kuo ji pavojinga ()
Geriau pasikonsultuoti su gydytoju.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Pyragai ir kompotai su rabarbarais yra itin paplitę, tačiau europiečiai šio žolinio augalo atsisako.
Kodėl Europos šalyse į bet kokius patiekalus ir maisto gaminius su rabarbarais žiūrima itin atsargiai? Viskas dėl didelės oksalo rūgšties koncentracijos, kuri yra pagrindinė inkstų akmenų atsiradimo priežastis. Kaupdamasi organizme, ši rūgštis gali palaipsniui didinti inkstų akmenligės riziką.
|
Gydytojai rekomenduoja atsargiai vartoti rabarbarą, ypač vyresnio amžiaus žmonėms arba tiems, kurie jau serga kokia nors inkstų liga.
Nesigydykite savarankiškai; prieš įtraukiant į savo mitybos racioną rabarbarus, geriau pasikonsultuoti su gydytoju.
Nepaisant to, kad rabarbarų sudėtyje yra daug oksalo rūgšties, šiame augale taip pat yra maistingųjų medžiagų, pavyzdžiui, kalio, magnio ir vitamino C, kurie atlieka svarbų vaidmenį palaikant sveikatą.
Didžiausias oksalo rūgšties kiekis randamas rabarbarų lapuose. Todėl gaminant maistą rekomenduojama naudoti tik stiebus. Stenkitės įsiklausyti į savo organizmą, kad laiku pajustumėte nemalonius simptomus.
Inkstų akmenligė – klastinga ir neretai pasitaikanti sveikatos problema. Skaičiuojama, kad Lietuvoje ja serga apie 5 proc. gyventojų.