TOP 10 produktų, geriausiai mažinančių cholesterolį. Tarp jų ir šokoladas ()
Liūdnai pagarsėjęs cholesterolis yra sudedamoji dalis, reikalinga tinkamam viso organizmo, ypač smegenų, endokrininės ir virškinimo sistemos, veiklai. Tačiau MTL cholesterolio perteklius yra pavojingas, nes užkemša venas ir gali sukelti aterosklerozę, infarktą ar insultą.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Dr. Sunni Patelis, dietologas, gyvenimo būdo medicinos ir gerovės ekspertas bei „Dish Dash Deets“ įkūrėjas, savo „Instagram“ profilyje pristato TOP 10 produktų, kurie turi teigiamą poveikį širdies, kraujagyslių ir kraujotakos sistemai.
Maisto produktai, geriausiai mažinantys cholesterolį
1. Neskaldyti grūdai – turi vandenyje tirpių skaidulų, kurios mažina „blogojo“ MTL cholesterolio kiekį:
„Neskaldyti rūdai, tokie kaip miežiai, kvinoja, rudieji ryžiai ir viso grūdo duona, turi daug skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies sveikatą“, – pabrėžė dr. Patelis.
2. Riebi žuvis – ne visi riebalai yra blogi. Riebiose jūros žuvyse esančios omega-3 riebalų rūgštys teigiamai veikia smegenų ir širdies veiklą, todėl jų vengti nereikėtų. Įrodyta, kad jos mažina trigliceridų kiekį kraujyje ir sumažina širdies ligų riziką.
|
„Šaltavandenės žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė, sardinės ir upėtakiai, yra puikūs omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai“, – sako dr. Patelis.
3. Riešutai – kaip ir žuvys, turi gerųjų riebalų, naudingų širdies ir kraujotakos sistemos sveikatai. Tačiau juos reikėtų valgyti saikingai. 2020 m. atliktas tyrimas parodė, kad kasdien suvalgius tik vieną saują migdolų, sumažėja kraujospūdis. Kitas tyrimas, paskelbtas žurnale „Hipertenzija“, įrodo, kad vyresniems nei 60 metų žmonėms, sergantiems lengva hipertenzija, reguliarus graikinių riešutų vartojimas sumažino kraujospūdį.
4. Avokadas yra vaisius, pilnas sveikų mononesočiųjų riebalų. Dėl savo kiekio jis padidina gerojo DTL cholesterolio kiekį ir tuo pačiu sumažina „blogąjį“. Be to, avokaduose yra daugiau kalio nei bananuose. Kalis palaiko nervų ir raumenų sistemų, įskaitant širdį, veiklą, taip pat yra atsakingas už kraujospūdžio kontrolę.
5. Ankštinės daržovės – tokios kaip pupelės ir lęšiai – laikomos augalinės kilmės mėsos pakaitalu, kuriame gausu baltymų, skaidulų ir kitų maistinių medžiagų. Tačiau, skirtingai nei jos, mėsoje gausu nesveikų sočiųjų riebalų, dėl kurių gali smarkiai padidėti „blogojo“ cholesterolio kiekis. Todėl geriau rinktis ankštines daržoves ir valgyti 2–3 kartus per savaitę.
6. Vaisiai, ypač uogos – mėlynės, braškės ir avietės, taip pat obuoliai, vynuogės ir apelsinai yra turtingas flavonoidų šaltinis. Šios medžiagos turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, todėl mažina oksidacinį stresą ir padeda reguliuoti gliukozės ir insulino kiekį kraujyje. Todėl jie palaiko širdies veiklą, o dėl skaidulų kiekio palaiko virškinimą ir ilgiau suteikia sotumo jausmą. Valgykite juos vietoj užkandžių, taip pat jie padės atsikratyti antsvorio, o tai taip pat teigiamai paveiks jūsų širdies veiklą ir cholesterolio kiekį kraujyje.
7. Daržovės – jose gausu skaidulų ir maistinių medžiagų, reikalingų tinkamam organizmo funkcionavimui. Daržovės yra pagrindinė dietos, kuria siekiama sumažinti cholesterolio kiekį, dalis. Ypač rekomenduojami brokoliai, morkos, špinatai, lapiniai kopūstai ir Briuselio kopūstai.
8. Alyvuogių aliejus – aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus yra pilnas mononesočiųjų riebalų ir antioksidantų. Dėl to jis palaiko širdies veiklą, mažina uždegimą ir jaunina, nes pašalina laisvuosius radikalus, atsakingus už ląstelių naikinimą, taigi ir organizmo senėjimą. Tyrimai rodo, kad kasdienis alyvuogių aliejaus vartojimas yra susijęs su sumažėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, 2 tipo diabeto ir kai kurių vėžio formų rizika.
9. Sojų produktuose – tokiuose kaip tofu, sojų pienas ir miso (sojų) pasta, yra augalinių junginių, vadinamų izoflavonais. Tai fitohormonai, padedantys sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį. Jie taip pat turi antioksidacinių ir priešvėžinių savybių.
10. Juodasis šokoladas – daugelis žmonių apsidžiaugs sužinoję, kad juodasis šokoladas taip pat gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Tačiau atminkite, kad jame turi būti ne mažiau kaip 70 proc. kakavos. Tokio šokolado sudėtyje yra vertingų flavonoidų ir kitų antioksidantų, kurie gali turėti teigiamos įtakos širdies ir kraujotakos sistemos sveikatai. Taigi valgykite jį vietoj sausainių ar batonėlių.