Koks maistas skatina vėžio išsivystymą? Tyrimas pateikė naujų duomenų ()
Pastaraisiais metais grėsmingai daugėja atvejų, kai storosios žarnos vėžys diagnozuojamas žmonėms, jaunesniems nei 50 metų. Du nauji tyrimai rodo, kad spartų augimą galėjo lemti pasikeitę mitybos įpročiai.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
„Nustatėme daug tiesioginių sąsajų tarp netinkamos mitybos ir virškinimo sistemos vėžio“, – sakė mitybos epidemiologas Yohannesas Melaku iš Flinderso universiteto Australijoje.
„Nesveika mityba, pasižyminti dideliu raudonos ir perdirbtos mėsos, greito maisto, rafinuotų grūdų, alkoholio ir saldžių gėrimų vartojimu, kelia nerimą dėl padidėjusios virškinamojo trakto vėžių rizikos“, – pridūrė jis.
Virškinimo trakto (VŽ) vėžys, nuo kurio pasaulyje miršta kas trečias žmogus, gali pasireikšti beveik bet kurioje virškinimo sistemos vietoje – nuo gerklės iki skrandžio, kasos, žarnyno, tiesiosios žarnos ir išangės.
Epidemiologas Zegeye Abebe ir jo kolegos atrinko 28 tyrimus, kurie buvo tinkami tolesnei analizei. Nors tarp atskirų tyrimų buvo tam tikrų prieštaravimų, bendrai jie rodė, kad sveikos mitybos modeliai mažina vėžio riziką.
|
Atliktas ir dar vienas tyrimas, kurio metu išanalizuoti 97 561 žmogaus sveikatos duomenys ir nustatyta, kad tie, kurių mityboje buvo daug skaidulinių medžiagų ir nesočiųjų riebalų, rečiau sirgo storosios žarnos vėžiu.
„Visame pasaulyje diagnozuojama vis daugiau virškinamojo trakto vėžio atvejų, pavyzdžiui, žarnyno vėžys, vis dažniau nustatomas jaunesniems nei 50 metų žmonėms, todėl atėjo laikas imtis veiksmų“, – teigė Y.Melaku.
„Mūsų tyrimai rodo, kad švietimas apie mitybą ir sveikų įpročių skatinimas gali būti labai svarbus mažinant riziką susirgti GI vėžiu“, – pridūrė jis.
Tyrėjai įtaria, kad mitybos ir vėžio sąsajų mechanizmai yra nulemti organizmo uždegiminių procesų ir mikrobiomo sąveikos.
Daug antioksidantų turintys maisto produktai, pavyzdžiui, uogos, žalios lapinės daržovės, vaisiai, migdolai, graikiniai riešutai, linų sėmenys, ciberžolė, imbieras, česnakas, citrusiniai vaisiai ir riebi žuvis pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.
O raudona mėsa, saldūs gėrimai ir rafinuoti angliavandeniai, pavyzdžiui, esantys baltoje duonoje, sukelia uždegimus. Jie taip pat gali padidinti atsparumą insulinui.
„Atsparumas insulinui didina vėžio riziką“, – teigia tyrėjai.
Jų išvados patvirtina pasaulines sveikos mitybos gaires, kurios remiasi moksliniais įrodymais, kad nesveiko maisto ir raudonos mėsos gausi mityba turi žalingą poveikį žmogaus organizmui.
Ne kartą įsitikinta, kad mityba, kurioje daugiausia dėmesio skiriama šviežiems vaisiams ir daržovėms, yra susijusi su geresniais sveikatos rodikliais.
Tiesa, ekspertai pripažino, kad reikalingi papildomi tyrimai, padėsiantys geriau suprasti mitybos ir vėžio išsivystymo sąsajas.
„Taip pat norime, kad žmonėms būtų suteikiama daugiau žinių apie sveiką mitybą, o tai galėtų padėti pasiekti geresnių sveikatos rezultatų tiems, kuriems gresia rizika susirgti virškinimo trakto vėžiu“, – pabrėžia autoriai.
Aptariamas tyrimas buvo paskelbtas žurnale „European Journal of Nutrition and Nutrition Reviews“.
Parengta pagal „Science Alert“ inf.