Ši žuvis lenkia paprastą menkę. „Lietuviai iki šiol beveik jos nežino“ ()
Joje mažai kalorijų ir labai mažai riebalų, todėl tai idealus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi sveika mityba.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ši žuvis lenkia paprastą menkę. Lietuviai iki šiol beveik jos nežino. Subtilaus, tačiau savito skonio ir mažesne kaina pasižyminčios ledjūrio menkės yra idealus pasirinkimas tiek sveikos mitybos mėgėjams, tiek ieškantiems kulinarinių naujovių.
Ledjūrio menkė, arba saida (Pollachius virens) – menkinių (Gadidae) šeimos žuvis, kuri užauga iki 115–120 cm ilgio ir 32 kg svorio. Kūnas verpstiškas. Apatinis žandas ilgesnis už viršutinį su trumpu ūseliu. Akys didelės. Nugara plieno ar rusvai žalsvos spalvos. Šonai pilkai gelsvi. Pilvas pilkšvas. Šoninė linija šviesi. Ji gyvena šaltuose ir vidutinio klimato šiaurės Atlanto vandenyse, ypač teritorijose aplink Norvegiją ir Islandiją. Šios aplinkos sąlygos daro įtaką jos subtilumui ir savitam skoniui, vertinamam daugelyje Europos šalių.
|
Baltijos jūros Lietuvos pakrantėse labai reta.
Ledjūrio menkė vertinama dėl savo universalumo ir subtilumo, kuriame subtilus aromatas dera su šiek tiek ryškesne nata nei menkių atveju. Joje mažai kalorijų ir labai mažai riebalų, todėl tai idealus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi sveika mityba. Kadangi ištisus metus galima įsigyti šviežios ir šaldytos filė, ledjūrio menkę galima lengvai įtraukti į kasdienį meniu. Ją puikiai tinka kepti keptuvėje, orkaitėje, kepti ant grotelių, taip pat tinka iš jos virti žuvienę ar rūkyti.
Maistinė vertė
Ledjūrio menkė – įspūdingą maistinę vertę turinti žuvis, kurios subalansuotai mitybai neturėtų trūkti. 100 gramų žuvies yra tik 85 kcal, todėl tai nekaloringas produktas, tinkantis savo figūra besirūpinantiems žmonėms. Tai ir kokybiškų baltymų šaltinis – toje pačioje porcijoje yra net 18,3 g šio organizmo regeneracijai ir raumenų auginimui būtino ingrediento. Ledjūrio menkė taip pat suteikia būtinų vitaminų, tokių kaip vitaminas D, kuris padeda palaikyti sveikus kaulus ir imuninę sistemą, ir vitamino B12, kuris palaiko nervų sistemą.
Palyginus su kitomis menkėmis, ši žuvis išsiskiria ne tik mažu kaloringumu, bet ir ypač mažu riebalų kiekiu – tik 0,9 g 100 g žuvies. Dėl to ji idealiai tinka žmonėms, turintiems širdies ir kraujagyslių problemų arba norintiems apriboti sočiųjų riebalų suvartojimą. Jodo kiekis ledjūrio menkėje palaiko skydliaukės veiklą, o selenas veikia kaip antioksidantas, apsaugantis organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.
Reguliarus ledjūrio menkės vartojimas gali duoti papildomos naudos sveikatai, pavyzdžiui, pagerinti nervų sistemos veiklą ir sustiprinti koncentraciją dėl didelio omega-3 riebalų rūgščių kiekio. Ši žuvis taip pat padeda palaikyti sveiką cholesterolio kiekį kraujyje, kuris yra labai svarbus širdies sveikatai. Be to, ji taip pat turi mažą sunkiųjų metalų kaupimosi riziką, todėl yra saugi reguliariai vartoti.
Ledjūrio menkė ar Atlanto menkė?
Ledjūrio menkė ir Atlanto menkė yra dvi populiarios menkių šeimos rūšys, kurios dažnai aptinkamos įvairiose pasaulio vietose. Abi rūšys turi minkštą mėsą, mažai riebalų ir yra plačiai naudojamos gaminant maistą, o tai reiškia, kad daugeliu atvejų jas galima naudoti pakaitomis.
Tačiau ledjūrio menkės turi šiek tiek ryškesnį skonį, kuris pritraukia intensyvesnių žuvies aromatų gerbėjus, o Atlanto menkė, ypač jaunos žuvys, suteikia švelnesnio skonio potyrį.
Svarbu tai, kad ledjūrio menkės kaina dažniausiai yra mažesnė. Todėl ledjūrio menkė yra labiau prieinamas pasirinkimas taupiems vartotojams.