Kodėl arbata putoja? Ar ją saugu gerti? „Kai kur tai daroma specialiai“ ()
Arbata yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Ji puikiai tinka sušilti šaltomis dienomis ir atsigaivinti, kai patiekiama šalta vasarą. Tačiau ruošdami arbatą pastebite kai ką nerimą keliančio ir susimąstote, kodėl arbata putoja? Yra paprastas paaiškinimas.

© Marcelo Verfe (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/artistic-teapot-pouring-tea-into-glass-cup-29475550/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Arbatoje gausu antioksidantų, kurie padeda organizmui kovoti su senėjimo procesais. Reguliarus gėrimo vartojimas gali raminamai veikti nervų sistemą, padėti sumažinti stresą ir nusiraminti. Tai tik dalis vertingų arbatos savybių. Vis dėlto lieka klausimas, kodėl arbata putoja? Ar reikėtų susirūpinti?
Kodėl arbata putoja? Priežastis yra jos sudėtis
Arbatos paviršiuje susidarančios putos yra natūralių procesų, vykstančių virimo metu, rezultatas. Pagrindinė jų susidarymo priežastis yra natūralių cheminių junginių, ypač saponinų, buvimas. Jie yra atsakingi už būdingą kartumą, jaučiamą arbatos skonyje. Pagrindinė jų užduotis – apsaugoti augalus nuo ligų ir kenkėjų. Jie taip pat turi savybių, mažinančių vandens paviršiaus įtempimą, todėl arbatos paviršiuje susidaro oro burbuliukai.
|
Todėl tai visiškai natūralus ir nekenksmingas reiškinys. Dažniausiai purslai pastebimi žaliojoje ir baltojoje arbatose, kurios yra mažiausiai apdorotos ir todėl turtingiausios naudingųjų medžiagų. Putos gali būti signalas, kad turime reikalų su aukštos kokybės gaminiu. Tačiau reikia atsižvelgti į tai, kad kartais tai galima pastebėti ir tirpioje arbatoje. Tada paaiškinimas yra arbatos dulkių dalelių buvimas.
Svarbus yra virimo būdas
Į arbatą pilant labai aukštos temperatūros vandenį, putos bus labiau matomos. Pati technika taip pat turi įtakos. Iš didelio aukščio pilamas karštas vanduo sustiprina šį reiškinį. Kai kuriose šalyse tai yra pageidaujamas elementas ruošiant tradicinę arbatą. Taip yra, pavyzdžiui, Maroke, kur sąmoningai vanduo užpilamas iš didelio aukščio, kad būtų gautos būdingos putos. Tai tampa signalu, kad gėrimas buvo paruoštas teisingai.