„Mirties rizika sumažėja 17 proc.“ Vos 10 gramų kasdien  ()

Amerikiečių mokslininkai apibendrino trijų ilgalaikių ir plataus masto tyrimų – Slaugytojų sveikatos tyrimo, Slaugytojų sveikatos tyrimo II ir Sveikatos priežiūros specialistų stebėjimo tyrimo – rezultatus.



© Pixabay (Free Pixabay license) | https://www.pexels.com/photo/bowl-being-poured-with-yellow-liquid-33783/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie tyrimai truko daugiau nei tris dešimtmečius, o juose dalyvavo 221 054 asmenys, kurie kas ketverius metus teikė išsamią informaciją apie savo mitybą.

Siekiant nustatyti esminius dėsningumus, surinkti duomenys buvo analizuojami atsižvelgiant į jų sveikatos pokyčius.

Vienas iš pagrindinių tyrimo atradimų – būtinybė didinti augalinių aliejų vartojimą ir mažinti sviesto kiekį mityboje.

Pagrindinis šių produktų skirtumas slypi jų sudėtyje: augalinis aliejus – gausus nesočiųjų riebalų rūgščių, tuo tarpu svieste vyrauja sočiosios riebalų rūgštys.

Net 2 kartus pigiau, nei konkurentai! Iš Vokietijos aukščiausios kokybės žuvų masalo nuplukdymo laivas su GPS (Video)
2

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Su nuotolinio valdymo pulteliu - iki 500 metrų

Integruotas Beidou/GPS

Nugabena iki 2kg masalo

12000mAh baterija

LED žibintai - pravartu nakties metu

Išsamiau

Dėl šios priežasties per didelis sviesto vartojimas siejamas su nutukimu, padidėjusiu kenksmingo cholesterolio kiekiu bei išaugusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Vis dėlto visiškai atsisakyti sviesto nereikėtų – jis ne tik turi naudingų savybių, bet ir yra neatsiejama daugelio patiekalų dalis.

Esminis aspektas yra saikas: pernelyg gausus sviesto vartojimas gali padidinti mirties riziką 15 %, palyginti su tais, kurie jį vartoja saikingai.

Priešingai, alyvuogių, rapsų ar sojų aliejai pasižymi teigiamu poveikiu – jų didesnis suvartojimas siejamas su 16 % mažesne mirties rizika.

 

Kiekvieni papildomi 10 gramų augalinio aliejaus maiste gali sumažinti mirties nuo vėžio riziką 11 %, o nuo širdies ir kraujagyslių ligų – 6 %.

Tuo tarpu toks pat kiekis sviesto, priešingai, padidina mirties nuo vėžio tikimybę 12 %.

Mokslininkai apskaičiavo, kad pakeitus 10 gramų sviesto augaliniu aliejumi, bendroji mirties nuo įvairių ligų rizika sumažėja net 17 %.

Įspūdį kelia ne tik šie skaičiai, bet ir tai, kaip paprasti mitybos pokyčiai gali reikšmingai prisidėti prie sveikatos gerinimo ir ilgesnės gyvenimo trukmės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()