„Mirties rizika sumažėja 17 proc.“ Vos 10 gramų kasdien ()
Amerikiečių mokslininkai apibendrino trijų ilgalaikių ir plataus masto tyrimų – Slaugytojų sveikatos tyrimo, Slaugytojų sveikatos tyrimo II ir Sveikatos priežiūros specialistų stebėjimo tyrimo – rezultatus.

© Pixabay (Free Pixabay license) | https://www.pexels.com/photo/bowl-being-poured-with-yellow-liquid-33783/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Šie tyrimai truko daugiau nei tris dešimtmečius, o juose dalyvavo 221 054 asmenys, kurie kas ketverius metus teikė išsamią informaciją apie savo mitybą.
Siekiant nustatyti esminius dėsningumus, surinkti duomenys buvo analizuojami atsižvelgiant į jų sveikatos pokyčius.
Vienas iš pagrindinių tyrimo atradimų – būtinybė didinti augalinių aliejų vartojimą ir mažinti sviesto kiekį mityboje.
Pagrindinis šių produktų skirtumas slypi jų sudėtyje: augalinis aliejus – gausus nesočiųjų riebalų rūgščių, tuo tarpu svieste vyrauja sočiosios riebalų rūgštys.
|
Dėl šios priežasties per didelis sviesto vartojimas siejamas su nutukimu, padidėjusiu kenksmingo cholesterolio kiekiu bei išaugusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Vis dėlto visiškai atsisakyti sviesto nereikėtų – jis ne tik turi naudingų savybių, bet ir yra neatsiejama daugelio patiekalų dalis.
Esminis aspektas yra saikas: pernelyg gausus sviesto vartojimas gali padidinti mirties riziką 15 %, palyginti su tais, kurie jį vartoja saikingai.
Priešingai, alyvuogių, rapsų ar sojų aliejai pasižymi teigiamu poveikiu – jų didesnis suvartojimas siejamas su 16 % mažesne mirties rizika.
Kiekvieni papildomi 10 gramų augalinio aliejaus maiste gali sumažinti mirties nuo vėžio riziką 11 %, o nuo širdies ir kraujagyslių ligų – 6 %.
Tuo tarpu toks pat kiekis sviesto, priešingai, padidina mirties nuo vėžio tikimybę 12 %.
Mokslininkai apskaičiavo, kad pakeitus 10 gramų sviesto augaliniu aliejumi, bendroji mirties nuo įvairių ligų rizika sumažėja net 17 %.
Įspūdį kelia ne tik šie skaičiai, bet ir tai, kaip paprasti mitybos pokyčiai gali reikšmingai prisidėti prie sveikatos gerinimo ir ilgesnės gyvenimo trukmės.