Pagaliau aišku. „Tai yra sveikiausi riebalai. Tik atsiminkite vieną dalyką“ ()
Juose yra geriausias nesočiųjų ir sočiųjų riebalų rūgščių santykis.

© Peter G Werner (CC BY 2.5) | https://en.wikipedia.org/wiki/Lard#/media/File:Homelard.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Facts.net paskelbė 100 sveikiausių produktų pasaulyje sąrašą. Kiaulienos riebalai gali nustebinti, nes užėmė 8 vietą. Ar gali būti, kad jie sveikesni už alyvuogių aliejų ir kitus nesočiuosius riebalus? Dietologai neabejoja – bet su viena sąlyga.
Priešingai populiariems įsitikinimams, kiaulienos taukuose yra ne tik sočiųjų riebalų rūgščių, bet ir mononesočiųjų riebalų rūgščių – panašiai kaip alyvuogių aliejuje, kurį, tiesa, labiau vertina sveika mityba besirūpinantys žmonės. Kiaulienos riebalų privalumas – didelis vitamino D ir B grupės vitaminų kiekis. Tačiau nereikėtų nuvertinti ir sočiųjų riebalų, kurių perteklius kenkia sveikatai.
Kiaulienos taukų privalumai
Grynų kiaulienos taukų vartojimas ribotais kiekiais turi daug privalumų. Oleino rūgštis naudinga širdies sveikatai. Riebalai taip pat padidina vitaminų ir mineralų pasisavinimą. Skirtingai nuo kitų rūšių taukų, pavyzdžiui, jautienos taukų, kiaulienos taukuose yra geriausias nesočiųjų ir sočiųjų riebalų rūgščių santykis. Tačiau į kiaulienos taukus nereikia nardinti duonos ar jais užpilti salotų. Tokiais atvejais stenkitės ieškoti nerafinuoto aliejaus, pavyzdžiui, sėmenų, rapsų ar alyvuogių aliejaus.
|
Kiaulienos taukai yra geras pasirinkimas kepant maistą. Jiems būdingas aukštas dūmo slenkstis, kuris yra maždaug 190–205 °C. Kepant kotletus taukuose, nereikia jaudintis dėl kepimo metu susidarančių kancerogeninių medžiagų. Tačiau verta pridurti, kad kepant aukštoje temperatūroje gali susidaryti lipidų oksidacijos produktai, kurie gali pakenkti sveikatai.
Rinkdamiesi taukus, atkreipkite dėmesį į jų kokybę. Vitaminų kiekis skiriasi priklausomai nuo kiaulės pašaro tipo ir veisimo būdo. Laisvėje laikomų gyvūnų taukuose yra didesnis vitamino D kiekis.
Kiti sveikiausi produktai pasaulyje
Produktai, esantys aukščiau reitinge, kelia daug mažiau klausimų nei taukai. Pirmoje vietoje yra migdolai, o po jų: peruvinė anona, jūros žuvys – ešeriai ir plekšnės, čija sėklos, moliūgų sėklos ir lapiniai mangoldai. Į dvidešimtuką patenka ir kitos žuvys, pavyzdžiui, lydekos ir menkės, taip pat daržovės. Mokslininkai puikiai įvertino ir mandarinų bei džiovintų žolelių – petražolių ir salierų – maistinę vertę.
