Dvigubai brangesnis, bet daugelis mano, kad tai sveikiau nei baltasis cukrus. Ekspertai skelbia verdiktą ()
Dietologai skambina pavojaus varpais.

© Badagnani (CC BY 3.0) | https://lt.wikipedia.org/wiki/Melasa#/media/Vaizdas:Blackstrapmolasses.JPG
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ieškodami baltojo cukraus pakaitalų, renkatės rudąjį cukrų arba vadinamąjį cukranendrių cukrų. Nieko nuostabaus – paprastai manoma, kad jis yra sveikesnis nei pagamintas iš cukrinių runkelių. Tokią nuomonę patvirtina dvigubai didesnė kaina – juk esame įpratę, kad už sveiką produktą reikia mokėti daugiau. Tačiau prieš kitą kartą dėdami cukrų į pirkinių krepšelį pasidomėkite, ką sako ekspertai.
Dietologai vis dažniau atkreipia dėmesį į didelį cukraus kiekį kasdienėje mityboje. Paženklintas kaip cukranendrių arba rudasis cukrus, tai vis tiek yra cukrus, kurio perteklius kenkia jūsų sveikatai. Daugelyje receptų jis pateikiamas kaip „sveikesnis“ pakaitalas, tačiau iš tikrųjų jis skiriasi nuo baltojo tik spalva.
Rudojo ir baltojo cukraus skirtumai
Ginčas, kuris cukrus sveikesnis, sprendžiamas ekspertų išvadomis. Gydytoja Anna Taraszewska, Lenkijos dietologų draugijos narė ir Nacionalinio visuomenės sveikatos instituto darbuotoja, tai aiškiai sako:
|
„Rudasis cukrus yra ne kas kita, kaip nerafinuotas cukrus, nuspalvintas rudai, pridėjus nedidelį kiekį melasos ar karamelės. Maistiniu požiūriu jis niekuo nesiskiria nuo rafinuoto cukraus. Nerafinuotas cukrus, t. y. cukrus, kuris nebuvo išgrynintas, taip pat yra rudos spalvos. Jame yra nedidelis kiekis mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, magnis ir kalis. Tai rodo nedidelį jo pranašumą prieš rafinuotą cukrų, bet nereiškia, kad jis yra naudingesnis sveikatai. Svarbu atsiminti, kad pagrindinė jo sudedamoji dalis vis dar yra sacharozė“, – sako ekspertė.
Melasoje ir nerafinuotame cukruje esantys mineralai reikšmingai nedaro įtakos organizmo sveikatai. Yra daug geresnių maisto produktų, kurie praturtina jūsų mitybą. Gydytoja Anna Taraszewska siūlo sutelkti dėmesį ne į baltojo cukraus pakaitalo pasirinkimą, o į jo kiekio mažinimą.
Kasdienės cukraus normos
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) svetainėje galite perskaityti apie priimtinus baltojo cukraus vartojimo standartus. Remiantis rekomendacijomis, cukrus neturėtų viršyti 10 proc. dienos energijos poreikio. Pavyzdžiui, jei per dieną suvartojate 2000 kcal, viršutinė riba yra 200 kcal arba 12 arbatinių šaukštelių cukraus.
Tačiau atminkite, kad tai yra didžiausia riba. Nuo 2015 m. oficialiame PSO pranešime teigiama, kad cukrus neturi viršyti 5 proc., o tai reiškia – remiantis minėtu pavyzdžiu – leistini 6 arbatiniai šaukšteliai cukraus.
Dietologai skambina pavojaus varpais
Socialiniuose tinkluose vis dažniau pasigirsta sveiką mitybą skatinančių dietologų balsai. Michałas Wrzosekas savo „TikTok“ paskyroje taip pat paneigia mitą apie rudąjį cukrų. Sakoma, kad dažniausiai po pavadinimu „rudasis cukrus“ yra įprastas baltas cukrus, nudažytas trupučiu melasos.
Nerafinuotas cukranendrių cukrus, t. y. be melasos, parduodamas ir kaip rudasis cukrus.
Melasa būna trijų rūšių – šviesioji, kuri atsiranda pirmą kartą užvirinus cukraus sultis, ir tamsioji bei juodoji – nuo antro ir trečio užvirimo. Vėlesni sirupai tampa vis tirštesni, ne tokie saldūs, kartūs ir intensyvesni. Juose taip pat yra daugiau mineralų.