„Tai pati sveikiausia mėsa. Rinkitės ją parduotuvėje ir valgykite pilna burna“ (Video) ()
Į ką atkreipti dėmesį perkant mėsą parduotuvėje?

© Julia Filirovska (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/slices-of-delicious-meat-on-wooden-board-7140429/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Parduotuvių lentynos lūžta nuo mėsos gaminių pasirinkimo. Mėsos užkandžių įvairovėje sunku nepasiklysti. Daugelis pakuočių atrodo viliojančiai, bet, deja, šalia kokybiškos mėsos dažnai pasitaiko ir mažiau sveikų produktų.
Jei norite būti tikri dėl produktų, kuriuos dedate ant sumuštinio, ingredientų, geriausia išeitis – juos paruošti patiems. Naudodami įprastą viryklę su orkaite nesunkiai pagaminsite keptą kiaulienos nugarinę, kiaulienos sprandinę ar net vytintą kumpį. Prie sumuštinių puikiai tiks ir naminiai kotletai bei paštetai.
Į ką atkreipti dėmesį perkant mėsą parduotuvėje?
Dietologas Michałas Wrzosekas, pirkdamas mėsos gaminius prekybos centre pirmiausia patikrina mėsos kiekį. Jam geros kokybės riba – 85 proc. mėsos. Jis taip pat rekomenduoja paukštieną, kurios riebumas mažesnis nei kiaulienos gaminių.
|
Atidžiai pažvelgę rasite mėsos gaminių su dar didesniu mėsos kiekiu, daugiau kaip 95 proc. Taip pat atkreipkite dėmesį į mažą riebalų ir druskos kiekį. Rinkdamiesi ieškokite kuo trumpesnio ingredientų sąrašo – fosfatų, nitratų, mononatrio glutamato ar gliukozės-fruktozės sirupo kiekis rodo nekokybišką produktą.
Svarbus aspektas yra mėsos perdirbimo laipsnis – kuo trumpesnis gamybos procesas, tuo geriau. Arčiausiai idealo yra vytinta mėsa, o toliausiai nuo jo – itin apdoroti produktai, pavyzdžiui, dešrelės.
Michałas Wrzosekas rekomenduoja paukštieną. Tai gali būti kalakutienos krūtinėlė arba vištienos kumpis. Tai liesi, nekaloringi ir daug baltymų turintys produktai. Vištienos kumpio atveju atkreipkite dėmesį į riebumą.
Dietologas atsisako kiaulienos. Tačiau jei norite tokios mėsos, nugarinė būtų geras pasirinkimas. Palyginti su kita kiauliena, joje yra mažiausiai riebalų.
Vytinta mėsa taip pat yra sveikas pasirinkimas. Dėl gamybos proceso, kai mėsa džiovinama tik pridedant druskos, papildomų ingredientų, pavyzdžiui, konservantų, kiekis yra ribotas. Be to, brandinimo procese vystosi probiotinės bakterijos, kurios gali turėti teigiamą poveikį žarnyno veiklai.
Galite rinktis intensyviai sūraus skonio ir subtilios konsistencijos Parmos kumpį arba bresaolą – brandžią jautienos dešrą su kiek intensyvesniu, šiek tiek aštresniu skoniu, bet labai liesą ir turtingą baltymų.
„Tai pati sveikiausia mėsa. Rinkitės ją parduotuvėje ir valgykite pilna burna“, – sako dietologas.