„Braukite iš raciono.“ Šie maisto produktai kenkia akims  ()

Dažnai kalbama apie mitybos įtaką žmogaus vidaus organų veiklai, bet mažiau girdėti apie tai, kaip maistas paveikia akių sveikatą. Ar žinote, kad norint išlaikyti aštrų regėjimą, verta rūpintis širdies ir kraujagyslių sistema? Taip yra, nes akyse esantys kapiliarai tiekia tinklainei maisto medžiagas ir deguonį. Kadangi akių kraujagyslės itin smulkios, didelė rizika, kad riebalų sankaupos jas užkimš.



© tembel_tasarimci (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/eye-green-eyelashes-eyebrow-eyelid-6186141/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytojas Chrisas Steele'as daug metų dalijo patarimus britų televizijos laidoje „This Morning“ (liet. „Šis rytas“). Joje medikas ne kartą įspėjo, kad amžinė geltonosios dėmės degeneracija (AGDD) yra dažna akių sveikatos blogėjimo priežastis. 

Tai – centrinę tinklainės dalį, vadinamą geltonąja dėme, pažeidžianti liga. Ji pasireiškia ryškiu centrinio regėjimo pablogėjimu. 

„Su amžiumi geltonoji dėmė degeneruoja. Tai dažniausia regėjimo silpnėjimo ir jo praradimo priežastis Jungtinėje Karalystėje, tačiau daug žmonių net nėra girdėję apie šią būklę“, – sakė Ch.Steele'as.

Maistas, kuris gali pakenkti 

Pasak jo, AGDD išsivystymą skatina ir ypač populiarūs patiekalai. Neseniai „Overnight Glasses“ atlikta analizė atskleidė, kokių maisto produktų reikėtų vengti, jei norite geros akių sveikatos.

1. Balta duona 

Net ir batonas, kurį rasime bene kiekvienose namuose, gali padidinti regėjimo problemų riziką. Tai priklauso nuo kiekvieno maisto produkto glikeminio indekso (GI), paaiškinta tyrime.

[Vokietija] Fantastiškos kainos kolonėlė! 100W, 4 garsiakalbiai su galingais žemais, RGB šviesos, milžiniška baterija, BT5.2 ir kt. (Video, „ZEALOT S78“)
2755

Ypatingai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas į Lietuvą

Paskutiniai vienetai

Puikios savybės

Išsamiau

Balta duona ne tik pasižymi aukštu GI (70), bet joje dar ir nemažai natrio. Patartina vengti rafinuotų angliavandenių, verčiau rinktis viso grūdo alternatyvas. 

2. Prancūziškos bulvytės 

Bulvytės turi aukštą GI (75), pasižymi riebalų ir natrio gausa, todėl gali neigiamai paveikti akių sveikatą, jei bus valgomos dažnai.

Žurnale „Archives of Ophthalmology“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad mityba, kurioje gausu kepto maisto ir natrio, yra susijusi su didesne choroidinės neovaskuliarizacijos, sunkios AGDD formos, išsivystymo rizika.

3. Lydyto sūrio gabalėliai 

Tai – dar vienas produktas, pasižymintis natrio gausa. Per didelis natrio kiekis organizme yra susijęs su padidėjusiu kraujospūdžiu, o tai gali sukelti hipertenzinę retinopatiją – būklę, kuri pažeidžia tinklainės kraujagysles.

 

Tyrimai rodo, kad per didelis natrio kiekis gali prisidėti prie hipertenzijos ir gali neigiamai paveikti tinklainės kraujagyslių sistemą.

4. Šoninė 

Deja, nors daugelis jaučia silpnybę keptai mėsai, dažnai ją valgyti yra nesveika, nukenčia ir akys.

5. Ryžių trapučiai

Jie turi aukštą GI, todėl gali sukelti staigų gliukozės koncentracijos kraujyje padidėjimą. Tokie šuoliai, jei jie kartojasi, gali pakenkti tinklainės kraujagyslėms ir padidinti diabetinės retinopatijos ir AGDD riziką, ypač asmenims, sergantiems diabetu ar prediabetu. 

Genetika ir rūkymas 

„Retkarčiais ir saikingai vartojant šiuos maisto produktus, tikėtina, kad jie nesukels tiesioginės žalos. Tačiau dažnas jų valgymas, ypač didelėmis porcijomis, ilgainiui gali sukelti regėjimo problemų“, – įspėjo „Overnight Glasses“ įkūrėjas Gidonas Sadovskis. 

„Subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, yra labai svarbi bendrai sveikatai palaikyti, o akys nėra išimtis“, – pridūrė jis.

 

Jei norite sumažinti AGDD išsivystymo tikimybę, stenkitės, kad maiste netrūktų antioksidantų, vitaminų C, E, cinko ir omega-3 riebalų rūgščių. 

AGDD dažniausiai pasireiškia žmonėms, kurie yra vyresni 50 metų. Riziką susirgti didina ir genetika, tad reikėtų susirūpinti, jei šeimoje buvo AGDD atvejų. 

Be to, rūkantys žmonės turi dvigubai didesnę tikimybę susirgti šia liga. Dar vienas rizikos veiksnys – nutukimas. Perteklinis kūno svoris gali pagreitinti AGDD progresavimą.

Saulėtą diena vertėtų užsidėti akinius nuo saulės, nes UV spinduliai gali pakenkti akims. 

Medikai, pabrėžia, kad sunkių pasekmių išvengti tikriausiai pavyks, jei laikysitės gyvenimo būdo rekomendacijų ir reguliariai tikrinsitės akių sveikatą pas gydytoją.

Parengta pagal Express.co.uk inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()