Prisideda prie demencijos ir atminties sutrikimo. Šie produktai yra smegenų priešai ()
Kai kurie produktai gali padidinti demencijos riziką.

© Anna Shvets (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/a-doctor-holding-an-mri-result-of-the-brain-4226219/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Demencija, nors ir dažnai siejama su natūraliu senėjimo procesu, nėra liga, kuriai kiekvienas iš mūsų būsime pasmerkti. Pasak gydytojo Barteko Kulczyńskio, mityba vaidina svarbų vaidmenį neurodegeneracinių ligų prevencijoje. Kai kurie produktai gali padidinti demencijos riziką, o reguliarus jų vartojimas neigiamai veikia smegenų veiklą.
Smulki riba tarp apsaugos ir žalos
Vienas iš produktų, galinčių turėti įtakos demencijos vystymuisi, yra alkoholis. Kaip pažymi daktaras Kulczyńskis, ši tema net tarp mokslininkų kelia daug ginčų.
Kai kurie tyrimai rodo, kad nedideli alkoholio kiekiai, ypač raudonasis vynas ir alus, gali turėti apsauginį poveikį smegenims dėl juose esančių polifenolių – medžiagų, turinčių priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Tačiau ekspertas pabrėžia, kad alkoholio propagavimas kaip prevencinė priemonė yra klaida.
„Tarp apsauginį poveikį turinčio ir žalą darančio alkoholio kiekių yra labai plona riba, kurią sunku tiksliai nustatyti“, – įspėja Kulczyńskis.
|
Per didelis alkoholio vartojimas pažeidžia neuronus ir padidina pažinimo sutrikimų riziką.
Atminties priešas
Cukrus yra būtinas smegenų veiklai, tačiau per didelis jo kiekis gali sukelti rimtų pasekmių sveikatai. Kulczyńskis pabrėžia, kad šiuolaikinėje mityboje gausu paslėpto cukraus, kurio yra ne tik saldumynuose, bet ir perdirbtuose maisto produktuose, duonoje, mieliniuose pyraguose, padažuose ir gėrimuose.
„Cukraus perteklius blogina atmintį, sukelia demenciją ir skatina neurodegeneracinių ligų vystymąsi“, – pažymi gydytojas.
Verta prisiminti, kad cukrus gali pasirodyti skirtingais pavadinimais, pvz. gliukozės sirupo, kukurūzų sirupo arba koncentruotų vaisių sulčių.
Dirbtiniai saldikliai
Ar dirbtiniai saldikliai gali sukelti demenciją? Kulczyńskis pripažįsta, kad iki šiol atlikti tyrimai aiškaus atsakymo neduoda.
„Nenorėčiau vienareikšmiškai teigti, ar dirbtiniai saldikliai prisideda prie atminties pablogėjimo ir silpnaprotystės, nes šioje srityje tyrimų dar neturime daug“, – pažymi ekspertas.
Tačiau patartina būti atsargiems ir vengti per didelio vartojimo. Retkarčiais naudojant produktus, kuriuose yra saldiklių, rizikos neturėtų kilti, tačiau reguliariai vartoti nerekomenduojama.
Labai perdirbtas maistas
Labai perdirbtuose produktuose yra mažai maistinių medžiagų, tačiau juose gausu konservantų, skonio stipriklių ir transriebalų.
Per didelis jų vartojimas gali padidinti medžiagų apykaitos ligų riziką ir prisidėti prie pažinimo sutrikimų. Eksperto cituojamas tyrimas rodo, kad mityba, pilna perdirbto maisto, demencijos riziką padidina net 44 procentais.
„Pasak mokslininkų, dėl tokio maisto išsiskiria uždegimą skatinančios medžiagos, sukeliančios neurodegeneracinius pokyčius“, – aiškina gydytojas.
Paslėpta grėsmė
Druska yra būtina dietos dalis, tačiau per didelis jos kiekis gali sukelti aukštą kraujospūdį, kuris yra demencijos rizikos veiksnys. Didelis druskos suvartojimas prisideda prie kraujagyslių problemų ir sumažina kraujo tekėjimą į smegenis, o tai gali sukelti atminties sutrikimą.
„Nesu prieš druskos dėjimą į patiekalus namuose, tačiau druskos suvartojimą gerai sumažinti ribojant produktus, kurie šiaip mums nėra labai vertingi“, – pataria gydytojas.
Persivalgymas kenkia ir smegenims
Svarbu ne tik maisto kokybė, bet ir jo kiekis. Gydytojas Kulczyńskis atkreipia dėmesį į tai, kad kalorijų perteklius gali sukelti nutukimą ir 2 tipo diabetą, o tai padidina neurodegeneracinių ligų riziką.
„Kaloringa mityba, arba tiesiog persivalgymas, yra dar vienas demenciją skatinantis veiksnys“, – pabrėžia ekspertas.