Padarykite tai su kiaušiniais po virimo. Jie praktiškai nusilups patys  (1)

Kas kada nors bandė nulupti virtą kiaušinį, žino, kad tai nėra taip paprasta, kaip atrodo.



© Ron Lach (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/person-removing-egg-shell-8858694/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nulupti kiaušinius gali būti erzinantis dalykas – ypač kai lukštas prilipęs prie baltymo kaip klijai ir norime, kad viskas atrodytų tvarkingai ir nepažeista. Jei taip pat esate susidūrę su šia problema, būtinai išbandykite paprastą triuką.

Kodėl taip sunku nulupti kiaušinius?

Kiaušinių lupimas gali būti nemalonus, ypač kai vietoj lygaus balto paviršiaus atsiranda skylių, prilipusių lukšto gabalėlių ir... daug nervų. Bet iš kur ši problema?

Pagrindinė priežastis, kodėl sunku nulupti kiaušinius, yra kiaušinio šviežumas. Paradoksalu, bet kuo kiaušinis šviežesnis, tuo sunkiau jį nulupti išvirus. Taip yra dėl to, kad vidinė membrana (tarp lukšto ir baltymo) labai tvirtai prilimpa prie baltymo ir ją sunku atskirti nepažeidžiant paviršiaus.

[EU+Kuponas] „Su juo dirbu daugiau nei 800 valandų ir WOW, koks puikus spausdintuvas. Esu sužavėtas šio produkto kokybe“ (Video, „FLSUN T1-U“ atsiliepimai)
2161 6

Puiki kaina

Specialus kuponas

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Ribotas kiekis

Pirkėjų pagyros

Išsamiau

Laikui bėgant – kiaušiniui „bręstant“ – pro lukštą išeina anglies dioksidas, padidėja kiaušinio baltymo pH, membrana atsiskiria nuo baltymo. Štai kodėl kelių dienų senumo kiaušiniai nusilupa daug lengviau nei švieži.

Taip pat yra kitų veiksnių:

  • Per trumpai arba per ilgai virti kiaušiniai gali turėti „lipnesnį“ baltymą, kuris tvirčiau prilimpa prie membranos.
  • Neatvėsinti po virimo – jei kiaušiniai iš karto po virimo nepadedami į šaltą vandenį, lukštas lengvai neskils ir membrana bus sunkiau atskiriama.
  • Per greitas lupimas – kiaušiniui reikia akimirkos „pagauti orą“ tarp lukšto ir baltymo. Todėl verta šiek tiek pamirkyti šaltame vandenyje.

Kaip greitai nulupti kiaušinius? Viskas, ko jums reikia, yra stiklainis ir šaltas vanduo!

 

Jei pavargote nuo varginančio kiaušinių lupimo ir norite tai padaryti greitai, lengvai ir be streso – šis būdas jus išgelbės. Viskas, ko jums reikia, yra įprastas stiklainis arba didelė stiklinė ir šiek tiek šalto vandens.

Kaip tai veikia?

Išvirus ir atvėsinus kiaušinius (svarbu – jie negali būti karšti!) sudėkite į stiklainį, į dugną įpilkite šalto vandens – užtenka 2–3 cm. Stiklainį užsukite arba uždenkite ranka ir stipriai purtykite keletą sekundžių.

 

Dėl smūgių kiaušinio lukštas įskils ir po juo pateks šaltas vanduo – ten, kur yra plona membrana. Vanduo atskiria lukštą nuo baltymo. Dėl to lukštas nusiima beveik savaime, o kiaušinis išlieka lygus ir tobulas.

Tai puikus būdas, ypač jei vienu metu turite nulupti daugiau kiaušinių. Vienu metu galite į stiklainį įdėti 2–3 kiaušinius, taip sutaupysite daug laiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(4)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: