Žmonės juos perka maišais. Ekspertai griebiasi už galvų. Prasčiausi produktai iš Lietuvos parduotuvių ()
Patikrinkite, ar kuris nors iš jų yra jūsų pirkinių sąraše.

© ZHDUKAM SEVNA 2023 (CC BY-SA 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SZ_%E6%B7%B1%E5%9C%B3_Shenzhen_Dongmen_DMD_%E6%9D%B1%E9%96%80%E7%94%BA%E7%BE%8E%E9%A3%9F%E8%A1%97_Dong_Men_Ding_Food_Street_
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Žmonės juos perka maišais, o dietologai griebiasi už galvų. Žinomas dietologas dr. Bartek Kulczyńskis sudarė sąrašą produktų, kurie mūsų racione turėtų atsirasti tik retkarčiais. Jie yra žemos kokybės ir neturi maistinės vertės, skatina svorio augimą, didina cukraus ir cholesterolio kiekį. Reguliariai vartojant jie gali mums pakenkti. Specialistas sako, kad geriau šiais produktais pasilepinti tik retkarčiais.
Prasčiausi produktai iš Lietuvos parduotuvių:
Lydytas sūris. Nors verta valgyti pieno produktus, šis sūris yra išimtis. Dėl gamybos proceso jis yra labai žemos kokybės. Palyginti su įprastu fermentiniu sūriu, jame dvigubai mažiau baltymų ir kalcio. Jame yra daug druskos ir fosforo, kurių perteklius kenkia.
Aromatizuoti jogurtai. Tokie produktai tiesiog kupini pridėtinių cukrų. Kur kas geresnis pasirinkimas – natūralūs jogurtai, į kuriuos galima dėti šviežių vaisių ar kitų priedų.
|
Saldintas kondensuotas pienas. Sudėtyje yra daug cukraus. Jei tikrai norime vartoti tokį produktą, tai tik nesaldintą. Jame taip pat yra cukraus, bet daug mažiau.
Kavos miltelių tirštikliai. Jie neturi nieko bendra su kremu. Jų sudėtis yra pagrįsta gliukozės sirupu ir hidrintais augaliniais riebalais, fosfatais ir emulsikliais. Tai iš tikrųjų tik maisto priedai, nieko vertingo sveikatai čia nėra.
Kavos gėrimai. Ekspertas rekomenduoja tik natūralią kavą be cheminių priedų. Jis rekomenduoja išgerti iki trijų puodelių per dieną.
Rafinuoti augaliniai aliejai. Gamybos procese jie praranda daug vertingų medžiagų. Net ir kepti ekspertas rekomenduoja alyvuogių aliejų arba lydytą sviestą ar žąsų taukus.
Mėsos užkandžiai. Dietologas nerekomenduoja tų, kuriuose mėsos yra mažai, t. y. 70 ar net 50 proc. ir cheminių medžiagų. Jei perkame sveriamą, visada verta pasiteirauti apie sudėtį. Kartais tokie mėsos užkandžiai būna blogesni nei supakuoti.
Kukurūzų dribsniai. Jie turi aukštą glikemijos indeksą. Juos suvalgius, gliukozės kiekis kraujyje greitai pakyla. Tai prisideda prie diabeto vystymosi.
Surimi, arba krabų lazdelės. Tai neturi nieko bendra su krabais, šiame produkte yra tik įvairių žuvų malta mėsa, tačiau tik 30 proc. Likę ingredientai yra vanduo ir įvairūs priedai. Jie neturi maistinės vertės.
Šviesi duona. Joje yra daug angliavandenių ir labai mažai skaidulų. Ji greitai padidina cukraus kiekį kraujyje ir taip pat prisideda prie svorio padidėjimo. Specialistas rekomenduoja viso grūdo duoną.
Augaliniai mėsos pakaitalai. Jų sudėtis visų pirma yra įvairių rūšių krakmolas, tirštikliai, stabilizatoriai ir aliejai. Juose praktiškai nėra vertingų ingredientų.
Pasterizuotas medus. Tai produktas, kuris buvo veikiamas aukštoje temperatūroje. Taip jis praranda visas naudingas savybes sveikatai. Dar blogesnis pasirinkimas – dirbtinis medus.
Sultinio kubeliai ir daržovių prieskoniai. Juose nerasite jokių maistinių medžiagų. Pagrindas yra druska, skonio stiprikliai ir konservantai.
Bulvių traškučiai. Čia rasime tik druską ir labai perdirbtus riebalus, taip pat medžiagų, kurios gali turėti kancerogeninį poveikį.
Saldumynai ir saldinti gėrimai. Juose yra daug cukraus, kuris turi įtakos daugelio medžiagų apykaitos ligų vystymuisi.