Dažna klaida, dėl kurios kava virsta nuodais. Nedaug žmonių tai žino  (2)

Gali ne tik sugadinti gėrimo skonį, bet ir pakenkti jūsų organizmui.



© Chevanon Photography (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/white-ceramic-mug-on-espresso-machine-filling-with-brown-liquid-302894/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kavos mėgėjai dažnai susiduria su dilema – ką daryti su atvėsusiu gėrimu? Daugelis linkę jį pašildyti, tačiau maisto saugos ekspertai griežtai perspėja: tai – pavojinga sveikatai klaida. Pakartotinis kavos šildymas, ypač mikrobangų krosnelėje ar ant viryklės, gali ne tik sugadinti gėrimo skonį, bet ir pakenkti jūsų organizmui.

Kodėl šildyti kavą – bloga mintis?

Šildant kavą, joje vyksta cheminės reakcijos, keičiančios gėrimo sudėtį. Visų pirma, sunaikinamos naudingosios chlorogeninės rūgštys, pasižyminčios antioksidacinėmis savybėmis. Šio proceso metu susidaro medžiagos, galinčios sukelti:

  • padidėjusį skrandžio rūgštingumą;
  • virškinimo problemas (rėmuo, skrandžio gleivinės dirginimas);
  • skonio ir naudingųjų savybių praradimą.
[Vokietija] Tik 52,99€ už 2300W elektrinį maišytuvą - nuostabus daiktas statyboms ir remontui
1904 3

Labai žema kaina

Iš Vokietijos - itin retas atvejis

Greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Puiki kokybė ir funkcionalumas

Išsamiau

Pašildyta kava praranda savo skonį, tampa karti, o joje esantys antioksidantai, saugantys organizmą nuo laisvųjų radikalų, yra sunaikinami. Be to, atvėsusiame gėrime pradeda daugintis mikroorganizmai, kurių pakartotinis šildymas ne visada sunaikina. Šios bakterijos kelia didelį pavojų sveikatai.

Ekspertų rekomendacijos

Maisto saugos ekspertai pataria laikytis šių taisyklių:

  • gerkite kavą iš karto po paruošimo;
  • jei gėrimas atvėso, ruoškite naują porciją, o ne šildykite senąją.

Moksliniai tyrimai patvirtina pavojų

Moksliniai tyrimai patvirtina, kad pakartotinis maisto produktų ir gėrimų, įskaitant kavą, šildymas gali neigiamai paveikti jų cheminę sudėtį ir saugumą:

 

Tyrimai rodo, kad kavos antioksidantai sunaikinami kaitinant aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje.

JAV Nacionalinio sveikatos instituto (NIH) ataskaitoje teigiama, kad chlorogeninės rūgštys, kaitinant gali sudaryti potencialiai toksiškus junginius.

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) rekomenduoja nevartoti ilgiau nei 2 valandas atvėsintų gėrimų, nes juose gali aktyviai daugintis bakterijos.

Norėdami mėgautis tikruoju kavos skoniu ir išsaugoti sveikatą, gerkite šviežiai paruoštą gėrimą. Venkite kavos šildymo ir mėgaukitės ja saugiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(7)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)