„Gamina sveiko žarnyno žymeklį.“ Nustatė kavos ir žarnyno mikrobiotos ryšį  ()

Vien mintis apie karštą, garuojantį kavos puodelį ryte daugeliui žmonių tampa priežastimi atsikelti iš lovos. Mokslininkai nuolat sieja šį gėrimą su mažesne rizika susirgti tokiomis ligomis kaip širdies nepakankamumas, storosios žarnos vėžys ir II-ojo tipo diabetas, tačiau kavos poveikis žarnyno mikrobiotai – žarnyno bakterijų populiacijai, yra iš esmės nežinomas.



© Pixabay (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/woman-holding-white-cup-460257/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nature Microbiology“ buvo paskelbtas tyrimas apie kavos ir žarnyno mikrobiotos ryšį. Mokslininkai ištyrė daugiau nei 20 000 dalyvių, kasdien geriančių kavą, išmatų DNR. Tyrėjai nustatė, kad reguliarus kavos vartojimas yra susijęs su specifinių žarnyno bakterijų – Lawsonibacter asaccharolyticus augimu. 

„Šiam tyrimui, tikrai reikėjo specifinių ir efektyvių duomenų rinkimo metodų, kurie iki šiol nebuvo įmanomi“, – sakė Brauno (angl. Brown) universtiteto mikrobiologas Peteris Belenky.

L. asaccharolyticus, pirmąkart aprašyta tik 2018 metais, yra mažai tirta bakterija, tačiau yra žinoma, jog ji gamina butiratą – sveiko žarnyno „žymeklį“, kuris rodo tinkamą virškinimą ir gerą maisto medžiagų įsisavinimą. Peteris Belenky sako: „Mes apie šią bakteriją daug nežinome, bet manome, kad ji greičiausiai yra naudinga probiotinė bakterija“.

[Mažiausia kaina istorijoje] Tik 11,99€ už nuostabių galimybių išmaniąją vaizdo stebėjimo kamerą: 1080P, spalvotas naktinis filmavimas, judesio davikliai, signalizacija, APP ir kt.
2788 5

Mažiausia kaina istorijoje

Vokietijos/Kinijos sandėliai

Sutvarkyti visi mokesčiai

Fantastiškai geras funkcionalumas

Išsamiau

Kokios bakterijos vyraus žmogaus žarnyne stipriai priklauso nuo mitybos. Šiame tyrime mokslininkai atrado, kad kavos vartojimas yra susijęs su kelių rūšių bakterijų augimu, tačiau sąsajos su L. asaccharolyticus buvo neabejotinai stipriausios, net ir geriant kavą be kofeino. Tyrimai rodo, jog L. asaccharolyticus bakterijos paskleistos Petri lėkštelėse su kava, auga greičiau. 

 

„Tai yra labai unikalu, kad mes atradome šį labai stiprų sąryšį“, – rašo vienas iš vyriausių šio tyrimo autorių, Harvardo universiteto epidemiologas Mingyang Song.

Mokslininkai, norėdami išsiaiškinti, ką ši bakterija gali veikti žarnyne, ištyrė metabolitus, esančius kavą gėrusių tyrimo dalyvių kraujyje. Jie nustatė, kad mėginiuose yra padidėjęs chino rūgšties, kuri yra polifenolių (antioksidantų, kurie gali sumažinti uždegimą) pogrupio dalis, padidėjimas. Taip pat nustatytas ir hipurato – junginio, kuris parodo, jog žarnyne yra didesnė mikroorganizmų įvairovė bei geresnė žarnyno sveikata, padidėjimas. Šių medžiagų didesnis kiekis kraujyje yra susijęs su L. asaccharolyticus.

 

Atsižvelgdami į šiuos rezultatus mokslininkai bando susieti šias bakterijas ir jų metabolitus su žmonių sveikatos tyrimais.

„Tai gali mums parodyti, ar bakterijos iš tikrųjų yra susijusios su  kavos metabolizmu ir teikia naudą žmonių sveikatai“, – rašo mokslininkas Mingyang Song.


Versta pagal straipsnį: https://www.scientificamerican.com/article/coffee-boosts-beneficial-gut-bacterium/.

Vertė: Beata Chosidaitė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Beata Chosidaitė
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()