Šios rūšies mėsos reikėtų vengti bet kokia kaina. Parduodama kiekvienoje parduotuvėje ()
Mėsa neabejotinai yra svarbus baltymų ir įvairių maistinių medžiagų šaltinis daugelyje pasaulio šalių. Vis dėlto, svarbu pabrėžti, jog ne visos mėsos rūšys vienodai prisideda prie mūsų sveikatos. Tad kokią mėsą reikėtų vartoti itin retai arba visai vengti dėl galimo neigiamo poveikio organizmui?

© Federico Arnaboldi (Free Pixabay license) | https://www.pexels.com/photo/meat-section-inside-a-supermarket-6138720/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Perdirbta mėsa – vartoti kuo rečiau
Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad perdirbtos mėsos produktai, tokie kaip įvairios dešros, rūkyti lašiniai, kumpiai bei paštetai, turėtų būti vartojami kuo rečiau arba idealu – visai išbraukti iš raciono. Šiuose gaminiuose dažnai gausu natrio, įvairių konservantų ir cheminių priedų.
Moksliniai tyrimai rodo, kad reguliarus perdirbtos mėsos vartojimas gali reikšmingai padidinti širdies ir kraujagyslių ligų, antrojo tipo diabeto bei tam tikrų vėžio formų, ypač storosios žarnos vėžio, riziką.
Raudona mėsa – saikingumas yra raktas
|
Nors raudona mėsa, tokia kaip jautiena, kiauliena ir aviena, gali būti subalansuotos mitybos dalis, piktnaudžiauti ja nereikėtų. Tyrimai rodo, kad didelis raudonos mėsos vartojimas yra susijęs su didesne lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas ir kai kuriuos onkologinius susirgimus, išsivystymo tikimybe. Rekomenduojama raudoną mėsą valgyti ne dažniau kaip kelis kartus per savaitę, pirmenybę teikiant liesiems jos gabalams.
Riebi mėsa – vartoti su apdairumu
Mėsos rūšys, kuriose gausu sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, riebūs kiaulienos ar jautienos gabalai (tokie kaip šonkauliukai ar pilvo šoninė), turėtų būti vartojamos saikingai. Sotieji riebalai gali didinti mažo tankio lipoproteinų (MTL), vadinamojo „blogojo“ cholesterolio, kiekį kraujyje, o tai tiesiogiai didina širdies ligų riziką.
Apibendrinant, renkantis mėsą svarbu atsižvelgti į jos rūšį ir kiekį. Saikingas liesos mėsos vartojimas gali būti naudingas, tačiau perdirbtos ir riebios mėsos reikėtų vengti arba vartoti labai retai, siekiant išsaugoti gerą sveikatą.