Ekspertės klausimas „ištaškė“ internetą. Nuo šiol į vakarykštes šaltas bulves žiūrėsite kardinaliai kitaip  (1)

Šio tipo angliavandenių galima rasti ne tik bulvėse, bet ir žaliuose bananuose, virtuose ir atvėsintuose ryžiuose, makaronuose ir neskaldytuose grūduose.



© Kaboompics.com (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/plate-with-boiled-potatoes-russian-salad-and-meat-cutlet-4210799/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertės klausimas „ištaškė“ internetą. Nuo šiol į vakarykštes šaltas bulves žiūrėsite kardinaliai kitaip.

Katarzyna Bosacka yra lenkų žurnalistė, televizijos programų kūrėja ir publicistė, kurios specializacija – sveikata ir mityba. Ji išgarsėjo kaip laidos „Žinau, ką valgau, ir žinau, ką perku“ vedėja, kurioje pasakojo apie produktų sudėtį ir maistinę vertę. Ji taip pat yra sveikos gyvensenos ir sąmoningos mitybos vadovėlių autorė. Katarzyna Bosacka dalyvauja, taip pat ir per socialinius tinklus, veikloje, skatinančioje ekologišką požiūrį į vartojimą ir kovą su maisto švaistymu.

Viename iš „Instagram“ tinkle paskelbtų vaizdo įrašų ji kalba apie bulves, tiksliau, apie jų pašildymą.

[Vokietija] Net 22 vnt. ir fantastiškos kainos turistiniai virtuvės reikmenys - ribotas kiekis („TOMSHOO“)
4529 1

Nuostabiai gera kaina

Iš Vokietijos, greitas ir saugus pristatymas

Labai gausus rinkinys, puiki kokybė

Išsamiau

„Ar žinojote, kad nuo vakarienės likusios šaltos bulvės yra daug sveikesnės nei ką tik virtos?“, – klausia ji.

Bosacka aiškina, kad bulvių vėsimo metu jose esantis krakmolas virsta vadinamuoju atspariu krakmolu. 

„Jos sunkiau virškinamos ir (bulvės) ne taip greitai pakelia cukraus kiekio kraujyje ir po jų suvalgymo vėl labai greitai nesukelia alkio“, – aiškina ji.

„Neišmeskite vakarykščių bulvių – pašildytos gali būti sveikesnės, nei manote“, – savo įraše ragina Bosacka.

Šio tipo angliavandenių galima rasti ne tik bulvėse, bet ir žaliuose bananuose, virtuose ir atvėsintuose ryžiuose, makaronuose ir neskaldytuose grūduose.

Kas yra atsparus krakmolas?

 

Atsparus krakmolas yra sudėtinių angliavandenių rūšis, jis priešinasi virškinimui plonojoje žarnoje ir nepakitęs patenka į storąją žarną. Ten jis tampa naudingų žarnyno bakterijų maisto šaltiniu, todėl veikia panašiai kaip maistinės skaidulos.

Tyrimai parodė, kad atsparus krakmolas turi prebiotinį poveikį, skatindamas gerųjų žarnyno bakterijų, ypač Bifidobacterium ir Lactobacillus, augimą. Be to, jis skatina trumpos grandinės riebalų rūgščių (SCFA), ypač butirato, gamybą. Šis junginys maitina storosios žarnos epitelio ląsteles, stiprina žarnyno barjerą ir pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.

 

Naujausi tyrimai, įskaitant sistemines apžvalgas nuo 2022 iki 2024 m., patvirtina, kad atsparus krakmolas gali turėti didelę įtaką medžiagų apykaitos sveikatai. Žurnale „Nature Metabolism“ (2023 m.) paskelbtame tyrime atsparaus krakmolo papildai žmonėms, sergantiems prediabetu, pagerino jautrumą insulinui ir sumažino uždegimo žymenis.

Tuo tarpu 2024 m. atliktame atsitiktinių imčių klinikiniame tyrime nustatyta, kad reguliarus atsparaus krakmolo vartojimas 12 savaičių suaugusiesiems, sergantiems metaboliniu sindromu, sumažino trigliceridų kiekį ir pagerino lipidų profilius. Kiti tyrimai taip pat rodo atsparaus krakmolo potencialą užkertant kelią gaubtinės žarnos vėžiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(0)
(3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)