Mažina cholesterolio ir cukraus kiekį. Užtenka suvalgyti vos du kartus per savaitę  ()

Šildo, maitina ir stiprina kūną.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Karyna Panchenko (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/brown-wooden-spoon-with-brown-wheat-grains-11034657/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kviečių rūšis, iš kurios gaminamos kruopos, buvo žinoma jau viduramžiais. Dabar ji vėl sulaukia populiarumo dėl didesnio vartotojų sąmoningumo. Tačiau vis dėlto mažai kas supranta, kad 100 g šių kruopų yra net 14,5 g baltymų. Dietologai taip pat atkreipia dėmesį į didelį skaidulų kiekį, kuris ne tik suteikia sotumo jausmą, bet ir sumažina daugelio lėtinių ligų riziką.

Speltos kruopos – tikras maistinių medžiagų lobynas. Ne tik baltymų kiekis nusipelno dėmesio iš tų, kuriems rūpi sveika mityba. Speltoje taip pat gausu B grupės vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, magnis, fosforas ir cinkas. Pastarasis elementas pasirūpina jaunatviška odos išvaizda, taip pat plaukų ir nagų būkle.

Speltos istorija ir jos panaudojimas

[EU+Kuponai] Bent 2 kartus pigiau nei Lietuvoje! Stumdomų vartų automatika. Aukščiausia klasė. Paskutiniai vienetai
7238 4

Labai geros kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Spelta yra vienas seniausių žmonių auginamų javų. Jos istorija siekia senovę, kai tai buvo Romos imperijos gyventojų mitybos pagrindas. Viduramžių mistikė šventoji Hildegarda Bingenietė speltą laikė vertingiausiais grūdais, kurie šildo, maitina ir stiprina kūną.

Šiais laikais iš senųjų kviečių veislių pagamintos kruopos tampa vis populiaresnės tarp žmonių, kurie – dietologų patarimu ar savarankiškai – ieško produktų, turinčių didelę maistinę vertę.

Papildomas grūdų privalumas yra jų universalus panaudojimas. Vakarienei vietoj bulvių galite patiekti kruopas. Jos puikiai tinka kaip mėsos ir troškintų daržovių priedas. Jos taip pat gali būti naudojamos kaip salotų pagrindas arba kaip sriubų priedas.

Kaip spelta veikia organizmą?

 

Vartojant du kartus per savaitę, gaunama daug naudos sveikatai. Speltos kruopos yra ne tik tvirtas angliavandenių ir baltymų, kurie yra pagrindinė raumenų statybinė medžiaga, šaltinis, bet ir mažina MTL cholesterolio kiekį, sumažindamos širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Dėl mažo glikemijos indekso jos nesukelia staigių cukraus kiekio kraujyje šuolių, o tai svarbu sergantiems diabetu. Be to, jose esančios skaidulos lėtina cukraus įsisavinimą iš kitų maisto produktų.

Puikiai tinka pusryčiams ir maistingam desertui

 

Su tokiomis kruopomis galite paruošti ne tik pikantiškus patiekalus, bet ir saldžius pusryčius bei desertus. Išvirkite jas piene ir patiekite vietoj avižinių dribsnių, pavyzdžiui, su džiovintais vaisiais, riešutais ir klevų sirupu. Sumaišykite su bananu ir kepkite blynelius – puikiai tinka šiltai vakarienei. Taip pat galite naudoti virtas kruopas maistinguose kokteiliuose arba kaip ingredientą naminiuose energetiniuose batonėliuose.

Speltos kruopų paruošimas paprastas – jas pamirkykite ir virkite puode su vandeniu apie 15–20 minučių. Jei norite, kad būtų gaminama biriai, naudokite proporciją: 1 puodelis kruopų ir 2 puodeliai vandens.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(0)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()