Venkite kaip maro. Blogiausias maistas jūsų smegenims ()
Verta juos kuo labiau sumažinti tiek dėl fizinės, tiek psichinės sveikatos.

© TheDigitalArtist (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/ai-generated-brain-mind-thought-7986809/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Per didelis itin perdirbto maisto kiekis ne tik prisideda prie lėtinių ligų, įskaitant vėžį. Ekspertai taip pat įspėja, kad jis ypač kenkia smegenims, padidindamas depresijos, miego problemų ir valgymo sutrikimų riziką.
Labai perdirbtas maistas kenkia sveikatai
Itin perdirbti maisto produktai yra visur paplitę, todėl juos sunku visiškai pašalinti. Tačiau verta juos kuo labiau sumažinti tiek dėl fizinės, tiek psichinės sveikatos.
„Per didelis itin perdirbtų maisto produktų vartojimas gali neigiamai paveikti kūną ir protą“, – PAP cituoja Silezijos medicinos universiteto dr. Małgorzata Słoma-Krześlak.
Tai reiškia produktus, kurie yra pakartotinai perdirbami ir kuriuose yra emulsiklių, skonio stipriklių ir dirbtinių dažiklių.
Tai traškučiai, saldūs gėrimai, bet taip pat ir paruošti patiekalai, ir net produktai, kurie paprastai laikomi sveikais, pavyzdžiui, baltymų batonėliai. Kaip pabrėžia ekspertas, reguliarus tokių maisto produktų vartojimas gali sutrikdyti žarnyno mikrobiotą.
|
„Jei mityba yra monotoniška, paremta vien perdirbtais maisto produktais ir saldintais gėrimais, kuriuose gausu fruktozės, be pakankamo vaisių ir daržovių kiekio, žarnyno mikrobiotos įvairovė mažėja. O subalansuota mikrobiota yra labai svarbi, kad organizmas tinkamai funkcionuotų“, – interviu pabrėžė gastroenterologas prof. Wojciechas Marliczas.
„Šis disbalansas reiškia, kad naudingų priešuždegiminių bakterijų, tokių kaip Akkermansia muciniphila, mažėja, o uždegimą skatinančių bakterijų, įskaitant Fusobacterium nucleatum, daugėja. Dėl to žarnyno epitelio ląstelės nenormaliai stimuliuojamos, todėl jos pradeda nekontroliuojamai augti ir sukelia vėžį“, – aiškino gydytoja.
Blogiausias maistas smegenims
Taip pat verta prisiminti, kad žarnyno mikrobiota atlieka pagrindinį vaidmenį nervų sistemos veikloje. Tai apima jos įtaką dopaminerginei sistemai, kuri yra atsakinga už motyvaciją ir malonumą.
„Epidemiologiniai tyrimai parodė, kad 10 % padidėjęs itin perdirbtų produktų kiekis maiste gali būti susijęs su 11 % didesne depresijos rizika“, – pabrėžė dr. Słoma-Krześlak.
Ji pridūrė, kad itin perdirbti maisto produktai gali neigiamai paveikti susikaupimą, erdvinę orientaciją ir loginį mąstymą, taip pat miego kokybę. Savo ruožtu, vaikams ir paaugliams ši rizika susijusi su valgymo sutrikimais.
Neigiamą poveikį smegenims patvirtino ir neseniai žurnale „Neurology“ paskelbtas tyrimas. Mokslininkai 43 metus stebėjo daugiau nei 130 000 žmonių mitybos įpročius. Jie nustatė, kad tie, kurie valgė daug perdirbtos raudonos mėsos, turėjo 13 % didesnę demencijos išsivystymo riziką. Įrodyta, kad perteklinė druska, sotieji riebalai ir konservantai iš perdirbtų maisto produktų neigiamai veikia nervų sistemos funkciją.
Norint išvengti rimtų pasekmių sveikatai, verta pradėti nuo paprastų pokyčių, pavyzdžiui, dažniau gaminti maistą namuose ir atidžiai skaityti etiketes, kad galėtumėte rinktis produktus su kuo paprastesniais ingredientais. Sąmoningas požiūris į mitybą gali pagerinti fizinę ir psichinę sveikatą.