Šis populiarus aliejus gali lėtai jus nuodyti. Kepant jis išskiria pavojingas medžiagas  ()

Jų koncentracija keptuose produktuose gali viršyti saugumo normas net 200 kartų.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© RDNE Stock project (Free Pixabay license) | https://www.pexels.com/photo/crop-faceless-chef-pouring-oil-in-pan-4910236/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulėgrąžų aliejus ilgą laiką yra vienas populiariausių pasirinkimų kepimui Lietuvos virtuvėse. Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad būtent šis kasdien naudojamas produktas, kaitinamas aukštoje temperatūroje, gali tapti pavojingu nuodų šaltiniu.

Kas vyksta kepant?

Aukštoje temperatūroje saulėgrąžų aliejus praranda daug sveikatai naudingų medžiagų. Jame esančios riebalų rūgštys suyra, išsiskiria glicerolis, o kartu susiformuoja junginiai, kurie neturi nieko bendra su sveika mityba.

[Kuponai] „Laikrodžių brendas, kuris daužo šveicarus!“ Pasaulinė sensacija, laimėjusi laikrodžių „Oskarus“. Spec. pasiūlymai technologijos.lt skaitytojams (Video)
2787

Šių laikrodžių galima įsigyti daugiau nei 100 šalių visame pasaulyje, jais pasitiki virš 500 000 naudotojų. Pelnė net 17 tarptautinių dizaino apdovanojimų, tarp kurių ir laikrodininkystės „Oskarai“. Žiniasklaidos ir apžvalgininkų išliaupsinti modeliai, apie kuriuos greičiausiai net negirdėjote.

Išsamiau

Didžiausias pavojus slypi tame, kad kepimo metu susidaro toksiniai aldehidai. Jų koncentracija keptuose produktuose gali viršyti saugumo normas net 200 kartų.

Kodėl tai pavojinga?

Aldehidai yra junginiai, kurie ne tik ardo organizmo ląsteles, bet ir:

  • gali pažeisti DNR;
  • didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką;
  • gali prisidėti prie vėžinių susirgimų vystymosi.

Kitaip tariant, keptas maistas su saulėgrąžų aliejumi gali tapti tylia grėsme sveikatai, net jei iš pirmo žvilgsnio atrodo visiškai nekenksmingas.

Ar yra saugesnių alternatyvų?

 

Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis aliejus, kurie kaitinant išlieka stabilesni:

  • alyvuogių aliejus (ypač rafinuotas kepimui),
  • riešutų aliejai,
  • kokosų aliejus.

Svarbu atsiminti, kad net ir sveikiausias aliejus kaitinamas per ilgai ar per aukštoje temperatūroje gali tapti žalingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()