Pistacijų spąstai: lietuviai jas valgo saujomis, gali rimtai pakenkti sveikatai  ()

Per didelis jų vartojimas gali turėti neigiamų pasekmių.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© akirEVarga (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/pistachio-seeds-shelled-oilseeds-7574181/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pistacijos yra vieni dažniausiai pasirenkamų riešutų – ne tik dėl puikaus skonio, bet ir dėl daugybės sveikatai naudingų savybių. Jos yra turtingos baltymų, skaidulų, vitaminų ir mineralų. Tačiau, kaip ir su bet kokiu maistu, per didelis vartojimas gali turėti neigiamų pasekmių. 

Lietuviai jas valgo saujomis. Daugelis apie tai net nenutuokia. Nuo šiol dukart pagalvosite.

Pistacijų nauda sveikatai

Pistacijos – ne tik skanus užkandis, bet ir gausus maistinių medžiagų šaltinis, teigiamai veikiančios sveikatą. Pagrindinės pistacijų sveikatai naudingos savybės:

  • Širdies sveikatos palaikymas – pistacijos yra puikus sveikųjų riebalų šaltinis, įskaitant mononesočiuosius riebalus, kurie padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio lygį. Reguliarus jų vartojimas gali padėti išlaikyti širdies sveikatą ir mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  • Baltymų ir skaidulų šaltinis – pistacijos yra vienas geriausių augalinės kilmės baltymų šaltinių, todėl puikiai tinka vegetarams ir veganams. Jos taip pat turi daug skaidulų, kurios padeda virškinimui, gerina žarnyno peristaltiką ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
  • Vitaminų ir mineralų šaltinis – pistacijos tiekia svarbias maistines medžiagas, tokias kaip vitaminas B6, magnis, kalis ir varis. B6 vitaminas padeda nervų sistemos veiklai, o magnis – išlaikyti sveikus kaulus ir raumenis.
  • Antioksidantai – pistacijos turi polifenolių, kurie veikia kaip antioksidantai, saugo ląsteles nuo oksidacinio streso, lėtina senėjimo procesus ir mažina uždegimus organizme.
[Kuponai. Tik kartą metuose!] „Banggood 19th Anniversary“ gimtadienio išpardavimas! Iki 80 % nuolaidos. Labai ribotas laikas ir kiekis
2

Puikiai žinoma Banggood elektroninė parduotuvė švenčia savo 19-ąjį gimtadienį ir ta proga paruošė neįtikėtinų pasiūlymų mums visiems. Paskubėkite jais pasinaudoti.

Išsamiau

Įtrauktos į subalansuotą mitybą, pistacijos gali puikiai palaikyti širdies, virškinimo sistemos sveikatą bei bendrą savijautą.

Galimi pavojai

Nors pistacijos turi daug naudos sveikatai, per didelis jų vartojimas gali sukelti tam tikrų problemų:

  • Didelis kaloringumas – pistacijos yra labai kaloringos. Per didelis jų vartojimas gali lemti svorio augimą. Net sveiki produktai, vartojami viršijant dienos kalorijų poreikį, gali sukelti svorio padidėjimą.
  • Per didelis druskos kiekis – daugelyje rinkoje esančių pistacijų yra druskos, o jos perteklius gali padidinti hipertenzijos, širdies ligų ir inkstų problemų riziką.
  • Virškinimo problemos – pistacijos turi daug skaidulų, o per didelis jų kiekis gali sukelti pilvo pūtimą, dujas ar skausmus. Jautresniems žmonėms didelis pistacijų kiekis gali sukelti virškinimo sutrikimų.
  • Alergijos – pistacijos yra alergenai, kurie gali sukelti alergines reakcijas jautriems žmonėms. Simptomai gali būti niežulys, bėrimas, tinimas, o retais atvejais – anafilaksija, reikalaujanti skubios medicininės pagalbos.
  • Sąveika su vaistais – dėl savo savybių pistacijos gali sąveikauti su kai kuriais vaistais, ypač kraujo krešėjimą veikiančiais vaistais, nes jose yra vitamino K, kuris gali paveikti kraujo krešėjimą.

 

Pistacijas rekomenduojama vartoti saikingai, kad išvengtumėte galimų sveikatos problemų. Pakanka kontroliuoti porcijas ir rinktis nesūdytas pistacijas, kad galėtum mėgautis jų privalumais be žalos sveikatai.

Ideali pistacijų porcija mityboje

 

Pistacijos yra sveikas užkandis, tačiau, kaip ir bet kurį maistą, jas reikia vartoti saikingai, kad gautume visas naudas be rizikos. Ideali paros pistacijų porcija priklauso nuo individualaus kalorijų poreikio, tačiau rekomenduojama apie 30 gramų per dieną, t. y. maždaug viena nedidelė sauja.

Ši porcija suteikia apie 150–200 kalorijų ir pakanka, kad pasinaudotumėte jų maistine verte – baltymais, skaidulomis, sveikaisiais riebalais bei vitaminais ir mineralais. Svarbu rinktis nesūdytas pistacijas, kad išvengtumėte per didelio natrio kiekio.

Pistacijos puikiai tinka kaip užkandis ar priedas prie salotų, jogurto ar kokteilių. Jas verta įtraukti į mitybą įvairiais būdais, kad mityba būtų pilnavertė ir subalansuota.

Alternatyvos pistacijoms

Geriau maišyti skirtingų rūšių riešutus, nes tai padidina mitybos vertę. Kiekviena rūšis suteikia kažką naudingo:

  • Migdolai – palaiko širdies sveikatą, virškinimą ir cukraus kiekio kontrolę, turi daug vitamino E, baltymų ir skaidulų.
  • Graikiniai riešutai – omega-3 šaltinis, kuris palaiko smegenų, širdies ir odos sveikatą.
  • Saulėgrąžų sėklos – turi vitamino E, magnio ir seleno, palaiko imunitetą ir širdies sveikatą.
  • Čija sėklos – suteikia skaidulų, baltymų ir omega-3, padeda virškinimui ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
  • Braziliški riešutai – turtingi seleno, stiprina imuninę sistemą ir saugo organizmą nuo oksidacinio streso.
  • Moliūgų sėklos – magnis, geležis, cinkas ir augaliniai baltymai, palaiko širdies ir odos sveikatą.

 

Pistacijos – sveikas užkandis, turintis baltymų, skaidulų ir sveikųjų riebalų, tačiau jų perteklius gali sukelti problemų, pvz., svorio padidėjimą ar per didelį druskos vartojimą. Sveika mityba yra įvairi, turtinga skirtingų maistinių medžiagų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(3)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()