Supervaisius, kurį lietuviai ignoruoja. Jis gali padėti nuraminti audrą jūsų žarnyne ()
Valgomas minkštimas, kurio skonis yra unikali, subalansuota saldžios karamelės ir ryškiai citrininės rūgštelės kombinacija.

© The Raj (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/person-holding-tamarind-fruit-2348740/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Šis vaisius Lietuvoje vis dar nėra labai populiarus, tačiau vos tik jį pamatysite parduotuvės lentynoje – nedvejodami įdėkite į krepšelį. Tamarindas yra tropinis supermaistas, kuris suteiks ne tik gaivų, rūgštoką skonį, bet ir daugybę maistinių medžiagų.
Tamarindas – tai ilgaamžis medis, kilęs iš Afrikos tropinių regionų, tačiau puikiai prisitaikęs ir Azijoje (ypač Indijoje) bei Centrinėje Amerikoje. Jo vaisius turi itin išskirtinę išvaizdą – primena dideles, netaisyklingos formos, rudas pupelių ankštis. Po kieta ir trapią žieve slepiasi lipnus minkštimas, supantis sėklas.
Valgomas būtent šis minkštimas, kurio skonis yra unikali, subalansuota saldžios karamelės ir ryškiai citrininės rūgštelės kombinacija. Azijos ir Afrikos šalyse ši augalo dalis jau šimtmečius vertinama tiek kaip kulinarinis ingredientas, tiek kaip tradicinės medicinos pagrindas.
Tamarindo savybės
|
Tamarindas yra labai turtingas skaidulų, todėl natūraliai padeda virškinimui. Jis skatina žarnyno veiklą, reguliuoja peristaltiką ir efektyviai valo organizmą nuo susikaupusių atliekų. Tradicinėje medicinoje dažnai naudotas kaip švelnus vidurius laisvinantis preparatas. Tamarindo minkštimas yra vertingas kalio šaltinis, kuris svarbus kraujo spaudimo reguliavimui, bei magnio, palaikančio raumenų, įskaitant širdies raumenį, funkciją.
Vaisiai taip pat turi daug antioksidantų (tarp jų polifenolių ir karotenoidų), kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų pažeidimų. Tai padeda lėtinti organizmo senėjimo procesus. Tamarindas taip pat aprūpina reikšmingu kiekiu geležies, o kartu su vitamino C kiekiu organizmas geriau įsisavina geležį, todėl jis gali būti naudingas anemijos prevencijai.
Kaip panaudoti tamarindą?
Išskirtinis tamarindo saldžiarūgštis skonis yra nepakartojamas. Tai nepakeičiamas ingredientas Indijos, Tailando, Meksikos ir Afrikos virtuvėse. Lietuvoje galima rasti tamarindų pastos. Ji puikiai tinka marinatui gaminti, taip pat indiškiems padažams. Tamarindas suteikia rūgštumo pikantiškoms Azijos sriuboms, o ištirpintas vandenyje ir šiek tiek pasaldintas tampa gaiviu tropiniu gėrimu.