Nepaprastai minkšta! Restorano lygio mėsa namuose. Įdėkite vos vieną šaukštą ()
Tinkamas marinatas – tai sėkmės raktas. Vertėtų į jį įdėti ne tik aromatingų prieskonių. Šis priedas, dažniau siejamas su salotomis ar itališka virtuve, suteiks mėsai traškumo ir ypatingo skonio.

© Julia Filirovska (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/grilling-of-meat-8250702/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Balzaminis actas – ne tik salotų padažų ingredientas, bet ir vienas geriausių sąjungininkų siekiant idealiai traškios, bet tuo pačiu sultingos ir minkštos mėsos. Užtenka nedidelio kiekio, kad iškepę kiaulienos nugarinę ar vištieną pajustumėte restoranų lygio skonį.
Marinatas su balzaminiu actu
Balzaminis actas, kaip ir beveik bet koks kitas actas, turi acto rūgšties. Ji veikia kaip natūralus minkštiklis – švelniai ardydama ir atpalaiduodama kolageno struktūrą, net kieti mėsos gabalai tampa traškūs ir lengvai kramtomi. Taip pat padeda išlaikyti drėgmę mėsos viduje, todėl kepant keptuvėje ar ant grotelių mėsa mažiau išdžiūsta.
|
Dėl natūralaus cukraus kiekio balzaminis actas tinka net geriau nei vyninis actas ar citrinos sultys. Kaitinant cukrus karamelizuojasi, susidaro blizgi, ruda glazūra, kuri praturtina skonį, džiugina akį ir apsaugo mėsos vidų nuo sultingumo praradimo.
Tačiau verta prisiminti: per daug – ne sveika. Per didelis balzaminio acto kiekis marinate gali užgožti skonį. Švelnesnės mėsos, pavyzdžiui, vištienos, atveju per didelis kiekis privers baltymus per greitai sukietėti, o mėsa taps guminė. Svarbiausia – tinkamas balansas.
Marinato receptas mėsai
Šis marinatas puikiai tinka jautienai, kiaulienai ir kietesniems paukštienos gabalams. Proporcijas galite didinti arba mažinti, priklausomai nuo to, kiek mėsos ruošiate.
Ingredientai:
- 4 šaukštai alyvuogių arba augalinio aliejaus
- 2 šaukštai balzaminio acto
- 1 šaukštas medaus
- 2 skiltelės česnako
- 1 arbatinis šaukštelis Dižono garstyčių
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto rozmarino
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Mažame dubenyje gerai išplakite aliejų, balzaminį actą, medų ir garstyčias, kol susidarys vienalytė emulsija.
- Įdėkite spaustą česnaką, žoleles, druską ir pipirus, dar kartą išmaišykite.
- Kruopščiai įtrinkite mėsą marinatu, sudėkite į sandarų indą arba susegamą maišelį ir padėkite į šaldytuvą.
- Vištienos filė geriausia marinuoti 1–4 valandas. Kiaulieną – daugiau laiko: nugarinė ir sprandinė turėtų būti marinuojamos bent 6 valandas. Jautieną rekomenduojama palikti 12–24 valandas. Ši kantrybė vėliau atsipirks puikiu skoniu.