Nustatyti pagrindiniai smegenų priešai. „Kognityvinių sutrikimų padidėjimas“ ()
Labai svarbu žinoti.
© Patrick J. Lynch, medical illustrator, CC BY 2.5 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skull_and_brain_normal_human.svg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Virdžinijos technikos universiteto mokslininkai atliko didelio masto tyrimą, kurio metu nustatytos pavojingiausios itin perdirbtų maisto produktų (UPF) kategorijos kognityvinei sveikatai. Rezultatai parodė, kad perdirbta mėsa ir saldūs gėrimai žymiai padidina kognityvinių sutrikimų, įskaitant demenciją ir Alzheimerio ligą, riziką.
Tyrimas, trukęs septynerius metus, apėmė tūkstančius vyresnių nei 55 metų amerikiečių. Tyrėjai naudojo Mičigano universiteto Sveikatos ir pensijų tyrimo duomenis, reguliariai vertindami dalyvių kognityvinę būklę. Jie nustatė, kad itin perdirbtos mėsos ir saldintų gėrimų vartojimas turėjo didžiausią žalą smegenims.
| 
 | 
Pagrindiniai tyrimo rezultatai:
- Viena papildoma itin perdirbtos mėsos porcija per dieną padidina kognityvinių sutrikimų riziką 17 %;
- Cukrumi saldinti gėrimai, tokie kaip gazuoti gėrimai, ledinė arbata ir saldinti vaisių gėrimai, padidina šią riziką 6 %.
Įdomu tai, kad bendras kitų UPF maisto produktų, tokių kaip užtepai, saldumynai ir užkandžiai, vartojimas neparodė tokio reikšmingo ryšio su kognityviniu nuosmukiu.
Mokslininkai pažymi, kad daugiau nei pusė amerikiečių dienos kalorijų gaunama iš pramoniniu būdu perdirbtų maisto produktų, kurių sudėtyje yra dirbtinių priedų. Todėl labai svarbu žinoti, kurie maisto produktai yra ypač kenksmingi. Tyrimo autoriai teigia, kad maisto gaminimo pamokos, kuriose žmonės mokomi, kaip paruošti sveiką maistą, galėtų būti svarbi visuomenės sveikatos intervencija kovojant su kognityviniu nuosmukiu.
Tyrimas buvo paskelbtas „American Journal of Clinical Nutrition“.
 
                         
                  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
